Skolans undergång.. eller övergång kanske

Ibland orkar man bara inte.

När lördagsmyset består av Mollipect, 2 Panodil och 1 Ipren tryter inspirationen. Har läst en hel del idag men inget som gör mig varken inspirerad eller upprörd. Jo, förstås, jag borde göra lite listor på de bloggar under #blogg100 som jag är mest nöjd med etc, men energin fattas liksom.

Såg en bra video igen med Peter som sa en del, men jag har sett den förut. Men kan liksom inte knyta ihop en säck runt den just. Det blir för mycket.

Men framtida skolan är ingen plats nej… hur mycket fråga Bertil tycker att distansundervisning är ett otyg. Get over it! Ja, det är en kvalitetssänkning, precis som med allt annat i samhället. Var glad att det inte står Made in China på kursbeskrivningen. Snart kommer lärandet sourcas ut till Indien och.. t ex Thailand. Tänk er, svenska lärare får mindre betalt än nu men deras levnadsstandard ökar med 200%, de får egna butlers, chaufförer mm. De undervisar svenska barn privat men från.. Laos eller nått via videolänk. De spelar in sina lektioner som alla kan titta på om och om igen och är sedan tillgängliga video-online under arbetstid och cybertillgängliga 24h.

Föreställningen om en skola som inte är en 1960-tals skola är omöjlig. Vi måste bara ha en skola, en lektion, en lärare och en skolplan. Nått annat är befängt. Ändå sitter vi där med distansundervisningar. Ändå har Hermods…

En röd tråd som löper genom företagets historia är att Hermods är till för alla. Sedan 1898 har Hermods sett till den enskildes behov, förutsättningar och mål. Vi revolutionerade svenskt lärande med denna enkla idé i slutet av 1800-talet och har sedan dess utbildat över 4 miljoner människor. Idag är denna idé en självklarhet för många i ord, för oss är den en verklighet i handling varje dag, året runt.

…hållit på sedan 1898! När vi nu sneglar på Khan Academy och t ex Rehanschool eller som denna:
Online university där man ändå vill få in den sociala biten är det väl ganska lätt att se vartåt det lutar?

20130427-195750.jpg
Kan inte vi då bli världsbäst på detta istället för att hela tiden vara motvals och gnälla på teknik och ”det var bättre förr..”. Jo, det var bättre förr men framtiden då? Ska vi simma mot strömmen och lösa problem eller ska vi ”go with flow” och titta på möjligheter istället? Ja, det kommer vara kvalitetssänkningar hela tiden, men kan vi inte öka kvalitén då genom att vara lite innovativa? Var är ”Lärarakuten”? ”Jourhavande lärare”? Intensivkurser? Kvartersläraren? T o m kyrkan är mer kreativ numera. När inte folk kommer dit för att be om syndernas förlåtelse kommer de för olika aktiviteter istället. Alldeles frivilligt. Om prästen lyckas lära ut något vet jag inte men det borde ju finnas nån tanke om fred och försoning mm som man kan förmedla.

20130427-200750.jpg

Varför ska det vara så svårt att förändras? Experimentet om att helt plötsligt alla skolor bara försvann är alltid nyttigt att tänka sig. Vad skulle hända? Det är dags att växla upp och nyttja våra förmågor istället för att tvinga in alla i små ekorrhjul där man ska jaga livet ur varandra i minst 12 år… Låt oss bygga ett sundare samhälle istället. Låt oss växla upp och kliva in i ett nytt paradigm…

Tack Bert-Ola Bergstrand både för Senge-film och Sir Ken-bild. Som sagt, svårt att knyta ihop säcken idag…Kategorier:framtiden, Globaliseringen, Livet, skolan, Skolan och lärande

Etiketter:

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

%d bloggare gillar detta: