Grundproblemet finns inte i skolan

De nationella politikerna tävlar i hårdare-tag-åtgärderna som ska få atlantångaren Skolan på rätt kurs – vad de inte vet är att det inte finns vatten att kryssa på. Vi står på land – strandade. Vattnet försvann.

20130304-200103.jpg

Grundproblemet är att omvärlden har förändrats


Det är helt andra krafter idag som styr ekonomin och som driver utvecklingen. Asien kopierar precis allt. Ett ganska bra ledarskapsmantra faktiskt när jag tänker efter t o m bättre än ”Put a man on the moon”. ”Copy everything” – alla fattar direkt och njuter av framgången och jobbar häcken av sig. Det är nämligen värt att jobba häcken av sig när man får positiv feedback hela tiden! Om man inte ser vad slitet gör för nytta så skiter man i det hela. Då hoppar man av. Då bryr man sig inte.

Skolan – ett museum?


Precis nästan som många andra stora arbetsplatser står tiden still. Man löser sina interna problem och inför effektivare kontrollsystem, fokuserar och smalnar av och sliter ännu hårdare, mer av samma, mer av det beprövade, mer fokus. I skolan löser man museiproblem och fastnar i föråldrade processer, traditioner och vanor. Det finns många Heliga kor i Sverige och så mycket som bara måste vara för att det brukar vara – man bara SKA ha skolavslutning i kyrkan, det bara ska finnas en lärare, ett klassrum, prov och en skola. Man bara ska ha skolavslutning i kyrkan även om 70% av klassen är muslimer. Man tror att allt vi har byggt upp raseras, vi har så mycket att förlora att det blir svårt att tänka t o Det är liksom lättare att tänka om man inte har någon skola (som på indiska landsbygden) alls och står på 0. Har ska man effektivast lära folk att läsa och skriva? Då kommer man på nya lösningar. Sitter man däremot med en massa investerade pengar och tjänster och en uppbyggd världsbild blir det mycket svårt att tänka bort och tänka nytt och tänja och sudda ut gränser – all förändring blir ett hot.

Den tysta revolutionen


20130304-201441.jpg
Överallt ser vi tidens tecken. Från arabvåren/Occupyrörelsen till det globala skuldberget och polisen på Facebook och The Five Star Movement i Italien och 15-M Movement i Spanien. Samtidigt pågår väldiga processer i Grekland som kommer påverka landet fundamentalt i framtiden (de borde satsa på sol- och vattenenergi förresten). Och senast igår såg jag protester i Bulgarien.
Och sedan paradexemplet som media håller tyst med Den isländska revolutionen – bankirerna och politikerna ställdes till svars och nu styr folket.

Världen är platt och detta får effekter


Exemplen ovan kanske är de gamla vanliga ungdomliga protestmrörelserna eller så ÄR verkligen folk i allmänhet trötta på makten och klyftorna. Här i Sverige är det ganska lugnt och det kanske beror på att vi är mer jämlika än övriga länder i Europa. Om det bu finns en underliggande process som vill platta till maktpyramiderna på vilket sätt tar det sig uttryck i Sverige? Kan det vara så att företagandet bland unga (under 25) ökar..? Jo, med 3% i varje fall. I en plattare värld vill man inte bli styrd, man ser att man själv kan och vet bäst. Kunskapen är inte något som äldre etablerade behöver nödvändigtvis dela med sig av. Detta gör även att t ex auktoritära lärare kommer få problem nu och i framtiden. En chef med bufflig attityd kommer få personalproblem, en gammaldags politiker kommer visserligen få röster från den äldre generationen men från ungdomar svalt mottagande. Förr i tiden fanns det få alternativ till skolan – alternativen finns nu, både bra och dåliga. Vissa elever tänker att de bara ska bli av med skolan, sen ska det hända grejer.

Båten står ju still


Många unga har sett att båten ju står på land och de hoppar av – jag förstår dem. Många ser inte nyttan med skolan och tänker att det ändå inte finns några jobb när de kommer ut. Men har de då fått bra förmågor när de lämnar skolan? Ibland har de det, ibland kan de inte ens läsa och skriva, ibland är det en helt perfekt skola och ibland rena katastrofen.

Som jag ser det så misslyckas skolan med att bygga med den enda byggstenen som finns – det enda riktiga – eleverna själva. Och när även själva materialet har ändrats i en ny omvärld är det inte konstigt att resultaten försämras år efter år – det är en logisk följd. Det går liksom inte att ändra på omvärlden genom att ta beslut om åtgärder i svensk skola…Kategorier:framtiden, occupy, Samhällsutveckling, skolan, svensk politik

Etiketter:

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

%d bloggare gillar detta: