Lärande och utveckling över generationsgränser

Tror man på piskan eller moroten hamnar man i olika läger och så kan man käbbla på och tävla om kronorna i decennier, vilken lärare har mest rätt? Vem ska få löneförhöjningen? Handlar det bara om generationsklyftor?

Konkurrensen är tuff kära lärare


Under tiden drivs elevernas intresse och lärande av en inre avgörande motivation som kan påverkas av lärare, kompisar, föräldrar, förebilder, film/TV/Internet/Spel etc. Det är bara att ge sig in i konkurrensen. Vad väljer du att ha med dig för pedagogik när du ska tävla om uppmärksamheten hos en tjej i 8-9:an? Vilket pedagogik för en utåtagerade kille? Vilken pedagogik för en duktig klass där alla är med på tåget och alla ska bli läkare, jurister och arkitekter? Vilken pedagogik väljer du när hälften inte ens vill vara i skolan? Att vara pedagog måste ju innebära att själv vara bäst på att lära och förstå, att kunna komma med en hel arsenal av metoder och sätt att få uppmärksamhet? Inte att bita sig fast vid en metod eller tradition och tro att den gäller i all framtid.. Om du tänker på ett visst sätt och vet att det är bra/bäst så blir det jobbigt. Så tänker katederkramarna också. Tänk ”tillstånd i förändring” så blir det nog bra för alla parter – det är där eleverna befinner sig. Men snälla förändras inte till att bli något antikt, till att bli en pastor med den enda boken och längta framför allt inte efter påvehatten – då har du inte i skolan att göra. Då är näringslivet som gjort för dig, fast på riktigt då. Tänk att eleverna vet bäst det är bara det att de uttrycker sig puckat. Tänk det där stora stenblocket att det innehåller världens vackraste staty. Det gäller bara att mejsla bort det där skräpet som döljer skönheten.

Katederundervisning vs vaddå?


Progressivt lärande, är det flumpedagogik det? Från http://www.fritidspedagogik.se/index.php?id=174

 • Emphasis on learning by doing – hands-on projects, expeditionary learning, experiential learning
 • Integrated curriculum focused on thematic units
 • Integration of entrepreneurship in to education
 • Strong emphasis on problem solving and critical thinking
 • Group work and development of social skills
 • Understanding and action as the goals of learning as opposed to rote knowledge
 • Collaborative and cooperative learning projects
 • Education for social responsibility and democracy
 • Highly personalized education accounting for each individual’s personal goals
 • Integration of community service and service learning projects into the daily curriculum
 • Selection of subject content by looking forward to ask what skills will be needed in future society
 • De-emphasis on textbooks in favor of varied learning resources
 • Emphasis on lifelong learning and social skills
 • Assessment by evaluation of child’s projects and productions

Är det detta som i nästan 40 år fått härja fritt i skolor och som nu är anledningen till att alla andra länders skolor nu kommit ikapp? Eller jag menar är det detta som är orsaken till att vi har så många invandrare i Sverige? Är det denna pedagogik som lett till att kommuner tycker att skolan bara är en kostnad? Är det denna pedagogik som gjort att läraryrket har tappat status? Nej, nej, nej..

Jag är verkligen ingen pedagog och inte någon expert heller. Däremot är jag pappa och lär mig varje dag om hur det funkar. Ibland funkar det ena och ibland funkar det andra ibland är jag usel ibland är jag toppen. Ibland måste jag lära mig ett dataspel för att kunna vara med och diskutera och förstå. Ibland får jag se samma filmer femtielva gånger, ibland får jag läsa boken för 100:e gången. Ibland får jag lyssna på deras skitmusik dagarna i ända – men allt det där gör inget för jag ser hur de utvecklas, varje dag! Förhoppningsvis, lär jag mig också.

Vad handlar detta om nu då?


Jo, generationsskiften påverkar alltid samhällen. Det är bra – det kallas utveckling. Förhoppningsvis gör varje generation någonting bättre och ökar värdet i samhället. Det ska finnas en diskussion kontinuerligt om vad som är bäst för vem. För många funkar katederundervisning bra, för andra funkar det inte alls. Någon mer adaptiv metod kanske funkar för alla? Spelifiering kanske funkar för alla idag, men hade varit fullständigt värdelöst för 50 år sedan.

Den stolta kunskapen


Man kan inte ha inställningen att man vet bäst om världen förändras. Det gäller att man jobbar för att veta bäst hela tiden. Kunskapen får aldrig bli en stolthet som inte går att rubba. Kommer det nya idéer gäller det som vanligt att vara nyfiken och skeptisk på samma gång. Testa och prova och utvärdera. Men kommer gamla prästerskap från 1600-talet tillbaka med sina idéer eller nazister eller rasister eller gamla slavägare eller ultratalibaner kan vi väl enas om att evolutionen redan har gjort sitt jobb, och det inte är helt klart får vi väl hjälpa till lite… eller hjälpa allt vi kan, rättare sagt. Och alla generationer kan väl hjälpa varandra? Unga kan väl hjälpa äldre med Internet och äldre kan väl hjälpa unga med att laga saker typ mat, kläder, cyklar, bilar…? Genom att interagera kan man lära sig av varandra – genom att bygga nätverk. Det är det effektivaste sättet att få reda på om världen förändrats.. ja, om man undantar sociala medier då. Att nätverka innebär lärande, det höjer motivation och skapar framtida möjligheter. Vi vet alla att om man hjälps åt så går allt fortare – varför gäller inte detta i skolan? Är det vettigt att skylla på ”gammal” pedagogik och istället införa en ännu äldre!?

Vi behöver nått nytt också…


Piskan, moroten och nått helt annat alltså… utifrån politikerns behov. Nej, lärarens behov så klart. Nej, rektorns behov! Nej, Skolverkets behov självklart! Nej, lärarfackets behov, menar jag!! Nej…. Förlåt, jag menar ju utifrån näringslivets behov. Nej, kommunens behov. Nej, suck… jo, föräldrarnas behov, ju!! Nej… Mor- och farföräldrarnas behov..? NEJ! Skattebetalarnas? NEJ! UTIFRÅN VARJE ENSKILD ELEVS BEHOV. Hur svårt kan det vara!?

Jag blir så barnsligt glad av denna låt.

Det känns bra, att få va som jag, det är precis så här som jag vill va..

Det är en annan sorts elever som går i skolan nu än de som gick 10 år sedan… Och de har en helt annan hjärna nästan om man jämför med de som gick i skola 1920… Och ännu märkligare, det är ett helt annat samhälle nu än för 40 år sedan!

Precis som bankärendena flyttar hem till kunden, arbetsplatserna (som inte är knutna till smedjan liksom) kan medflyttas, sjukvården likaså, så och den Heliga Skola. Individuellt anpassat lärande där alla är naturligt med för att det är en rättighet och för att det är så j-kla kul och nyttigt. Amen.

20130424-122543.jpg

På tal om förra inläggets innehåll.Kategorier:debatt, framtiden, ledarskap, Livet, personlig utveckling, Samhällsutveckling, skolan, Skolan och lärande, svensk politik

Etiketter:

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

%d bloggare gillar detta: