Budord 10: Vi skola se till helheten

Helheten eller uppfattningen om den är något som fattas idag, det tror jag. Mellan alla små lådor som samhället, våra hjärnor, våra liv och inte minst skolan delas in i – det är inga byggstenar utan bara mentala konstruktioner – fattas något: kopplingarna och relationerna. Det har gått så långt att eleverna ibland inte förstår varför de är i skolan överhuvudtaget – och sedan finns det vuxna som gnäller över resultaten.

The nothing box


”-Hur är läget?”
”-Jo, det tuffar på, fullt ös, mycket att stå i. Men det går ju inte som tåget… Höhöhö…”

Helst ska man ha häcken full, vara superstressad och fullständigt uppbokad ett par månader framåt helst. Då är det bäst – fullt ös eller åtminstone jämna plågor. Jakten ska vara igång 24/7, det gäller att ta vara på varenda sekund, minut och timme. Hela livet ut. Planering, fokus, resultat.

Nej, tänker jag. Jag vägrar. Det måste finnas ett annat liv som inte går ut på att slava och att gå in i väggen tills man är igenom den. Det måste finnas sätt att åka i medvind, att få njuta och att jobba häcken av sig av fri vilja och dessutom att vara glad att få göra det.

Se denna video om du inte har gjort det innan. Den är mycket beskrivande av olika hjärnfunktioner – jag säger inte manliga eller kvinnliga, märk väl. Och inte höger eller vänster hjärnhalva.. det är bara en rolig modell.

Jag upplever själv ibland att längta efter ”The Nothing Box” och jag tror många i skolan längtar efter den. Jag tror även många sitter med alla trådar hit och dit och att allt hänger ihop och känslor och hit och dit och… suck. Om vi rankar människans grymmaste vapen är det inte knytnäven, utan kanske frontalloben? Som låter oss ”step back from the immediate” som skapar en distans som låter oss betrakta oss själva och verkligheten? Som låter oss få överblick? Som låter oss se helhet och mening och syfte. Som låter oss se förnuftet. Och jag lovar det är inte OECDs förnuft vi ser som innebär oändlig tillväxt och lydnad i fokus. Vi har en helt annan skola där demokratifrågor ska vara viktiga, att entreprenörsskap ska läras ut (bryta/tänja på gränser) där genusfrågor och människors lika värde ska ha en central plats.

Släpp fokus – zooma ut


Det finns ju trots allt en helhet vare sig vi vill det eller inte. Allting hänger ihop hur mycket vi än modellerar, budgeterar, styr och planerar. Och ju mer vi försöker sätta fokus på detaljer och enskilda problem desto lättare har vi att förtränga helheten.

Att vi har en regering som på fullt allvar tror att elever och lärare ska anstränga sig mer och att mer styrning och kontroll skulle hjälpa de unga är för mig helt obegripligt. Det är t o m att vara inskränkt, respektlös och fullständigt aningslös. Man missar helheten.

Helheten innebär att våra barn måste ha en mental hälsa först och främst. Annars kan vi skippa skolan helt och hållet – skolan får inte bli en förvaringsplats.

Helheten innebär att vi måste tänka på samhället och bry oss om varje elev eller medborgare.

Kärlek, omtanke och känslor är viktigare än resultat


Jag blev fullständigt golvad av Stig Dagerman när jag var tonåring. Fullständigt. Dagerman hade ”ingen tro och kunde därför aldrig bli en lycklig människa”. Jag har tänkt mycket på det där. Vårt behov av tröst är omättligt och kommer så alltid vara och strax efter den deprimerades orubbliga påstående om ”..och jag tycker mig fatta att självmordet är det enda beviset på människans frihet.. ” skriver han något mer positivt och viktigare:

Men från ett håll som jag ännu inte anar nalkas befrielsens under. Det kan ske på stranden och samma evighet som nyss väckte min fruktan bevittnar nu min födelse till frihet. Vari består då detta under? Helt enkelt i den plötsliga upptäckten att ingen, varken makter eller människor har rätt att ställa sådana krav på mig att min lust till liv förtvinar. Ty om den lusten inte finns – vad kan då finnas?
Eftersom jag står vid havet kan jag lära av havet. Ingen har rätt att begära av havet att det skall bära alla båtar eller av vinden att den ständigt skall fylla alla segel. Lika lite har någon rätt att begära av mig att mitt liv skall bli en fångenskap under funktioner. Inte plikten framför allt utan livet!

Det är varenda unges plikt och varenda ungdoms plikt att säga ifrån. Det är varje vuxens plikt som präglats av idiotier i unga år att förändra samhället.

Vi måste förändra samhället och skolan i grunden. Tankemässigt. Vi måste få tyst på resultatdårarna och betygsidioterna. Det räcker nu! Jag läser och blir så ledsen….

Ska man behöva välja mellan mental hälsa och skola? Läs artikeln. Läs den.

Jag måste bara framföra i denna långa text att det är dags att studera vad vi alla håller på med. Sluta bara, sluta. Tänk efter. Är det vettigt med resultatfokus och målstyrning och lydnad inför planen. Är inte det vettigare att säga ifrån och kräva att huvudmän och politiker tar sitt ansvar för helheten?

20140204-204909.jpg

Jag var på ett fantastiskt konvent häromdagen – där alla var inne i ”flow”.. Eldsjälar som skapade en underbar stämning och en framtidstro och där vi (yes, jag är en av dem!) lyckades kommunicera vår helhet nu.

Skolvision-konventen

Jag hade en fantastisk dag på Skolvisions konvent som gav mig många funderingar. Det är så otroligt mycket som fattas i skolan idag, men som borde vara där förutom rena baskunskaper. Och det går att ändra den befintliga undervisningen så att allt fås tid med – det största ”problemet” och att undvika det mest kostsamma (tid, pengar, teknik, know-how, ledning etc) är att ändra tankemodell. Från att alla ska göra samma sak hela tiden till att var och en ska vara i flow och få styra sin egen läroprocess (inkl lärare) med ”likasinnade” och inte minst i rörelse, balans och med möjligheter att lyfta värderingar, känslor, mening och syfte. Och givetvis genom att vara ute i verkligheten, i naturen, på företag och interagera i skarpa demokratiska projekt i en global miljö via teknik och Internet. Allt i en mycket ordnad struktur lämpad för kreativitet, glädje, samarbete och med tydliga mål och utmaningar och med möjlighet att utveckla både mental och kroppslig hälsa. Vi måste bli bättre om än i små steg och ta oss från Undervisning 1.0 till 3.0! Stort tack till alla deltagare!! Ses vi i Malmö (3/3 -14) eller Göteborg (5/3 -14)!? Missa inte, vi lovar att det blir en dag du alltid kommer minnas!

Kontakta gärna mig för tips om HURet! christer.hellberg@glocalrelations.net

20140208-203138.jpg



Kategorier:framtiden, Samhällsutveckling, skolan, Skolan och lärande, svensk politik, syntes

Etiketter:, ,

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

%d bloggare gillar detta: