Tyckande framför fakta, vett och sans – ett hot mot samhällsutvecklingen

Jag vill inte vara alarmist, och inte heller vill jag basunera ut att en hel del människor lider av brist på kunskap för så får man ju inte de att lyssna på vett och sans. Kort sagt, man ska nog vara tyst bara. Men ändå, nån måste ju säga nått, nån måste ju reagera?!

Jag lär mig varje dag och försöker ta reda på fakta och vill ha ett öppet sinne kring att jag skulle kunna ha fel, det är inte lätt att hitta rätt i den snårskog vi kallar Internet. Allmänt sett tror jag vi har ett gigantiskt folkbildarbekymmer framför oss. Nu börjar okunskapen nå maktpositioner nämligen, gång på gång. Och media märker inte ens det. Ingen reagerar verkar det som.
IMG_0727.JPG

Jag läser i media hur folkvalda gång på gång utrycker sig och tar beslut utifrån allehanda olika logiska felslut. Antingen är det ett barndomsminne som spökar eller är det gamla ideologiska skygglappar, eller långa händelsekedjor som i slutändan leder till jordens undergång. Att falla för logiska felslut är ett finare uttryck för att man är outbildad egentligen. Eller att man kan tänka men inte orkar helt enkelt. Eller att man är så fast i sitt eget tänkande att det blir jobbigt att revidera hela sin verklighetsuppfattning om man börjar tänker annorlunda, så därför låter man bli. Min hjärna är rätt korkad ibland också så jag vet att jag ska passa mig för mitt eget tänkande. Men jag tar gärna debatten om både det ena och det andra.

Låt mig dra några enkla exempel:

  1. Den representant för hela Sveriges kunskapsförmåga och den som ska marknadsföra skolan mest i hela nationen står själv för ett omåttliga kunskapsförakt när han inför betyg för 6:e-klassare, nationella prov och sätter ”bäst på PISA” som huvudmål för svenska skolan, samtidigt som han kör över både skollag och styrdokument (lgr11) som han själv varit med om att införa. Dessutom misstroendeförklarar han en en hel yrkeskår och de experter som har kunskap om lärande i sig. När frågan ställs om att man i regeringen inte lyssnat på forskarna försvarar sig Jan Björklund med att han och forskarna helt enkelt har olika uppfattning om vad som är bäst. En politiker som hävdar att det behövs mer auktoritetstro och katederundervisning i skolan ignorerar själv auktoriteten och utnämner sig själv till Nordens ledande expert på utbildningsområdet. Jan Björklund är ett paradexempel på den okunskap som han själv så ivrigt vill bekämpa – vilken ironi. I dagarna får vi resultaten för 6-klasserna och betygen sjunker. Var det inte precis tvärtom att betygen skulle höja resultaten? Märkligt…? Eller inte, detta visste jag skulle ske.
  2. Egentligen en konstig punkt, men ändå 1/4 av de som ska styra landet tror inte på försvarets bevis om att en främmande farkost har varit innanför Sveriges gränser nu senast. Man vill ha bevisade bevis liksom. Det är skillnad på bevis och bevis och att komma dragande med fakta hjälper inte alltid. Och man litar inte på experter och auktoriteter utan man hävdar att man visst kan ha en egen godtycklig uppfattning kopplat till egna konspirationsteorier. Försvaret fiskar helt enkelt efter mer pengar och det gäller att måla upp en hotbild. Jag vet inte men, det kanske är så att vi borde lägga ner försvaret eller bör vi skala upp det 100-falt. Men om vi nu har det och lägger in pengar där för att de ska göra sitt jobb kan vi väl enas om att stötta dem? Och lita på vad de kommer fram till? Vilka signaler skickar vi annars?
  3. Den värsta sortens kunskapsförakt blev svidande aktuell nu i veckan. Nu har anti-GMO-rörelsen som står för ett slags framtida drömsamhälle där alla får mat på bordet, genom att man inte förädlar och förbättrar våra grödor, fått en röst i Europa. Trots att det globala vetenskapliga samfundet sedan årtionden tillbaka har undersökt gen-manipulerade grödors effekt på våra kroppar och på naturen och konstaterat att inga risker föreligger, så sitter det folk i en s k grön rörelse med uppfattningen att det visst är så att om vi förädlar grödor (precis som vi människor har gjort i tusentals år) så påverkar det våra egna DNA på ett magiskt sätt, som vi inte förstår nu bara. Och speciellt är det det amerikanska bolaget Monsanto som leder utvecklingen, och som är storskurken. Det företag som på längre hållbar sikt kommer göra att man kan fixa värlssvälten är i hatfokus – Monsanto är människans fiende nr 1. Det är anti-GMO-rörelsens uppfattning och det spelar ingen roll vilken kunskap som än presenteras eftersom ideologin redan är klar. Hur vi ska klara planetens behov i framtiden är strunt samma nu, vi ska väl alla bara lära oss att sätta insekter på matbordet så är framtiden säkrad. Miljörörelsen i sig är miljöns värsta fiende ironiskt nog. Miljörörelsen i väst är ”tredje världens” värsta fiende – det är så lätt att glömma att 8000 barn dör av svält, krig och infektioner, VARJE DAG.

Listan kan göras lång. Jag är oroad, förtvivlad och förbannad när man väljer homeopati och alternativmedicin (vad som helst botar vad som helst) framför vetenskapligt belagd sjukvård (specifika ämnen botar specifikt). Det går för långt när cancer ska botas med massage eller örter. Det går för långt när personer på fullt allvar tror att alternativmediciner är ett alternativ till medicin (alternativmediciner är per definition INTE medicin).

Jag får panik när man blandar ihop joniserande strålning med icke-joniserande, jag får panik när inkompetenta ledare tar beslut för skolan som innebär att det blir rundgång i okunskapen och inkompetensen. Jag blir skogstokig när ingen säger ifrån, vi ska posta gulliga kattungar på facebook hela dagarna utan att säga ifrån och protestera. Jag blir ARG på idioter som sprider lögner, desinformation och illvilligt hejar på okunskap, inkompetens och ren dumhet, och dessutom inte vet om att de gör det! Det blir en rundgång tillslut där kunskap inte ha något värde. När man inte ens anstränger sig för att källgranska och kolla upp saker och anser att det bara är nördigt och oväsentligt. Och när någon ändå gör grovjobbet, så spelar det ändå ingen roll eftersom det ändå finns en ideologisk sanning och en egen uppfattning man kan plocka fram när man vill. ”-Alla har faktiskt rätt.” Nej, så ÄR det inte.

Jag kan dra otaliga exempel till, men då blir texten för lång och komplicerad och det har ingen tid med idag, tyvärr.

Jag verkar dock inte vara ensam som tur är. Mona Nilsson, har varit och föreläst om riskerna med Wi-Fi för oroliga föräldrar, men rektorn står emot. All heder till honom och även till den insändare som publicerades i samma tidning.

IMG_5210.JPG

IMG_5211.JPG

Det är inget fel på att tro på saker, men sluta sprid lögner, sluta ignorera fakta, sluta upp med att sprida okunskap. Det är en återvändsgränd. Och tycker du att jag bara tycker så fråga mig om något så ska jag visa på fakta och försöka resonera kring dem logiskt och sakligt. Utmana mig gärna och granska min text kritiskt och sakligt – var finns skarvarna, var finns de tänkbara faktafelen, var finns mina åsikter snarare än en objektiv verklighet?

IMG_5186.JPG

Låt oss blicka framåt istället, med nyfikenhet och ledarskap som är redo att upptäcka nytt kan vi inkludera en rad olika ”luddiga” områden och beforska dessa t ex hur människor skapar mening i tillvaron, hur man motiverar elever, hur man motiverar äldre, hur man ser till att människor drivs av ett livslångt lärande istället för rädsla, feghet, misstänksamhet eller ren okunskap som föder okunskap som föder okunskap… Här är ett exempel på hur det kan bli annars: för masochister endast.Kategorier:Argumentationsteknik, GMO, Samhällsutveckling, Skolan och lärande, svensk politik, Wi-Fi

2 svar

  1. Bravo! Aldrig ge upp alltid (vara beredd att) argumentera.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

%d bloggare gillar detta: