Matte och larm till ingen nytta

Läser om ännu ett larm. Många elever kan inte ens dividera 3/4 med 2/3 och kunskapsivrarna går i taket.

20140410-095104.jpg

Men när behöver man räkna 7*8 + 5 i vardagen? När behöver jag kunna addera 4/5 till 2/3? När behöver jag kunna multiplicera dem? När behöver jag dividera 0,16 med 4? När behöver jag kunna roten ut 1/9? När? Om man inte kan detta är man helt dum i huvet då. Jag som KAN allt detta blir ändå kallad dum i huvet av t o m lärare för att jag ifrågasätter både mening och syfte med skolan och politikers mandat att styra över lärarprofessionen. Är det vettigt!?

Och dra inga större växlar nu utan bara ge mig exempel på vardagssituationer när jag behöver dra tredje-roten ur 1/27 eller övriga exempel.

Varför ämnen? Varför matte?


Och varför går ett larm nu igen? Larmet borde väl handla om relevansen? Larmet borde väl handla om att man fortfarande anser att denna kunskap är avgörande för människors framtid? Eller för Sveriges framtid?! Jorden kommer inte gå under om 20 år och så står vi där utan att kunna räkna ut andragradsekvationer och därmed då inte kunna odla potatis. Eller ännu värre därmed inte kunna driva ett företag.

Ge mig härledningen att matematiken är fundamental för samhällets utveckling. Ge mig de rapporter som visar det farliga med att INTE kunna andragradsekvationer och Pythagoras sats. På vilket sätt påverkar detta framtiden? Ge mig bara ett liksom matematiskt bevis eller en modell eller en logisk kedja! En teori åtminstone! Vari ligger faran?!

Och svaret kan ju aldrig vara att ”-Men hur ska de då annars kunna lösa tredjegradsekvationen?!” Eller hur ska vi kunna producera ingenjörer? Tro mig, människor som jag, som älskar matte och alltid har haft lätt för det kommer alltid att finnas.

Ingen funderar på varför elever fullständigt struntar i viss ”kunskap”..
DN-artikeln om samma rapport

Jo, Bernt har ju rätt:

Matematik är en abstrakt vetenskap. Jag tror att det är viktigt att träna det abstrakta tänkandet, det gynnar hjärnans utveckling. Det är ett skäl som står sig gott på egna ben! 🙂
Ungefär som musik och andra motoriska aktiviteter gynnar intelligensen… 🙂

Det abstrakta tänkandet kan tränas på så många fler vettiga sätt än att träna mekaniskt räknande. Det är ju problemlösningen som är nyckeln inte att kunna ställa upp 2342/26 och ge ett svar. Speciellt inte när både miniräknare och mobil ligger bredvid. Att formulera problemet och modellen och verifiera att resultatet stämmer är vettigare att kunna än att kunna göra en miniräknares jobb. Det KONKRETA tänkandet är väl mycket vettigare än det abstrakta (oj) FLUMMIGA tänkandet? Jo, matematiken är faktiskt den enda sanna vetenskapen och motsatsen till flummighet – men när man i skolan inte har tid att nå djupet och glädjen i vetenskapen så blir det bara just flummigt och abstrakt.

Vi kan inte motivera unga idag att vänta på nyttan i 9-12 år – då blir skolan ett meningslöst irrande mot den ljuva friheten. In med matten i slöjden, in med matten på gympan, in med matten på historielektionen, in med matten i Programmeringsämnet (va, det är 2014 och det är inte ett ämne!?!), in med matten överallt, men gör den relevant för eleven!

Ingen tar ansvar för helheten


Det finns en högsta ansvarig, den kan börja avgå och sedan kan vi börja med resten tills vi är nere på ansvarig rektor på skola och lärare i klassrum som då verkligen kan få tillåtelse att göra sitt jobb. När dessa har avgått också kanske vi kan börja förstå att det är eleven själv som måste få och kunna ta ansvar för sitt eget lärande. Utifrån eleven vi sedan bygga upp stöd och drivkrafter som motiverar till livslångt lärande. Vänd på pyramiden och sätt nationella politiker i källaren. Och placera lokala hobbypolitiker i nått annex. Och framför allt, se till att de som kan något om lärande och om hur unga fungerar idag får mer mandat i budgetprocessen.

Jag har gått nästan hela vägen genom Universitetet både på Matematikerlinjen och på Datavetenskapliga linjen och har fortfarande ingen nytta av matematiken, tyvärr – jag valde det som var lättast och roligast. Programmering (det roligaste) däremot har jag levt på i nästan 20 år och gör det fortfarande. Och tänk, programmering är inte ens ett ämne, inte företagande heller och inte sälj och inte samarbete heller.

Och definitivt är inte argumentationsteknik eller tänkande fritt från logiska felslut ämnen! Det är hat mot wi-fi, vaccinationer, flygplan som sprider gifter och GMO som gäller och inte källkritik, eget tänkande eller ens social kompetens som är relevant.

Nu satsar regering ytterligare på kompetenshöja lärare så att de blir bättre vid katedern så lärarna blir bättre på att styra så att elever slipper tänka och ta ansvar. Var det 500 milj till? Är det så här vi utnyttjar möjligheter bäst. Jag har ett förslag, avgå Jan Björklund, avgå nu.

Jan B har visserligen dragit igång en debatt men det är ju pga av all idioti han infört. Det s k förfallet må ha pågått även för 40 år sedan också men varför fortsätta skiten? Och det handlar fortfarande inte om att lämna elever vind för våg vs militärskolan. Eller att eleverna ska fika istället hela dagarna.

Att kommunerna inte tagit tillräckligt ansvar eller lärare för den delen beror just på att sådana som Jan B som går in och motverkar lärandet. Som fullständigt kör över Skolverket (som i sin tur står och bockar och tackar) och lärare och elever och som inför den ena kontraproduktiva åtgärden efter den andra. Och varken (s) eller (m) fattar vad det handlar om.

Lärarutbildningen är väl inget annat än en produkt av skolan i sig. Ämnesvaghet i matte eller vad det nu är, är rätt bra tror jag, synd bara att man inte ersatt det med något modernare men det har liksom varken kommun eller stat begripit.

Ledarskapet är obefintligt överlag – befria världens sista slavar: eleverna och hjälp dem leda sitt eget lärande, TACK!
20140410-220458.jpg

Om vi inte kan koppla skolan och lärandet till verkligheten, jobb, egen drivkraft och till person kan vi glömma både engagerade lärare och elever i framtiden. Så pumpa in miljarder ni… Jag med andra får gå i öknen i 20 år till och vänta på att guldkalvsdyrkan dött ut.Kategorier:blogg100, skolan, Skolan och lärande

Etiketter:

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

%d bloggare gillar detta: