Vid närmare eftertanke..

…kan jag ju tycka att alla egenskaper är viktiga, men om det inte vore för en sak skulle ingenting fungera längre, nämligen: teknik!

Jag tror det började med elden. En något förvånad varelse upptäckte att h*n kunde tända eld. Och känna makten över det. Det måste ha känts episkt. Det äldsta kända exemplet är från Sydafrika och är 1-1.5 miljoner år gammal. Man bodde i en grotta i århundrade efter århundrade, men man hade eld och kunde laga mat! Man var oslagbara!

20130425-124644.jpg
Utan eld – fångar, med eld kungar!

Tekniken att odla jorden var ju en rätt stor grej också. Och hjulet då. Det fyrkantiga hjulet var exempel på dålig teknik, men genom att förbättra och slå bort hörnen fick man en bättre funktion efter hand. Rullande stock gav nog någon en tanke och sedan hände säkert på många ställen samtidigt. När jakten, samlandet, vakten, maten, sexet och behoven vara klara fanns det tid över att fundera lite.

Jag har väldigt svårt för s k ”teknikmotståndare” – de tror allt nytt är skit och nöjer sig med helt ärligt gammalt skräp. Sedan kan ju jag gråta ihjäl mig för att någon snodde min underbara militärcykel – det är inte kvalitet jag menar. Bra teknik ska vi använda, inte dålig. De finns de som säger att t ex sociala media suger – fastän de inte ens provat. Man klarar sig gott med fax, vanlig telefon och TV. Hur ska man hinna med något mer!? Sociala medier och TV är bra exempel på bra teknik. Elektricitet är ett annat bra exempel. Så det är ju inte teknik egentligen man är motståndare till, utan mer motståndare till att lära nytt, eller motståndare.. nej, jag får inte ihop det. Är det rädsla?

Vid varje teknikskifte finns det ”early adopters” etc.

20130425-192855.jpg

Det jobbiga blir när The laggards är dem som sitter vid makten och hörs mest (osociala medier t ex). Då blir trögheten i systemet ett problem.

Teknik är viktigast när den inte blir en huvudsak dock. Teknik och system måste utformas för människan. Inte för att den bara ska säljas eller skapas. Titta på alla funktioner som fanns i varje mobiltelefon innan smartphones kom. Hur många användes? Fullständigt odugligt eftersom det var för pilligt och endast gjort för teknikfreaks. Men nu, en ny informationsera är inledd och nu kan vi börja titta på koncept och innehåll och ta reda på vad vi ska göra med alla möjligheter. Man har bokstavligen världen i fickan numera.

Man ska inte behöva fuska i skolan längre – varför inte samspela istället?

Lärande genom fusk

De fick använda all teknik i världen för att lösa uppgiften och varför inte? Det är ju så på alla arbetsplatser idag. Tekniken är så utbredd idag och så bra att den finns för alla. Man botar t o m analfabeter med teknik – helt lärar- och skolfritt. Se t ex Rehan School. Och jag hoppas ni såg det indiska exemplet med en dator i väggen – Sugata Mitra. Man skippar omvägen att bygga upp en skola, locka dit personal etc. Allt går mycket smidigare med en dator och självlärande elever som från början inte ens kan engelska.

Jag ser framför mig när lärplattan ska introduceras i en svensk klass. Först 10 minuter om hur den ser ut och hur den vårdas. Sedan 10 min om hur man trycker på knappen. Sedan introduktion av myndighetens godkända appar som nu blivit 3 år gamla, sedan en timme om Internet… brrrrrrr… suck. Skönt, det var bara en mardröm.

Låt oss bli en humanistisk tekniknation. Eller just det, tekniken går över gränser. Tekniken tillhör ingen nation utan planeten och dess innevånare. Liksom företag idag inte tillhör en nation bör inte vår teknikanvändning vara lokal – tänk globalt, man hittar vänner överallt genom tekniken! Den ÄR den Nya Globala lägerelden som gör att vi kan hitta ”hem” igen – genom tekniken kan ha det goda samtalet hela tiden, genom tekniken kan vi lära ny kunskap, genom tekniken kan vi bli fria, visa omtanke, skapa relationer, förändra oss själva, göra planeten till ett bättre ställe att bo och leva på helt enkelt!Kategorier:framtiden, kommunikation, Livet, Samhällsutveckling, skolan, Skolan och lärande

Etiketter:

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

%d bloggare gillar detta: