De 10 största systemfelen som skolan lider av

Har lagt en hel serie med inlägg kring de systemfel som skolan (och i förlängning samhället) lider av på min engelska blogg – här är en översättning av sammanfattningen.

isolatedschool2 

 Jag kommer i detta inlägg försöka att ge mina tankar kring systemfelen i det moderna, åh förlåt, i det gamla utbildningssystemet, som i själva verket är vad vi lider av just nu, främst i västvärlden och även i de flesta delar av Asien. Andra fler utvecklingsländer är faktiskt mer skickade att hantera aktuella och kommande problem. Kanske ska jag förklara det också någon dag. I vilket fall, här är min lista över systemfel:

 1. Skola (formell utbildning) och det är nuvarande utformning (den heliga läraren, den heliga klassrummet och den heliga lektionen) bygger på en mycket gammal (1000 år gammal ?!) idé och verklighet.
 2. Skolorna antar att varje barn kan behandlas som får i princip, och så även lärarna. Utbildningssystemet antar att oavsett vilken utvecklingsnivå och mognad ett barn är i, kan det jämföras och mätas, och bör mätas med andra barn vilket skapar någon form av (dum och ondskefull hierarki) bland barnen.
 3. Skolorna är inte konstruerade för att hantera individer, och det är på något sätt en sanning att vi inte har råd att utforma en skola som verkligen är ”personifierad” för varje elevs behov.
 4. Debatten är ytterst sprungen ur logiska felslut exempelvis auktoritetstro (läraren eller politikern vet bäst jämt), cherry picking (för många att nämna), anekdotiska bevis (”gamla skolan funkade för mig, se hur bra jag blev”), ad hominem (om någon utanför skolan kritiserar utbildningssystemet är denne dum i huvet eller försöker sälja IT-system).
 5. Vi lider av fel tankemodeller och förutsätter att tiden i skolan måste vara hårt skolarbete och inte roligt lärande.
 6. Tänkbara lösningar är alltid inre och skapar fler problem än de löser.
 7. Utbildningen är utformad så att studenterna tränas i att vara duktiga i skolan och inte för att vara bra för samhället.
 8. Beslutsfattarna har själva varit framgångsrika i den ”gamla” skolan så de ser ingen anledning att ändra den eftersom de inte har behov av förändring.
 9. Omvärlden är den som främst tros ha orsakat skolans problem idag (misskötsamma och lata elever, bortskämda föräldrar, nöjesbranschen, Internet och teknik etc) snarare än utformningen av utbildningssystemet självt.
 10. Skolorna är isolerade från samhället och den gemensamma uppfattningen beslutsfattare har är att skolorna är en spegel av samhället och inte tvärtom.

Det finns många fler naturligtvis men detta är en början. Vänligen lägg till fler i kommentarerna.Kategorier:blogg100, debatt, förändringsledning, skolan, Skolan och lärande

Etiketter:

4 svar

 1. Glöm inte konspirationsteoretiker som sprider falska påståenden om ”Pedagogiska etablissemang” och om hur farligt det är med ”Wifi i skolan”. //Fredrik

 2. Ett annat stort systemfel är bristande elevinflytande. 50 procent av lärarkåren följer inte formuleringen: Läraren ska tillsammans med eleverna planera och utvärdera undervisningen i läroplanen enligt Skolinsp.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

%d bloggare gillar detta: