Politikerproblemet och dess lösning del 2 (2)

Jag beskrev misstagstypen av reaktivt slag i förra delen. Andra typen handlar om att inte göra proaktiva insatser. Men för att slippa skriva inte hela tiden ska jag försöka tala om vad man bör göra – högst spontant så där i en avlägsen framtid.

Det finns inget problem


Nä, det finns inte det faktiskt. Dels för att man inte har den hyperkontroll som föreslås i del 1, dels för att domänen av angelägenheter är så komplex. Det man ska göra är att titta på möjligheter. Vi har en ambitiös befolkning (överlag), fantastiska naturtillgångar, jämlikhet, traditioner av olika kulturella slag, vi har demokrati, vi har pressfrihet, vi har en fantastisk historia och en storslagen natur med skogar, sjöar, älvar, skärgårdar, sandstränder mm. Vi har fantastiska idrottsmän och idrottskvinnor, vi har en välkänd filmkultur och en fantastisk levnadsstandard. Vi är extremt duktiga på innovation och vår industriella historia saknar motstycke egentligen för ett så litet land och vi har kommit långt på IT-området. Vi lever i ett öppet samhälle där samförstånd är en tradition och där fred är en självklarhet.

Man skulle kunna fortsätta ett bra tag till med styrkorna men jag ska hoppa vidare.

Tänk stort och sätt visionen tillräckligt långt fram


När man har gjort identiteten och samlat ihop alla pengar som finns för utvecklingen av nationen, vad skulle vi kunna göra då om inget vore omöjligt? Vad som helst kan man föreslå, vi låtsas som om ett gäng förfriskade galningar sätter sig och spånar:

 1. -Haha, vi vill ta över hela Norden och säkra oljetillgångar och skapa en ny stormaktstid
 2. Haha, vi vill ha nollutsläpp av CO2 och bli bäst i världen!
 3. Haha, vill vinna VM i fotboll och vara Top 3 i sommar-OS!
 4. Ha, vi vill ha världens bästa bilindustri igen!
 5. Ha, vi vill bli hållbarhetspionjärer och bli modell för hela jordklotet!
 6. Haha, vi vill sätta den första kvinnan på Mars!
 7. Vi vill ha en nollvision på kriminalitet!
 8. Vi vill ha världens bästa sjukvård!
 9. Vi vill bli bäst i världen på turism!
 10. Vi vill vara bäst på forskning och utveckling
 11. Vi vill ha världens mest hälsosamma befolkning!
 12. Vi vill ha världens bästa skola!
 13. Vi vill ha världens bästa politiker!

Ja, så här fortsätter man och sedan sätter man ihop och kombinerar och ser vad som ger det ena och det andra. Det visar sig att 1,3 och 10 förmodligen hänger ihop. Och 2,5,9,10,11,12 och 13 osv. Det visar sig att 10, 11, 12 och 13 var med flest gånger eftersom en bra skola leder till så många av de andra punkterna. Men vi ska fundera extra noga nu då på nr 13. ”Vi vill ha världens bästa politiker!”

Hur ska vi få det och när ska det vara klart?

Planen.. nej, just det grogrunden!


Vi får nog tänka 30-40 år framåt i tiden. Har vi en tonåring idag är hum/hen då 40-50 år gammal. Fast nej det räcker nog inte.. Det tar nog 40-60 år innan vi har ett klokt ledarskap. Det är kört – världen hinner nog gå under innan dess. Men oavsett det kan vi ju alltid fantisera lite!
Jo, med grogrund menas en plattform, en biotop en.. en helt ny spelplan för mänskligt liv. Vi tar det här med ramverk för hållbarhet igen. En ram har fyra kanter tror jag. Så fyra inramande principer som går i varandra. Som är allomfattande och generella.
Försöker här nu då igen; Grogrund för politiskt ledarskap:

 1. Frivillighetsprincipen: Alla mål för ledarskap ska utgå ifrån individers frivillighet och individuella utkomst av ledarskapet – viljan att leda utgår alltid från individen men stöds bäst genom öppna (och därmed globala) nätverk.
 2. Nätverksprincipen: Ledarskapet ska verka för att främja samspel och nätverk för gemensam nytta – öppenhet och interaktion skapar transparens mellan gränser. Förståelse för olika perspektiv skapar medkänsla och därmed omtanke.
 3. Omtankeprincipen: Ledarskap ska utgå ifrån omtanke och stöd – socialt kapital skapar förutsättningar för ett mänskligt samhälle utan gränser. Det du vill att andra ska göra för dig ska du göra för andra. Att leva med omtanke är att göra det bättre för alla andra för att på det sättet få det bättre för en själv.
 4. Sundhetsprincipen: Varje ovan princip ska kontinuerligt omprövas och anpassas till nuvarande situation och dess projicering mot framtiden. Ett kontinuerligt lärande är ett fundament i samhällsbygget. Lärande sker effektivast frivilligt, i nätverk och med omtanke.

Så där ja! Boxat och klart! Måste jag översätta detta nu? Jo, kanske…

Vi måste ha en skola som drivs av dessa principer eftersom samhället formas av skolan och de elever som går där. Utifrån principerna får vi ledarna – utifrån principerna kommer alla hjälpa alla och inte låta någon hamna efter. Utifrån principerna kan vi turas om och alla bli ledare. Utifrån principerna får vi lära oss att ta ansvar för helheten – ibland dra lasset och ibland få bli ledd och ibland få bli skjutsad. När vi interagerar med varandra det är då vi hittar möjligheterna. När vi upplöser alla gränser det är då vi kan kommunicera och samspela – det är då och först då vi har ett välmående samhälle.

20130223-090437.jpg

Så, i all hast…Kategorier:framtiden, ledarskap, Livet, personlig utveckling, Samhällsutveckling, skolan, Skolan och lärande, svensk politik

Etiketter:

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

%d bloggare gillar detta: