Skäll gärna på politiker men inte p g a egen okunskap

Niklas Krog skriver så det knakar. Han rör sig i högerextrema kretsar och även i ”orten” där han besöker skolor. Han ”vet” hur det är där, tydligen. Niklas text i citat-stil och min i normal text.

Det barkar åt…?

De senaste åren har jag följt det svenska samhället på ett sätt jag aldrig gjort tidigare. Tyvärr med växande obehag. Folkvalda politiker verkar inte förstå problemen de behöver lösa och storleken på deras oansvar är faktiskt häpnadsväckande. En majoritet av våra journalister verkar heller inte förstå. Än mindre förstår samhällets mest privilegierade, de som lever så gott att de twittertävlar om att visa upp sin godhet (istället för sin rikedom), gärna med väl synligt förakt för vanliga människor.

Allt började 2014. [Det var då jag själv vaknade.]

Plötsligt satt det tiggare var femtionde meter på Drottninggatan i Stockholm där jag bor. Människor som levde i misär kom till Sverige för att tigga och fler än jag undrade om de verkligen var rimligt.

Jo, vi undrade nog alla. Efter byggstrejker och odugliga fack som hindrade enskilda firmor att bedriva verksamhet med billigare arbetskraft utan kollektivavtal, undrade man om ifall detta var idén med den Europeiska rörligheten. Jo, men fortfarande nu då åkte 100-tusentals svenska till London för att jobba. Rörligheten är väldigt bra för ”svenskar” också. Men det var knappast så att ”allt började”. Globaliseringen har pågått sedan nära på 1950-talet. Det var då identiteten Sverige sattes och som vi nu helt sjukt ska jämföra samtiden med.

Men svenska godhetsposörer markerade kraftfull mot alla former av ifrågasättande.

Godhetsposörer är väl samma sak som författaren själv. Vilka är dessa? Och vad menas? Är det att många tycker en sak men tar själva inte in en flykting i sitt vardagsrum? Jag tror inte Henrik gillar tiggeriet heller, men han ser inte tiggeriet som början på något utan föredrar att se det positiva i det hela – att han själv har det så bra i jämförelse. Är det detta som är det ”kraftfulla ifrågasättandet”, tro?

Henrik Schyffert twittrade:
”Tiggarna gör också ett viktigt jobb i att hela tiden påminna oss om hur jäkla bra vi har det. Om du inte vill ge pengar till en tiggare så bara titta på hen. Skäms lite. Känn skammen en stund. Det är nyttigt.”

Ja, det är nyttigt.

Idag vet vi att tiggandet utanför svenska butiker till stor del är organiserat som slavhandel.

Nej, det vet vi inte. Vi vet ett par fall då detta är sant.

Några få ”slavägare” blir enormt rika och bygger storslagna skrytvillor i sina hemländer, medan tiggarna – de som sitter utanför våra butiker – fortfarande lever i misär.

Jo, det var ett fall varav de rumänska idioterna nu är fängslade. Men finns även andra tiggare, t ex: https://arbetet.se/2018/06/28/tiggare-romer-fattigdom-rika/

Häromåret gjorde polisen ett stort tillslag mot en vidrig grupp i Växjö, som hade ”sina” tiggare boende i kyrkans lokaler. Godhet som blir ondska.

Godhet vs Ondska – vad ska vi läsare välja?! Och jo det var några bulgarer som utnyttjat ”svaga” individer, tvingat dem att tigga och svaret från svenska samhället blev fängelse för hela bunten:

https://www.svt.se/nyheter/lokalt/smaland/domen-i-tiggeriharvan .

För j-vligt är väl ordet, men bra att det svenska rättssystemet funkar.

År 2015 sökte sig stora mängder migranter till Europa. Fler än någonsin tidigare. Många med Sverige som mål. Jag ska erkänna att det oroade mig. Tjugo år av skolbesök i våra utanförskapsområden har gett mig en inblick i svensk integrationspolitik och den är i princip en katastrof.

Det är den ju verkligen inte, det pyr av entreprenörskap och vilja att skapa sig ett nytt liv – det är många (uppåt 1 miljon?!) som lyckats trots att ett fåtal individer i varje ”ort” misslyckats med både skola, framtidstro och en tro på samhället. Samhället ihop med myndigheter, kommuner inkl medborgare kan verkligen göra mer genom att införa mer metoder och teknik för ökat samspel mer socialt entreprenörskap. Och det skulle ha gjorts för 10-15 år sedan. Processen att gå från arbetslös och inte kunna svenska till att faktiskt jobba och vara en bidragande faktor till samhällsbygget finns inte. Det är lite hipp som happ och man förlitar sig på eldsjälar och ideella initiativ. Ja, och sedan finns det ju en hel agenda med andra saker som måste beslutas om och lägga planer för: miljön, innovation, äldreomsorgen, skolan, motivera föräldrar att skaffa fler barn, fördela skatter, ordna cykelställsfrågan etc.

En humanitär bomb som tickat i våra förorter sedan slutet på åttiotalet, ignorerad av politiker i samtliga regeringar.

Nej, det finns ingen ”bomb som tickar” – detta är en lång process där utvecklingen idag är lite olika på olika håll. Ibland lyckas man med samspel kring gängproblematik (Södertälje, Skäggetorp, Hageby etc), ibland fattar man inte ens att det finns metoder och motivationsfaktorer som kan ge resultat, ibland har man bara släppt allt vind för våg. Om det är någon bomb som tickar är det nazistiska organisationer och dess svans. Det finns ett stort parti i Sverige som vill ”ta makten”, det är de som är de verkligt skrämmande, det är de som håller i bomben fast de vill naturligtvis inte tala om den överhuvudtaget.

Sansade samhällsdebattörer försökte förklara vad följderna av en stor migration skulle bli på det redan överbelastade svenska samhället, men de brunsmetades av journalister och samhällsdebattörer som tävlade om att vara godast och ingen ansvarig politiker lyssnade.

Eh, ”sansade samhällsdebattörer” – vilka är de? Sauk? Lamotte!? Och brunsmetning?! Om man klafsar runt i gegga så blir man skitig. Det är ingen smetar något överhuvudtaget. Det vore mer rakryggat att stå för åsikterna och inte skylla på andras slutsatser. Det vore mer hederligt att erkänna den egna rädslan, den egna okunskapen och den egna oförmågan att tänka analytiskt istället för att hela tiden komma med känsloargument kring att ”bomber tickar”, ”oändliga kostnader”, etc.

Hösten 2015 kom det tiotusen migranter i veckan. Svenska godhetsposörer jublade. Henrik Schyffert skrev:
”Det är inte dyrt att ta emot flyktingar. … Det kostar två quatro stagionis, en stor Fanta och ett Netflix-abonnemang att rädda livet på 80 000 människor.”

Ja, det är ungefär vad man landar i och då räknar man ändå inte ökade skatteintäkter, barn och barnbarns kommande skatteintäkter. Inte heller räknar man på ökad BNP eller effekter på det framtida pensionssystemet.

Men kostnaderna är givetvis oändligt mycket större. Det förstår alla som tänker efter lite – alla utom ansvariga politiker.

”Oändligt mycket större”? Det blir en väldig massa pengar det, precis som om det är ett oändligt svart hål som pengar hela tiden försvinner in i, i all oändlighet. Men så är det givetvis inte – om man tänker efter ordentligt. Det är en kortsiktig utgift i 5-10-15 år (beroende på individers förmåga att anpassa sig vs ursvenskars förmåga att anpassa sig till att det finns utländsk arbetskraft i Sverige) som istället är inkomstbringande inte bara i skatteintäkter utan även i säkerställandet av kommande behov av ökad arbetskraft.

De flesta av dem verkar fortfarande inte förstå vad de har gjort. Dock sitter en av dem nu med facit:
”Sverige går mot det tuffaste läget på hundra år”, meddelade finansminister Magdalena Andersson för några månader sedan. ”En snål vårbudget kommer att följas av hårda prioriteringar under många år framöver.”

Samma finansminister år 2016:
”Svensk ekonomi går lika bra som en nyproducerad Tesla.”

Eh, ja? Tack vare tjockproppen Orvar kommer det bli tufft framöver. 90 miljarder extra varje år fram till ca 2026 p g a fler pensionärer. Och ja, svensk ekonomi följer konjunkturen och det är knappast varken politiken eller en ökad invandring som är kruxet – det handlar mer om utvecklingen i omvärlden, Sveriges krona och vår exportindustri. Och i alla år har politiker skyllt på varandra, trots att det är konjunkturen och omvärlden och det svenska företagandet som styr Sverige väl och ve.

Vad har fått vår finansminister att så radikalt ändra uppfattning?

Ja, här kommer det nu då. Den långa svarta listan som pekar mot att allt är skit.

Jag, som privatperson, förstod redan för ett par år sedan vart Sverige var på väg. Inget i den här listan kan vara en överraskning:
* Sjuttio mindre kommuner i Sverige är idag konkursmässiga. Fler står på tur, eftersom en överväldigande majoritet av de senaste årens migranter är arbetslösa och lever på socialbidrag. (Nittioåtta procent i Filipstad.) Detta är givetvis inte migranternas fel. Det är våra politiker som bär skulden för att vi har tagit emot fler människor än vi kan hjälpa.

Eh. Nej, vad det beror handlar mer om tjockproppen Orvar. Allt färre ska göra allt mer på kortare tid och för en mindre penning. Fler pensionärer gör att det vården får mer att göra, och ju mer man pressar vården desto fler väljer att göra annat. Och så finns det ingen personal eller läkare att tillgå. Inte ens när man tillåter privata alternativ räcker det – vårdköerna ökar etc.

* Malmö får varje år en tredjedel av sin budget i form av bidrag från resten av landet. Sveriges tredje största stad klarar inte av att bära sina egna kostnader. Malmö är den storstad som har tagit emot flest migranter.

Nej.. Malmö får ca 23 % i statligt bidrag. Utbildning kostar så klart mycket (nästan 40 %). Och man kan dribbla med statistik lite hur som helst, oavsett tycker jag inte mig se några alarmerande siffror i denna, det mesta verkar så åt rätt håll:

https://www.ekonomifakta.se/Fakta/Regional-statistik/Ditt-lan-i-siffror/Skane-lan/

* Svenska utanförskapsområden plågas av gängkriminalitet, klanmentalitet, hedersvåld, skjutningar, sprängningar och fallande skolresultat. Det är där de flesta immigranterna hamnar.

Jo, det finns säkert 10-15 områden som inte når upp till önskad trygghet – men sedan finns det hundratals som gör det. Och ja, gängkriminalitet har funnits länge, sprängningar görs främst av nazister och MC-gäng (som kan vara både invandrade och ur-vikingar). Fallande skolresultat går knappt att diskutera eftersom ”fallande skolresultat” är ett j-vla påhitt från början. Jo, PISA-resultaten var nere och vände en sväng men det är knappast PISA eller OECD som skrivit vad skolans uppdrag består i. Skolan ska uppfylla styrdokument och även Skolinspektionens påpekanden. Skolan är INTE en verksamhet som ska uppfylla PISA:s uråldriga värderingar kring vad kunskap är – dessutom skiter ungdomarna i PISA-testen eftersom de inte är betygsgrundande. Denna soppa är Jan Björklunds fel.

Så ser den superhumana stormakten Sveriges migrationspolitik ut i praktiken, den som alla godhetsposörer hyllar – från behörigt avstånd.

Hur ser den ut? Det är bara skjutningar, våldtäkter, sprängningar, hedersvåld gängkriminalitet och klanmentalitet? Nej, enligt ovan. Det är snarare en helt sjuk och förvriden syn som sannolikt beror på för mycket läsande av sociala och osociala medier – det är en filterbubbla utan dess like. Att påstå att t ex en sån som Schyffert hyllar: ”gängkriminalitet, klanmentalitet, hedersvåld, skjutningar, sprängningar och fallande skolresultat” är på gränsen till förtal. VEM exakt hyllar detta? INGEN.

* Våldet stannar inte längre i våra utanförskapsområden. I välmående svenska förorter misshandlas och förnedringsrånas ungdomar på märkeskläder och telefoner av ”grupperingar”. Polisen rekommenderar ungdomarna att sluta bära åtråvärda märkeskläder. Som om de hade för kort kjol.

Var sker detta? I Malmö? Sure. Men hur är det i resten av Sverige? Resten av Sverige är lite större än lilla Malmö. Och sedan ”som om de hade för kort kjol”. Vem står för denna högst idiotiska åsikt? Som att det antyds av Schyffert & Co att folk får skylla sig själva om de åker och handlar vid fel tillfälle. Vem tycker detta? INGEN! Ett felaktigt resonemang från början och sedan en rejäl halmgubbe och logiskt felslut utan dess like.
Och om det är någon som inte fattar vad en halmgubbe är argumentationsmässigt, läs här:

Halmdocka (halmfigur, halmgubbe), engelska straw man argument, är en form av argumentationsfel. Halmdockan består i att debattören först bygger en nidbild av motståndarens åsikter och argument och sedan argumenterar mot denna nidbild.[1][2]

De förvrängda argumenten framställs som absurda och blir därför lätta att argumentera mot. De verkliga argumenten låtsas debattören inte ha hört. Halmdockor kan leda till att en debatts fokus fjärmar sig från kärnfrågan. Jämför rävsax.

Olika former av halmdockor

  • En överdriven förenkling av motståndares argument.
  • En citat från motståndaren tagen ur kontext, framförallt citat som inte är representativa för motståndarens åsikter.
  • Att inrikta sig enbart på en dålig försvarare av en ståndpunkt, vederlägga just denna debattörs argument och sedan låtsas som om ståndpunkten i sig är vederlagd/motbevisad.
  • Att hitta på en fiktiv person som sedan får representera en grupp personer till vilka debattören är kritisk.

Exempel

  • Argument: Jag tycker inte att barn ska leka på trafikerade gator.
  • Halmdocka från motdebattören: Jag tycker att det vore vansinne att hålla barnen inomhus hela dagarna!

Genom att insinuera att A:s argument är mer radikalt än vad det egentligen är har B flyttat debattens fokus och undvikit kärnfrågan. Halmdockan här består i att B:s argument förutsätter att ”det enda sättet att hindra barn från att leka på trafikerade gator är att hålla dem inomhus hela dagarna”.

* Sjukvården är grovt överbelastad. Vården på Astrids Lindgrens barnsjukhus är nära att krascha. Min älskade barnboksförfattare skulle vrida sig i sin grav om hon visste vad hon lånat ut sitt namn till.

Jaså, Astrid Lindgrens barnsjukhus? Är det här alla barn som blivit våldtagna hamnar? Och nu är de överbelastade? Av krigsbarn eller? Jag tror nog Astrid skulle vara stolt om så vore fallet. Nehe, tydligen är det så att Karolinska inte har anpassat de lokaler som barnen ska vara i, inga lekrum, man kan inte laga egen mat etc. Så Astrid vänder sig nog i sin grav men inte över den ökade invandringen eller inkompenta politiker (jo, kanske) utan p g a Karolinskas ledning.

* Skolan är grovt överbelastad. De kommande åren saknas drygt 80 000 utbildade lärare.

Eh, ja pga av ökade barnkullar, ökade pensionsavgångar samt skolans oförmåga att förändra sig. Politikerna har ett ansvar (både nationella och kommunala) men här åsyftas då det är för många invandrare i skolan som gör att skolan blir ”grovt överbelastad”. Eller ÄR det kanske politikernas fel att så många lärare lämnar yrket. Eller, jaaa, det är kanske alla icke-svensk-talande elever som är orsaken till att man inte lyckats med göra läraryrket attraktivt trots att man har haft 20-30 år på sig?

* Polisen är grovt underbemannad och nästan ingen vill idag bli polis. Fullt begripligt. Det är svårt att få äldre poliser att stanna i yrket. Men politiker talar om att anställa ytterligare 10 000 poliser. Var ska de komma ifrån?

Ja, kanske från invandrargrupper? Denna retoriska fråga kan man ställa ang alla yrken snart i samhället. Det självklara svaret blir: från utlandet men hela denna argumentationsävja går ju ut på att vi ska ha mindre invandring så det svaret kan vi glömma. Det är kört helt enkelt!?

* Våra häkten är överfulla. Våra fängelser också.

Fulla med vilka kan man undra? Och detta är ytterligare en tankevurpa. Jag misstänker att författare har en önskan om hårdare och längre straff och på senare år har man just börjat med inklusive mer befogenheter för polisen. Effekten ser vi nu – fler anmälningar, fler utredningar ger mer jobb för polisen. Samt antar jag att man kanske inte vill vara på barrikaden om man är runt 60 år. Man har en mindre rekryteringsbas än andra yrken helt klart.

* Bostäder saknas. Och de som är i störst behov av bostäderna är nyanlända utan egen inkomst, utan möjlighet att betala för sitt boende. Vem ska då göra det?

Var ska de bo? Vilken adress? Största behovet gäller nog fortfarande unga i allmänhet och studenter i synnerhet. Likaså är det svårt för äldre med begränsad ekonomi utan huslån som helt plötsligt ska börja betala över 10 000 kr / månad för ett anständigt boende med tillräcklig service. Och detta är de nyanländas fel nu då? Inte dålig konkurrens på byggmarknaden? Inte ökade priser på råvaror etc utan på att antalet nyanlända är så stort att de slukar alla nya lägenheter, bor en och en och i lyxliv säkert?

Störst behov har nog pensionärerna, förresten. Och de behöver service och ständig hjälp helst. Men vänta nu, vad handlade listen igen om: ”Vad har fått vår finansminister att så radikalt ändra uppfattning?” Finansministern har nu alltså fått upp ögonen för många problem i samhället (precis som om de varit nya och kommit från ”blå himmel”. Sverige har bostadsbrist och det beror på nyanlända. Jag begriper inte allt i denna men som vanligt finns det en komplexitet som varken invandringsfientliga eller politiker begriper sig på:

https://www.propertypeople.se/hur-paverkar-invandring-och-utvandring-bostadsmarknaden/

* Sverige har idag cirka 300 000 fattigpensionärer. Fler kommer det att bli. Vi tar alltså inte ens hand om dem vi har att tacka för vårt välstånd. Den skammen.

Ja, skäms på dig som inte skaffat 7-8 syskon. 1 000 000 pensionärer ska försörjas av vårt pensionssystem men det kan vi glömma nu då eftersom den ”oändliga” kostnaden som asylinvandringen kostat är jätteoändlig? Det kan ju inte vara så att fetproppen Orvar är stor? Att pensionssystemet har brister? Att vi förr tyckte att kvinnans plats var köket och att kvinnor inte skulle jobba? Att vi hellre prioriterar bankernas vinster framför pensionärsmaten? Att vi hellre köper julklappar för 65 miljarder kr per år istället för lägga in pengarna i pensionssystemet?

* Som en följd av allt ovan sjunker kronans värde som en sten. ”Sommaren utlandssemester har plötsligt blivit jättedyr!” Jag kan upplysa om att det är värre än så.

Det är inte direkt någon som vet varför sjunker i värde. ”Kronan faller således mot alla andra hårdvalutor utan att svensk inflation är förklaringen. Detta är en häpnadsväckande utveckling som beror på faktorer som ingen ännu lyckats identifiera.”

https://www.di.se/debatt/vaxelkursens-problem-ar-kroniska/

Men, det skulle förvåna mig mycket om det inte har med globaliseringen att göra. Andra länders ökande välstånd och tillväxttakt. Vi byter hela tiden ut vår teknologi mot pengar och prylar och hela tiden minskar vi glappet mellan det Sverige kan leverera och det som omvärlden kan leverera. Världen krymper så att säga och där sitter vi – beroende av export och teknologier som inte sällan kommer från utlandet.

Kronfallet liknar det man ser i länder som haft en statskupp. Och det finns inget slut i sikte. Resten av världen tror inte att Sverige kommer att kunna resa sig ur vår egenskapade kris. Det tror inte jag heller.

Eh, nej… statskupp har vi också alltså? Som om resten av världen brydde sig, jag tycker mer det liknar Tyskland på 1930-talet.

För att citera Peter Robsham, då:

1. Skapad hotbild: För att kunna erbjuda människor enkla lösningar på problem som egentligen inte finns, måste man skapa dessa problem. Vi såg det i Tyskland för 80 år sedan, vi såg det på Balkan i början av 1990-talet och vi ser det i Sverige idag. En fungerande propagandaapparat pytsar ut lögner och halvsanningar, dribblar med statistik och siffror och målar upp en svart bild av verkligheten. Man snappar upp människors verkliga oro för de problem samhället kan ha och koncentrerar sig sedan på dessa. 
När lögner och myter upprepas tillräckligt ofta, anammar många människor dessa till slut som sanning. Det är ren psykologi. Motorn i den propaganda som svämmar över våra informationskanaler heter Avpixlat och ”fotsoldaterna” uppskattas till några tusen. Dessa sitter mer eller mindre heltid vid sina datorer och för en veritabel krigföring på nätet och satelliterna till Avpixlat, sidor som Fria Tider, Exponerat m fl, bidrar till desinformationen.
Hur många gånger har jag inte – och förmodligen också du – sett personer som egentligen inte alls delar SDs människosyn länka till artiklar i Fria Tider? Det har hänt ofta. De har en snygg layout, redaktionellt bra texter och information som ser trovärdig ut. Snyggt förpackat och lätt att gå på om man inte har bra koll på vilka sajter som ingår i det bruna nätverket.

Bit för bit skapas en bild av ett land i kaos, där flyktingar och invandrare kommer hit och tar över, en bit i taget. Kriminalitet och våldtäkter påstås öka lavinartat och förorterna i våra största städer beskrivs som krigszoner dit ingen normalt funtad person frivilligt tar sig.
I en skapad masspsykos är det få som frågar sig i vilken utsträckning de själva drabbats eller har varit med om något av det som beskrivs. 
Det är så en pöbel fungerar. Det är så grogrunden för fascism skapas. 
Det var så man gjorde på Balkan, där grannar som levt i fred i generationer till slut gick ut och slog ihjäl varann.

På 30-talet hade nazisterna SA-trupper. Dessa var ingenting annat än obildade huliganer som trakasserade människor, hotade och skapade skräck. Idag behövs inga sådana eftersom de ”trupperna” finns på nätet. Via det ohämmade näthat som idag är mer regel än undantag, skräms många till tystnad och undfallenhet.

2. Enkla lösningar: När tillräckligt många tagit till sig den falska bilden av hur läget i landet är, finns det tillräckligt många som propsar på att ”något måste göras”. Vi ser hela tiden dessa mantran: ”vad är det som händer?”, ”vakna upp!”, ”vart är Sverige på väg?”
När då ett parti som SD – som har mycket mer långtgående planer än bara en annan, mer reglerad eller mer ”ansvarsfull” invandringspolitik – lyckats få alla att tro att vi står vid avgrunden, då kan de också servera en lösning på problemet.
När du sett till att svälta ut en person så pass att hen ser läckra stekar med brunsås eller tårtor i varje buske, då kan du ställa fram vad som helst på bordet. Hen äter. Glupskt.
SDs metod brukar jag likna vid någon som puttar i en person i vattnet som man vet inte är simkunnig. Sedan sträcker man sig ner och räcker ut en hjälpande hand. 
Men gå inte på det. Det är lika aningslöst som när Rödluvan stolpade fram till ”farmor” och blev uppäten av vargen.

Och nu kommer själva slutklämmen, då:

De närmaste åren kommer kommun efter kommun att behöva hjälp. Mycket hjälp. Sjukvård, skola, socialtjänst och polismakt sviktar redan av överbelastning, underfinansiering och en akut brist på humankapital (utbildade människor). Det saknas också pengar till löner. Staten och kommunerna kommer allt mer desperat att försöka öka skattetrycket, men det är redan så högt att ytterligare höjningar inte ger större skatteintäkter. (Lafferkurvan.) Godhetsfesten är helt enkelt slut. Nedskärningar väntar. På allt.

Jo, det är bistra tider att vänta om vi inte gör något. Om vi inte utvecklar skolan t ex, eller ser till att jobba med samverkan, samspel och progressiva insatser. Om vi inte börjar jobba proaktivt och myndigheter och verk IHOP kommer vi bara få hålla på med att ”släcka eldar” (bokstavligen ibland) till en allt dyrare kostnad. Redan idag kostar utanförskapet samhället över 200 miljader kronor per ÅRSKULL som går ut skolan – och det är blandad kompott av världens alla barn inklusive helyllesvenskars barn.

Och Laffer, då: ”Lafferkurvan eller Laffer-Khaldunkurvan (efter den arabiske matematikern Ibn Khaldun[1]) är ett begrepp inom nationalekonomi som syftar till att beskriva elasticiteten av beskattningsbar inkomst. Enligt teorin, som Arthur Laffer formulerade, kan staten maximera sin skatteinkomst genom att sätta skattenivån på en optimal nivå. Enligt Laffer minskar skatteintäkterna om man sätter skattenivån högre än denna optimala punkt, trots att skattekvoten ökar. Denna minskning beror på ökade incitament att undvika skatt eller minskade incitament att förvärvsarbeta.”

Men det är mer än pengarna som är borta. Sverige är i grunden förändrat. Otryggare, våldsammare och trasigare än under min uppväxt. Och det går inte att reparera. Det har fått fortsätta för länge.

Sverige är in grunden förändrat till något mycket mer positivt och mer attraktivt än vad det var för 2-40 år sedan. Sverige är en del av globaliseringen och kan fortfarande stoltsera med goda mänskliga värderingar:

Ansvaret vilar på våra politiker. Ingen har vågat säga stopp. Nu får den samlade effekten av deras feghet genomslag i samhället. Bara de mest privilegierade kommer längre undan – våra politiker, bland annat. En maktöverklass befriad från de direkta följderna av sina beslut. Ett världshistoriskt recept för samhällsförstörelse.

En del av ansvaret för den positiva utvecklingen ansvarar politiker för liksom undfallenheten att våga tänka positivt och satsa, komma med ledarskap, framtidstro, men annars är det Svenskarnas egna förtjänst inte minst med hjälp från alla som kommit in från utlandet de senaste 40-10 åren. Jag kan inte låta bli att läsa lilla texten precis ovan just. ”Ingen har vågat säga stopp”, ”feghet”, ”maktöverklass”, ”världshistoriskt recept för samhällsförstörelse”. Tänk, jag ser inte ett skit av detta i någon enda av de många rapporter om Sverige som jag läst. Det finns problem och utmaningar som det funnits i alla tider och nu är det ingen skillnad.

Sverige kommer att bestå. Men ett annat Sverige än det jag växte upp i. Det är enormt ledsamt. Jag fortsätter att skriva böcker, jag fortsätter att åka på skolbesök och jag fortsätter att göra vad jag kan. Det är bara så märkligt att se hur samhället faller sönder. Dra en rak linje genom de senaste trettio årens politiska beslut och vi hamnar där vi är idag. Ändå fick det ske.

Jo, Sverige kommer att bestå, växa och förändras med tiden (tack och lov), vi som jobbar nu kan bara hoppas på att världsekonomin håller så pass länge att vi med gott samvete kan lämna över planeten till våra barn och barnbarn. Miljöperspektivet är jobbigt men jag tror vi fixar det om makthavare i alla andra länder än Sverige ser till att inse allvaret. Fattigdom och krig behöver bekämpas på riktigt, det är väl där vi ska lägga vår oro att det kan tyckas vara omöjligt att ordna.

Och ett tips då till alla: om skolmaten eller pensionärsmaten smakar skit klaga så på dem som levererar och på de ansvariga för upphandlingen. Det är inte svårare än så. Vi behöver inte måla upp domedagshändelser bara för att någon individ har fuckat upp.

Förtydligande:
Inget av det som händer med Sverige är migranternas fel. De gör vad de kan för att få ett bättre liv. Det är svenska politiker som har misskött sitt uppdrag, ivrigt påhejade av en majoritet av journalistkåren och en armé av godhetsposörer.

Jo, tjena. En hel lista med ävja har bemötts. En hel lista med antydningar om att allt är migranternas fel, eller just det: politikernas fel var det ja! De är ju de som har släppt in dem i Sverige. Det är väl det enda som de gjort rätt de senaste 20 åren!

 Kategorier:debatt, Samhällsutveckling, Skrämselpropaganda

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

%d bloggare gillar detta: