Budord 6: Vi skola ha ordning och reda

Jag tänkte få bort den här pucken från isen för gott.

Precis som om någon vill ha kaos. Precis som om någon hela tiden vill bli avbruten och precis som om det verkligen finns någon som tycker det är ok att barn spottar på och misshandlar vuxna eller kallar dem för ”Gubbjävel!!” Precis som någon tycker det är ok att kränka barn genom att säga att de är odugliga.

Vem vill ha kaos, oordning och flum?

Ingen. Ingen vill det. Och ändå håller vi på och kastar paj ang kaos och oordning. Så fort någon nämner kreativitet så innebär det att lämna någon fritt framför en dator och sedan automatisk analfabetism. Så fort någon nämner frihet så blir flum. Så fort någon nämner att det ska vara roligt i skolan så innebär det att eleverna sitter och spelar Angry birds hela dagarna. Det är tröttsamt det här.

Gamla värderingar mot nya

Det är ju inte en ordningsfråga egentligen. Skolan står för en gammal värld bara, skolan står för tvång och planen och bedömningar ÄVEN om underbara lärare lyckas med konststycket att trolla bort detta ibland. De unga ska göra uppror – de ska se till att släkterna lever vidare, de ska bygga samhället. Och jag lovar, de är smartare än vi tror, många genomskådar hela skolgången ganska snabbt och reagerar därefter.

I veckan, under skoltid, såg 10-åringen Furlongs film om snabbmat – wow, det händer grejer! Han tycker det är roligt för det mesta och jobbar på. Bra. Det funkar ju! MEN, inte för alla.

Jag hoppas innerligen att skolan i framtiden blir mer dynamisk och att man jobbar med gemensamma värderingar och med sunt förnuft oavsett vilka prov, tester, kontroller och examina som ska göras. Dessa ständiga prov får ju inte förstöra lärandet.

Om man är positiv, framtidsinriktad och planerande (frihetsdriven) så tror jag ordning och reda får en helt annan betydelse på sikt. Det gäller att få till det ”rosa molnet”-feeling.

20131221-124512.jpg

Och klimatet i ”klassen” måste varje elev få värja sig emot och välja bort! Det kan inte finnas en rimlighet i att ett barn ska ha en närvaroplikt i miljö som är skadlig! Nån ordning och reda får det va.

Ja, och så det här med kepsar och tuggummi etc. Man ska ju aldrig hamna där. Folk får väl se ut som de vill?! Bara de inte sabbar och förstör för andra! Om man inte vill vara med på tåget så måste det finnas alternativ hela tiden i undervisningen! Eftersom alla är olika och i olika utvecklingsfas måste man väl anpassa skolan och undervisningen därefter! Det är ju för helskotta ett uppdrag med 0 % svinn och 100%-iga leveranser man borde åtminstone sträva efter! Är det ok att vi pytsar ut unga som inte kan varken, läsa, skriva eller räkna? Finns det någon som tycker det är ok? Nån ordning och reda får det vara.

Jobba smartare

Tänk, alla resurser finns egentligen. Men i tim- och minutplanen och allt som ska hinnas med så är det trångt och ständig brist.

20131220-202206.jpg

Det kan väl finnas en balans den ena eller det andra, så överge ”flumskolan” som begrepp – den finns inte. Och sluta tjata om ”ordning och reda” – den finns där, men det kanske är en ny ordning. Det kanske är börja tänka i nya banor nu, det är inte hela världen om de unga tycker eller gör som vi vuxna, det är väl snarare en nödvändighet som världen ser ut idag.

Det finns en aspekt till kring begreppet och det är den smutskastningskampanj som pågått i över 8 år. Oavsett om vi får ”ordning och reda” så är aldrig det grundproblemet i skolan. Den eventuella oordningen och oredan är effekten av det man gör i skolan, och det kommer alltid finnas situationer i skolan som leder till konflikter, men det är inget systemfel. Det är ingen sjukdom som ska botas med disciplin och respekt för den vuxne – nån j-vla ordning och reda får det vara.

20131221-124151.jpgKategorier:skolan, Skolan och lärande

Etiketter:,

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

%d bloggare gillar detta: