Världens skuld till framtiden del 1 (2)

Jag har tänkt att skriva om skuldkrisen vid ett flertal tillfällen men det är för komplicerat och jag är ingen ekonom direkt. Bara att förklara det här med ”derivatives” är t o m för ekonomer svårt. Men världsskulden, alltså.. Jag hittade en FAQ som jag ska gå igenom lite och även tipsa lite om dittan och dattan.

Skulden är ofattbart stor


Tack Robert Jarnroth för denna.
Kika på denna visualisering
Länge har denna visualisering plågat mig:

Det man käbblar om är på nivån myror – när i själva verket vi borde bekymra oss över…. Godzilla eller nått.
Hur kunde det bli så här? Jo, med en 9 procentig tillväxt av skulden de senaste 50 åren hamnar vi i ett läge där skulden följer aritmetikens lagar. 70/9 blir ungefär att skulden fördubblas var åttonde år. 1, 2, 4, 8, 16, 32, 64, 128, 256, 512 efter de första 10 dubblingarna. Och sedan fortsätter det: 1024, 2048, 4096, 8019, 16394.. Nu har det inte varit en stadig tillväxt utan lite olika, men själva poängen är att vi inom de närmaste 8 åren måste låna lika mycket som vi totalt lånat sammanlagt överhuvudtaget hittills. Så om vi är uppe i 316 000 000 000 000 kronor nu så kommer vi behöva 636 000 000 000 000 om ytterligare 8 år. Det finns idag INGEN som tror att vi kommer betala tillbaka. Och det enda sättet man hittar är tillväxt eller att låna mer – annars väntar katastrofala följder.

Vilka är ”vi” skyldiga pengar?


Nej, det är inte Kina och inte skurkar och banditer utan faktiskt bl a annat till oss själva. ”-Jag har inte tagit några lån?” Jo, faktiskt. Eftersom vi alla är staten. Staten lånar pengar för att t ex betala pensioner och löner mm eftersom staten går back. Då lånar man genom ge ut papper som garanterar att man kan betala tillbaka. Så företag, människor som du och jag köper dessa papper. Fonder köper dessa papper, banker köper, försäkringsbolag köper, andra stater köper.. Nationalstater har alltid haft hög kreditvärdighet eftersom det i grund och botten finns skattebetalare som automatiskt går i borgen.

Varför kan vi inte bara skippa skulden?


Om vi gör detta finns inga pengar för varken pensioner, försäkringar, kommunal och statlig, verksamhet, banker och företagens tillgångar skulle försvinna, aktiemarknaden skulle kollapsa och fastighetsbranschen försvinna mm. Kort sagt, eftersom samhället är så komplext skulle import/export upphöra med följd att mat-, vatten och energiproduktion skulle upphöra. Kanske skulle många välja att jobba gratis, men man skulle då inte kunna köpa mat eller varor.

Vi snackar Mad Max scenario på riktigt


20130205-132234.jpg
Inga skolor, inga dagis och inga arbetsplatser skulle fungera på längre sikt. Inga beställningar någonstans. Tåg och bussar eller taxi eller flyg skulle upphöra att fungera. Hyllorna skulle bli tomma ganska snabbt och bankomater likaså. Så även om du har en siffra på banken skulle du inte kunna använda den. För att göra det ännu värre – det finns idag inga råd egentligen. Somliga rekommenderar att köpa guld, men får folk reda på att du har guld hemma är det bäst du barrikaderar dig. Och har du vapen också blir du lätt en måltavla. Seriöst talar t o m ekonomer om att man bör ersätta sin gräsmatta med odlingar. Seriöst talat så är den bästa strategin att göra dig vän med grannar och närmsta omgivning – att bygga det lokala samhället, eftersom du kommer behöva lita på bara några få. När hunger står på agendan kommer dina medmänniskor inte sky några som helst medel.

Men jösses, hur illa är det?


Det är riktigt, riktigt illa. Finns det några vägar ut? Kan man bara drastiskt stryka 3 nollor från varje skuld/tillgång? Vem skulle kunna ta beslut om det? Kan man låta 3-4 länder gå i konkurs och tro att det stannar där? Hyperinflation är vad det handlar om fast man har försvarat värdet på dollar och yen så länge att man inte längre kan sluta. Under tiden ökar vårt behov av energi exponentiellt samtidigt som produktionen dalar… Allt som var nästan gratis kostar nu massor. Och det är fortfarande så att vi inom de närmaste 10 åren måste producera dubbelt så mycket energi som vi hittills producerat på klotet i alla tider. Så går det när man har stadig tillväxt. Vem ska betala den nya energin? Exxon mer värt än Apple numera – energiproducenterna gnuggar händer fortfarande och kommer alltid göra – liksom bankerna.
Går det att mjukkrascha? Kanske. Man får göra en omstart av systemet och då finns det möjligheter att i den nya strukturen bygga nya saker – då sitter inte alla låsta i skulder längre.

Kris = möjligheter


Jag tror verkligen det är kört (sån är jag) om man tänker så hinner man liksom gå tillbaka från framtiden till nuet och göra rätt åtgärder. Så även om det är kört – finns det olika grader av helvetet och det går kanske uppfinna något nu?
Jag tror man behöver bygga upp tjänstemarknaden från grunden och jobba med andra valutor än pengar oavsett. Och oavsett krasch så finns det enormt outnyttjad potential i alla nuvarande missade möten – vi vet inte ens om varandra. Vi är som en gigantisk hjärna (från globalt till lokalt) med både kropp (hjärta och händer) och själ, men vi har inte nått medvetandenivåer än – när vi väl gör det och kan styra muskler kan vi göra något åt krisen. Men som sagt, just nu är vi bundna av krisen och av skulden och av beroendet av pengaflöden.
Tack Dan Robles för tipset om The God App – jag tänker i liknande banor – nu vet vi om varandra! Jag visste inte ens att du fanns!
The God App

Tack också till Jim Barton för denna insikt: Ny politisk karta

20130205-223336.jpg
Jag är överallt på kartan och försöker lära mig så mycket det går. Samtidigt som att försöka skapa strukturer för att utbyta information på bättre sätt än vad vi gör idag.

En liten genomgång av läget


Hinner inte mer idag, men det kommer – inväntar lite svar från det globala interaktiva biblioteket!Kategorier:förändringsledning, Internationellt samspel, Samhällsutveckling, syntes

Etiketter:, ,

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

%d bloggare gillar detta: