”Känslan till min ilska är bottenlös”

Detta läser jag som rubrik i Corren 18/11 2016 och jag blir nyfiken. ”Jag kan ösa i timmar”, jo, så är det. Ivrigt vänder jag bladet till ledaren, jag trodde det var där den skulle vara men där hittar jag något helt annat. Och det handlar inte om att bygga nytt direkt.

nybyggarna

Det är en sån där artikel som jag blir skogstokig av: ”Klocka, vadå klocka?” med underrubriken ”Skolans kris blir företagens – och Sveriges”. Först sker en liten analys om läget i omvärlden där Ericsson tvingas dra ner på verksamheten i Sverige, en miljon industriarbetarjobb har försvunnit utomlands pga rationaliseringar, högt kostnadsläge (!) etc – helt ok. Men så kommer det ”brist på specialiserad arbetskraft” är orsaken till den ”accelererande avindustrialiseringen”.. eh, nej det är ju globaliseringen och rationaliseringen som är orsaken och som bl a Ericsson har att tacka för, när det gäller välmående både som företag och som anställd och mottagare av hög lön i förhållande till omvärldens löner.

Och sedan för all del då, ”det politiska reformklimatet är för närvarande allt annat än lovande”. Kladdat i skolsyltburken kan jag vara utan, men företagandet i Sverige borde verkligen få företräde, t ex om man är arbetslös får man inte vara företagande. Hur tänker man då?

”Små och medelstora företag har en enorm potential” vilket jag fullständigt håller med i, men något gnager fortfarande enligt ovan och jag läser vidare oroligt för jag anar vart detta barkar.

Välfärdsproblematik blir utvecklingsproblem

Men innan jag fortsätter: det ÄR så att vi har en viss nivå på välståndet i gamla Sverige som vi inte gärna vill släppa. Det var säkert bättre förr och vi kunde konkurrera med världen – det var vi som satt på ett kunskapsöverläge och kunde leda utvecklingen. Jag har skrivit om det förr det här med korrelationen mellan skolan och globaliseringen. I den insnöade tidnings- och mediavärlden verkar det vara en allmän åsikt om att det är våra ungdomars fel att globaliseringen skett och att alla andra ute i stora världen har fått det så mycket bättre. Det är våra ungdomars fel eller kommunaliseringen av svenska skolan som direkt bär ansvaret för Kinas och Asiens enorma industrialieringsprocess. Men så kan det ju inte vara..! Det är effekterna av vårt välstånd som vi ser lika tydligt när vi är i affären och väljer en flugsmällare från Kina för 15 kr hellre än en från Småland för 99 kr. Det har liksom inte med skolan eller våra ungdomar att göra! Läs gärna denna om att det är förbi oss för länge sedan, den är pedagogisk och fin.

Snälla, kan vi inte tänka efter lite mer bara

Jo, så fortsätter tankegången. Små och mellanstora företag behövs och det är rekryteringen som är ett hinder – ”som till icke ringa grad bottnar i den notoriska svenska skolkris”. Unga kan varken skriva, läsa eller räkna tydligen (jo, säkert 90% klarar det) och det finns inte heller någon initiativkraft eller kreativ förmåga (jo, ALLA barn och ungdomar har det inbyggt från början och sedan försvinner det sakta men säkert i linjär form efter åk 3). För att inte tala om bristen på uthållighet och uppförande (inte ens vuxna orkar höra på en föreläsning i mer än 15 minuter i taget). Man kan inte ens komma i tid på morgonen (och ändå har de flesta vuxna flex?).

Vips så jämförs skolans problem med att individanpassa för barn i behov med skolans problem med att individanpassa undervisningen för barn som behöver utmanas och triggas och slutsatsen blir att det är fel på våra ungdomar? Att det är för slappt i skolan, då och att typ de inte ens klarar av att specialisera sig i att komma i tid? Sedan kommer ytterligare haranger som avslutas med ”hur hade LM Ericsson lyckats med dagens rekryteringsbas”? Och det där med ”specialiserad arbetskraft” försvann visst. Detta är ingen ”ledarartikel”, det är snarare kärnan i nöten i alla av dagens samhällsproblem.

Det är ju bara en ”ledare”?

Jag vet inte men… det verkar alltså som om redaktören tror att det för det första är relevant att jämföra eran innan industrialiseringens peak (med löpande band, stämpelklocka, fabriksvissla etc) med dagens situation och konkurrensläge. Ericsson hade väl en eller två konkurrenter, idag har varje företag tusentals. De hade ett tiotal bra ingenjörer till hands, nu finns miljoner överallt på hela förbenade klotet. För det andra, verkar det vara ungdomars (eller menar han skolans oförmåga att skapa nya industriarbetare/anställda till små företagare?) fel att Sverige inte kommer någon vart. Va?!

Tankepaus då… tänk efter.

Jag undrar hur man kan skriva som han gör? Varför skriver han det han skriver? Jag kan tänka mig tre anledningar och alla tre är förfärliga:

  • Han har helt enkelt ett jobb att göra och denna tanke har legat där i kön på artiklar. Vem vet, trött, varit hos tandläkaren, måste leverera men istället blev det ett hafsverk, ett tankelavemang pga av tidspress etc. Och vem orkar läsa ändå? Det gäller ju att provocera och få läsare och blir det fel och någon reagerar kan man ju alltid ”pudla”. Det blir bara ytterligare en bra dag på jobbet. Nästa dag är det något annat man kan ”väcka tankar om”.
  • Det andra anledningen är betydligt allvarligare och det handlar om intelligens, eller invand dumhet kanske, eller den systematiska fördumningen som osociala medier sysslar med dagligen – det gäller ju att snuttifiera, förenkla och sätta rubriker bara. Och nu menar jag verkligen inte redaktören utan det ”journalistiska klimatet” snarare. Det gäller ju att bekräfta det som alla andra går och grunnar på bara (det måste vara nybyggarnas fel eller ungdomarnas fel). Eller om man drar ytterligare växlar som skolan sysslar med dagligen i och med ständiga prov, läxor och betyg. Det gäller bara att leverera utan att lära egentligen. Bara man klarar dagen liksom.
  • Det tredje är en tuff utmaning för oss, men ännu tuffare för omvärlden och den handlar om digitaliseringen, och virtualiseringen. Vi saknar förmågan att ingenjörsmässigt skapa ”what should be”. Vi har ett försprång men när PRO gnäller om att människor hamnar utanför pga av att man på olika håll slutar med bankkontor, kontanter etc är det dags att ta nya tag så att säga. Va, posten har stängt? Det är dags att hugga i och ta fram gamla skolbänken igen och lära sig att betala räkningar via bank-id, det är dags att köpa och ta kort med en smartphone. Det är dags att rösta och skicka in sin hälsostatus via Internet. Det är dags att skaffa kreditkort, det är dags att spela bridge över nätet så att säga. Man har haft 30 år på sig att lära. Det är dags NU att tänka annorlunda vad gäller ”Nybyggarna” (var är det partiet?) i Sverige. Vi alla är de bästa nybyggare vi kan vara och det kan bli sjukt kul och bra för ALLA även fortsättningsvis, men då måste vi släppa det gamla sättet att tänka. Möjligheternas värld är betydligt roligare än ”ledaren” i Corren som snarare drivs av leda. Tankemodellen är bara fel helt enkelt. Man utgår hela tiden från fel förutfattade meningar och tankegångar. Man är fast i det förgångna p g a mental ålder. Man tänker mer på det som varit än det som borde bli. Ska jag fortsätta?

Jag vet inte om jag når fram men företaget (googla gärna ”Mojang och Volvo” så hittar ni även King-affären med Skype) bakom spelet Minecraft såldes för mer pengar än hela Volvo PV och Minecraft skapades endast pga av att någon lekte med teknik, någon som var nyfiken på vad som kunde göras och sedan gjorde det utan väckarklocka, utan tidiga morgnar och utan varken schema, prov, läxor eller betyg – helt frivilligt, trots den svenska s k ”flumskolan”. Där hittar ni den globala ekonomin idag som var LM Ericsson då (1896!). Och på tal om specialiseringen – vi behöver entreprenörer och programmerare. GO figure, hur vi ska klara det med dagens uråldriga skola som fokuserar på att eleverna ska sitta still och lyssna på s k ”kunskap”. Som fokuserar på kepsförbud, som delar ut iPads men beslagtar så fort de åker fram på lektionen, som inte lyckas förmedla att Internet är kraftigare än vilket bibliotek som helst. Som inte lyckas förmedla att det finns tusentals lärare via Internet. Som inte lyckas förmedla vad som man verkligen borde pyssla med när man har tillgång till nätet, teknik, idéer OCH går i skolan. Jag bara undrar i min stilla ilska… år efter år, samma gamla problem och ”fattiga tegar”.

Vi kan inte slösa med ungas humankapital i all oändlighet

Återstår då bara den där bottenlösa ilskan, vad var det för en rant? Jo, om Trump så klart. Jorden går under och vi kan inte göra ett skvatt åt det? Och jag ser redan (sd) ha 30% i nästa val. Vi måste ju rädda gamlingarna som svälter istället för att ta in horder i slöjor som står vid bankomaterna hela dagarna? Inte att vi ju är beroende av ung arbetskraft som ska fixa våra egna pensioner och våra liv på hemmet etc om 20-30 år. Vi ser inte vår egen dumhet och idioti eller våra egna inkompetensproblem utan måste ständigt reagera mot sådant vi inte kan göra något åt – som nån annan ansvarar för. Vad vi själva har ansvar för och verkligen kan påverka är turen med Bingolotten eller vädret eller sporten. Det är systematiskt.

Och så hittar man hellre på en ”scape-goat” och tar ut all sin ilska och tuffar samtidigt på i invanda vanor, inkompetens, tradition och drömmer sig bort till något som var förr bara. Vi ser aldrig det vi inte ser, vi tänker så långt näsan räcker och tror vi har koll. Det har vi inte.

Vad hände med visionerna, drömmarna och framtidstron? Vad händer med framåtkraften i skolan – de som ska bygga det nya samhället? Vilka signaler ger vi våra unga varje dag? Är det framtidstro? Nej. Vad hände med Nybyggarna av den svenska skolan?

 



Kategorier:debatt, hållbar utveckling, invandring, Samhällsutveckling, Skolan och lärande

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

%d bloggare gillar detta: