Skolan är en gigantisk bubbla

Jag lyssnar mycket på podcasts nuförtiden – dialoger helst. Under en sådan konversation slog det mig – skolan är en gigantisk bubbla som vissa vill få hål på och vissa vill bevara.

20140303-063232.jpg

Jag har uppskattat Dan Ariely många gånger de senaste åren främst via TEDtalks där hans forskning får en att höja ögonbrynen, så när en annan favorit Chris Martenson intervjuar honom åkte hörlurarna in direkt.
http://www.peakprosperity.com/podcast/84804/dan-ariely-why-humans-hard-wired-create-asset-bubbles

Vi människor är experter på att övervärdera vår egen framgång och förträfflighet. Och detta är inte riktigt på individnivå då utan systematiskt – det är då tanken blir intressant. De pratar om fastighetsbubblor och börsbubblor, t ex från sammanfattningen:

I am not a religious person but the story from the Bible is that God made the people of Israel walk around the desert for 40 years until the old generation that worshipped the golden calf passed away. I do think that we need a new generation of bankers. I think you cannot take the old generation of bankers and rehabilitate them.

Recent history is not showing us that this is something we should hope for. But there is a real question of, How do we create a new generation of bankers that are going to think of themselves as the caretakers of society, rather than the rapists?

Min bubblande hjärna översätter detta till skolan och ersätter ”rapists” med kunskapsöverförare givetvis och INGEN jämförelse nu i övrigt, då. Måste vi ge oss ut i öknen i 40 år för att bli av med uppfattningen om att det är målstyrning mot den Heliga kunskap och kvalitetsuppföljningssystem som lösningen på alla skolproblem? Från intervjun:

Dan Ariely: So behavior economists understand very much bubbles and we understand people’s belief about the world in all kinds of ways. By the way, one of the nicest experiments ever was about our need to find reason and logic and structure even in random things. So you show people patterns of clouds in the sky, right, and initially, immediately, somebody says ”Oh this dog was chasing somebody here.” You show people shapes on computers and they immediately tell stories about it. You show people random fluctuation in the stock market and they immediately come up with a theory about what is really going on. We really have a very deep need to have a story that describes what it is that we are seeing.

And the stories that we like are stories about causal relationship. This is causing that. And like a lot of things in behavior economics, these things have good things and bad things. So think about how quickly we learn causal relationship. You turn a switch when you come to a room and you learn that it’s a causal relationship to the light coming up. So we are basically looking for those relationships everywhere around us. And the experiment I was referring to was an experiment in which they gave people a machine, a ball machine, that would basically they would press on all kinds of buttons and balls would come out at different speeds and different rates. And then they asked people to what extent have they figured out how to control the machine. What levels would get more balls out and less balls out and so on.

And people thought that they had quite good control aside from the fact that the ball machine was perfectly random.

Så nu är man i full gång och kopplar samman mobilanvändandet med fallande PISA-resultat eller att det är slappa föräldrar eller lata barn. Man bygger upp en krisbubbla på politisk nivå och inför sedan åtgärder för alla eftersom man tror att det är ett systemfel i omvärlden.
Jag ser mönster i samhället och trender och försöker akta mig för att dra felaktiga slutsatser.

Prova själv. Få en förutfattad mening om att gubbar med röda byxor på stan ökar och associera byxorna med nått förfärligt också, typ blod.. Varje gång du ser röda byxor på stan blir du förfärad och vips är det en trend eller bubbla då.

Så här funkar vi tyvärr. Det kan handla om IT eller fastigheter eller TV-program, dieter eller vad som helst egentligen t ex vad som är ”fel” med skolan.

Nu började jag tänka skola på riktigt. Och fick tanken att skolan var en plats där bubblor inte överhuvudtaget fick finnas. Så fort någon försökte blåsa upp någon/något och koppla samman skolan med omvärlden så smäller skolan till resolut. Ja, vissa företrädare då. Så fort man kommer med en idé eller olik tanke än vad skolan är eller har varit blir det taggarna utåt. Det ska inte vara några bubblor i skolan – skolan ska vila på vetenskaplig grund och beprövad erfarenhet. Ja, och det är väl rätt vettigt och bra. Skolan SKA vara en fristad där man oavsett hemförhållanden och andra förutsättningar kan bli en hel människa. Det är skitbra. Tänk om man kunde bevara skolan och se till att samhället inte förändras heller. Det vore nått.

Och sedan slog det mig. Skolan ÄR en gigantisk bubbla bara som växer och växer. Den (gamla) skolan är så förträfflig och fantastisk att den måste förstärkas – kunskapen måste bevaras och ämnena är som heliga monoliter.

Själva anledningen till skolan och den ursprungliga idén om den har dock försvunnit – bubblan och komplexiteten har blivit så stor att vi nästan glömt anledningen till att vi har en skola. Barnen vet ibland inte ens varför de är där – och knappt vuxna heller! Om det inte funkar med dagens skola.. Eh, dagens bubbla, får vi blåsa upp den ännu mer. Om det inte funkar med mer betyg så släng in mer betyg – eller byt gradering på betygen. Om det inte funkar med vanliga skolan inför kvarsittning i sommarskolan också. Mer av samma, mer av samma och håll bort de som försöker störa bubblan – jösses!! Det som saknas är inte mer bubbla. Det saknas att någon sticker hål på den så vi kan få en omstart. Så att vi kan omdefiniera skolan till något som handlar om lärande istället.

20140303-062906.jpg

Vissa av oss tycker det är kul med lärande. Att det t o m är en drivkraft. Jag tycker t o m dessutom att det är nödvändigt att det är kul. Jag tycker t o m att hela livet är kul tack vare lärandet inte minst när jag följer mina barns utveckling varje dag. Varför skulle detta vara fel? Jag tycker vi övervärderar gamla skolan och gamla världens lärande och när inte resultaten (gamla världens resultat) är som de borde tror vi att mer av samma skola är lösningen.

Det är som om vissa är rädda för att minsta påverkan utifrån ska spräcka bubblan och en hel värld därmed skulle explodera. Jag tror det är bättre än att vandra ut i öknen i 20 år till.Kategorier:blogg100, Samhällsutveckling, skolan, Skolan och lärande

Etiketter:,

2 svar

  1. Intressant! Minns faktiskt inte senast någon ställde frågan: vad är egentligen skolan? Verkar uppenbarligen att många, bland annat vår utbildningsminister, pratar om att upprätthålla något historiskt snarare än att fundera över hur vi bygger ett kunskapssamhälle.

    • Ja, eller ska vi t o m bortom kunskapssamhället. Vi är ju nu i ett tjänstesamhälle och är på väg in i ett konceptsamhälle där förmågor att sätta ihop och syntetisera blir avgörande. Vi här uppe i Norden kan bli ledande på nytt globalt företagande… vem vet.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

%d bloggare gillar detta: