Skolan – den oändliga historien

Det var en gång en skola som var så dåligt designad att över 14 000 elever i varje årskull inte klarade av den. Eleverna hoppade av, de sabbade för alla andra, de såg inte meningen med skolan överhuvudtaget – skolan var inte för dem.

Symbio

Tillslut hoppade t o m lärarna av och få sökte till lärarutbildningen – skolan blev en oattraktiv arbetsplats där ingen ville vara. Men så hände något. I en kommun började man satsa på skolan istället – man skulle skapa en ny skola för framtiden istället för att envist klamra sig fast vid skolans tradition.

Tillslut insåg man att även dessa 14 000 elever faktiskt ville lära och ”gå i skolan” men p g a konflikter och stressiga situationer varje dag så blev det alltid fel förr eller senare.

Tillslut tog man ett beslut i kommunfullmäktige att man skulle förändra skolan. Att man skulle förändra skolan i grunden. Att man skulle utgå från varje individs vilja att lära istället för vad man BORDE lära sig och HUR man borde lära sig. Man gav sig inte förrän man hade ”fångat upp” varje elev och sett till att varje lärare i frihet fick tillåtelse att utveckla sin arbetsplats och kompetensutveckla sig kontinuerligt.

I efterhand var det ett ganska enkelt kommunalt beslut. Alla var införstådda i problematik och möjligheter, man hade sett hinder och var fast beslutna om att en ny vision om skolans syfte och mening behövdes.

Man hade insett att eleverna i sig var nyckeln.

Inte bristen på lärare, inte bristen på pengar från fastighetsbolaget, inte bristen på den nationella politiken. Man insåg att varje elev och individ var viktig ur ett framtida perspektiv och var viktig att behålla i kommunen.

Hur skulle man annars se till att utflyttningen från kommunen minskade? Hur skulle man annars se till att företagandet ökade? Hur skulle man annars se till att föreningslivet blomstrade om inte nya ”medlemmar” kom till hela tiden? Hur skulle man annars se till att kompetensförsörja de företag som nu var framgångsrika, i framtiden? Hur skulle man annars se till att skapa artister, underhållare och kulturskapare om man inte satsade på detta i skolan? Det var ett enkelt beslut – det tog 5 minuter att förändra svenska skolan för all framtid. Det var bara ett kommunalt beslut som alla andra.

Efteråt var det en gåta för alla att man inte hade förstått sambanden mellan skolans budget, näringslivets behov, sociala förvaltningens ökande kostnader och andra samhälleliga funktioners kostnader. Man insåg tillslut att landstingets kostnader faktiskt hörde ihop med hur man investerade i skolan.

Det blev ett enkelt kommunalt beslut, bara. Genom att se samhället och skolan som ett kretslopp och att kretsloppet faktiskt påverkade både samhälle, skola och medborgarna i kommunen samtidigt, både på kort och lång sikt, kunde man enkelt se till att uppfylla kraven från framtiden – en attraktiv skola, lärande elever och framför allt en lärande organisation för ständig förbättring.

 

 Kategorier:Hälsa, hållbar utveckling, lärande organisationer, personlig utveckling, perspektiv, Samhällsutveckling, Skolan och lärande

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

%d bloggare gillar detta: