Mer ”flow” i skolan, tack!

Och tack John Steinberg för att du kom med orden till mig.

Det går trögt i skolans värld har jag en känsla av. Politikers dekret är svåra att genomföra vare sig det gäller dekret om flumskola eller dumskola. Lärare och unga gör liksom ändå som de brukar – det rullar på, liksom. Och den trögheten kanske är rätt sund eftersom det ändå är mötena mellan elever och lärare som betyder mest. Både positivt och tyvärr även negativt då.

Men jag vet att det finns en snabbare värld. En mycket snabbare värld.

Man kan hamna i ett tillstånd där man liksom glömmer bort tiden. Att man har så roligt och är så motiverad att man nästan glömmer bort att äta. Spelvärlden är extremt bra på att skapa detta tillstånd. Skolan å andra sidan är rätt usel på det, där påläggs det kontroll, styrning och administration i en styrd tim- och minutplan. Och sedan finns det givetvis undantag.

Tillståndet man som vuxen strävar efter kallas för ”flow” och består i korthet av följande egenskaper:


  • Personligt val

  • Meningsfull utmaning

  • Tydliga spelregler

  • Intensiv aktivitet

  • Omedelbar återkoppling utifrån egen situation

Vad skulle detta betyda för skolan idag? En helt ny tankemodell att lärande ska vara roligt. Att det är en förutsättning t o m. När det är roligt kan man jobba hur hårt som helst nästan och om man vill förverkliga en egen dröm klarar man t o m att bestiga Mount Everest. Men försöka tvinga upp någon går inte. Då går det tröööögt.

Flow is the mental state of operation in which a person performing an activity is fully immersed in a feeling of energized focus, full involvement, and enjoyment in the process of the activity. In essence, flow is characterized by complete absorption in what one does. Proposed by Mihály Csíkszentmihályi, this positive psychology concept has been widely referenced across a variety of fields.

Att bli delaktig i aktiviteter och planering där det finns överenskomna mål ger struktur till utmaning. Utmaningarna behöver ge tydlig och omedelbar återkoppling. Detta hjälper till att justera metod eller tillvägagångssätt så att kunnande utvecklas. Att även behålla balansen mellan utmaning och ens egen förmåga (inte för svårt och inte för lätt) bygger upp självförtroende och föder lust till nya utmaningar. Tillslut uppnås ”flow”.

20140307-100621.jpg

Tänk, bara tänk vilka välmående elever vi skulle få, och vilka välmående lärare vi skulle få. Tänk…Kategorier:lärande organisationer, Samhällsutveckling, skolan, Skolan och lärande

Etiketter:,

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

%d bloggare gillar detta: