Metoder att skapa förändring tillsammans del 1 (2)

Frågade Inma Vp om en utmaning och fick svar på tal – precis det jag jobbar med dagligen. Och har gjort i snart 6 år. Har jag något svar? Många – se mina inlägg om ledarskap del 1 till 4. Gör ett litet omtag här, saker och ting förändras ju!

Samhällen har gått under förut


20130305-113040.jpg

Gjorde en analys gör några år sedan för att tecken på samhällens kollaps – och blev mäkta bekymrad. Hade sedan ett 40 minuter långt föredrag om städer och vilka möjligheter som finns och sedan 1 sida om kollapsande samhällens orsaker. Fick feedback efteråt om att jag lät lite desillusionerad och att det verkade som jag givit upp. Jag är en ganska positiv själ, men samtidigt finns katastrofanalysen där hela tiden, så ja, just då var jag nog riktigt äkta bekymrad. Och är fortfarande. Vilka indikatorer handlar det om då? Kollar wiki lite snabbt:

Common factors that may contribute to societal collapse are economic, environmental, social and cultural, but they manifest combined effects like a whole system out of balance. In some cases a natural disaster (e.g. tsunami, earthquake, massive fire or climate change) may seem to be an immediate cause. Other factors such as a Malthusian catastrophe, overpopulation or resource depletion might be the proximate cause of collapse. Significant inequity may combine with lack of loyalty to a central power structure and result in an oppressed lower class rising up and taking power from a smaller wealthy elite. The diversity of forms that societies evolve corresponds to diversity in their failures too.

Fast jag vet att jag hittade en bra bok förra gången. Letar vidare, ah, den var ju överst.

Diamond identifies five factors that contribute to collapse: climate change, hostile neighbors, collapse of essential trading partners, environmental problems, and failure to adapt to environmental issues.

He also lists 12 environmental problems facing mankind today. The first eight have historically contributed to the collapse of past societies:

 1. Deforestation and habitat destruction
 2. Soil problems (erosion, salinization, and soil fertility losses)
 3. Water management problems
 4. Overhunting
 5. Overfishing
 6. Effects of introduced species on native species
 7. Overpopulation
 8. Increased per-capita impact of people

Further, he says four new factors may contribute to the weakening and collapse of present and future societies:

 1. Anthropogenic climate change
 2. Buildup of toxins in the environment
 3. Energy shortages
 4. Full human utilization of the Earth’s photosynthetic capacity

Där är det – svart på vitt – inte i bilder beskrivet utan med små krumelurer. Hur är det med läsförståelsen? Om nu alla vet om problem kan man lösa dem innan kollapsen? Om alla inte vet om gäller det att informera och kommunicera.

20130305-043303.jpg

Jag säger så här att även om vi antar att alla vet om kan vi inte ändra på systemet – det kommer tuffa på ändå. Maskinen är alldeles för bra konstruerad. Så den kommer vi förmodligen dras med, men kan vi nyttja den till att skapa en positiv förändring istället? Jag tror det.

Från kris till möjligheter


Ta listan igen:

 1. Klimatförändring
 2. Fientliga grannar
 3. Handelskollaps
 4. Oförmåga att anpassa sig till förändrade tillstånd

Och gör en tvärtomlista – den borde ju hjälpa att undvika kollaps:

 1. Stabilt klimat
 2. Vänliga grannar
 3. Livlig Handel
 4. Förmåga att anpassa sig till förändrade tillstånd

Svårt med klimatet naturligtvis, men det finns bra metoder som tur är varav Det Naturliga Steget är en. Att mäta, sätta miljömål etc håller hela planeten på med och förhoppningsvis blir vi effektivare om alla är med på förbättringståget – men det bygger på att alla har vänliga grannar.

Tyvärr har vi inte det – religionskrigen fortsätter. Jag smyger in sanningen här – ingens Gud kommer hjälpa någon i dessa krig. Man kan tro på högre makter om man vill men att tro på krigsgudar borde vi ha lämnat efter oss på stenåldern någon gång. Ni alla som tror på en Gud allsmäktig – you’re doing it wrong. Vi behöver fred på jorden och så länge tron på en Gud orsakar krig och död är religion bara av ondo och mänsklighetens fiende nr 1.

“It is possible that mankind is on the threshold of a golden age; but, if so, it will be necessary first to slay the dragon that guards the door, and this dragon is religion”
Bertrand Russell quotes (English Logician and Philosopher 1872-1970)

Vi hamnar i orsaker till att människor tyr sig till religion. Den största anledningen tror jag är rädsla. Trygghet och mod då borde rimligtvis avhjälpa religionen som i sin tur minskar på krigslusten. Och om vi kommunicerar mer och oftare med grannar borde vi öka förståelse och öka förtroende och bli mer trygga och modigare (att ta kontakt t ex). Hur kan vi kommunicera mer utan att bryta not hållbarhetsprinciper? Svar: genom IKT – Internet- och Kommunikationsteknik.

Ökad handel är knepig – det är vad vi har gjort för att skaffa oss välstånd. Men för att klara behoven kanske man måste ställa krav på handeln – så inte ett land fuskar och skickar ut en massa skit hela tiden och förstör för leverantörer som levererar det folk förväntar sig. Och det får ju fortfarande inte bryta mot hållbarhetsprinciper. Och handeln borde trots allt vara global och tullfri liksom. Och vi kanske borde handla med idéer i större grad, och goda gärningar och tjänster utan pengar. Och definitivt borde vi undvika att försöka tjäna pengar på att utbyta skuldsedlar.

Den fjärde och viktigaste: anpassningsförmågan. Människans kanske häftigaste förmåga – lärandet. Lärandet och kopierandet av kunskap. Vi behöver inte längre sitta vid lägerelden och muntligt föra över kunskapen mellan generationer. Och vi behöver inte heller kopiera handskrivna skriftrullar. Ända sedan Gutenbergs dagar har vi kunnat lagra kunskap för evigt. Och nu har vi den i solsystemets största bibliotek: Internet. Internet skapar redan idag oanade möjligheter.

IKT för det lärande samhället


Jag tidigare fastslagit med digital blyerts att det är fyra principer som måste gälla för framtidens skola, dessa är:

 1. Frivillighet
 2. Nätverk
 3. Omtanke
 4. Ständig förbättring

Hur är det lärande samhället? Frihet, ok.. men fortfarande inom ett visst hållbarhetsramverk. Nätverkande inom och med andra länder/livlig handel. Omtanke ja, det kanske är väldigt social idé, men jag tror de flesta i en modern riktig demokrati oavsett partitillhörighet tycker att samhället ska visa omtanke om de svaga – omtanke handlar ju även om att titta på helheten att vara delaktig, engagerad och bry sig. Ständig förbättring, förmåga att anpassa sig, ständigt lärande är klockren.

Metoder att skapa förändring tillsammans bör ramas in av dessa principer – vad kan vi hitta i den lådan?

Gör ett försök att knyta ihop det med IKT i del 2.Kategorier:framtiden, ledarskap, Livet, Samhällsutveckling, skolan, Skolan och lärande, svensk politik

Etiketter:

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

%d bloggare gillar detta: