Tydligare än så här kan ”Skolproblemet” inte belysas

Se videon:

Eleven har alltså mage att kritisera läraren inför hela klassen och visas följaktligen ut och bestraffas. Jag gissar att det blir kvarsittning, förseelserapport och diverse konsekvenser. Jag vet inte hur gamla eleverna är här men principen är densamma.

Vad säger Major Björklund om detta tro? Jo, givetvis ska eleven bestraffas och sedan finns det ju den ”dåliga” läraren som inte är tillräckligt auktoritär och för ”dålig” på katederundervisning. Två enkla problem med två tre enkla lösningar.

  1. Hårdare krav på elever, det är alldeles för slappt. Elever ska inte fundera på hur undervisningen bedrivs utan ska titta ner i papprena. Det är fokus på skolan som gäller – nationens framtid sköter vi vuxna. Elever måste lära sig veta hut och vad som gäller. Barn är barn och vuxna är vuxna.
  2. Vi behöver bättre lärare därför ökar vi kraven till intagning på lärarutbildningen, diversifierar lönerna och stänger ute de som inte har legitimation. Vi måste säkerställa att lärarna kan katederundervisa med fast hand. Vi behöver även locka fler män till läraryrket – helst äldre med pondus fast det kan man nog inte säga öppet liksom att det är svenska infödda som ska undervisa.
  3. För att undvika såna här obehagliga situationer ytterligare kan det vara bra om skolan skickar tydliga maktsignaler så tidigt som möjligt till barnen. Får vi ner betygen t o m ner till förskolan kommer vi tidigt kunna stävja uppror, fritänkare och flummare.
  4. Eftersom det på vissa håll är så illa ställt med både lärare och elever behöver vi öka kontrollen och styra upp verksamheten ytterligare. Därför ökar vi antalet prov och bedömningar så att vi får kontroll på de som slackar efter. Endast kraftfulla åtgärder ger effekt men det kommer ju ta 10-15 år tills vi ser resultaten.

Nu är det dags att djupandas lite igen – dags att tänka till lite.

Tänk… anledningen till att händelsen i filmen inträffar är att läraren (som säkerligen är jättebra egentligen) har en förutbestämd central kursplan som ska följas till punkt och pricka. Hon ska bara utföra skiten. Och då med engagemang, glädje och iver. Samma uppgifter och facit och prov och rättningar och uppkäftiga idioter som sabbar upplägget varje år. Hon har säkerligen framfört önskningar om förändringar men tröttnat för länge sedan och får bara istället fler lektionstimmar med ännu fler oengagerade elever – de blir bara jobbigare och jobbigare också. Hon har säkerligen fått skäll och säkerligen skällt ut barn i sin tur. Hon har säkerligen en vilja och egna drömmar om hur det borde vara. Hon har säkerligen haft mer ambitioner i sitt yrkesval än att bara ta emot en lönecheck och sitta av tiden. Hon orkar f-n inte bry sig om nationens framtid, det får andra med feta löner ansvara för.

Suck, djupandning igen. Det är alltså inte lärarens fel egentligen som är orsaken utan systemet som sådant – maktlösheten, avsaknad av delaktighet och förtroende. Det finns gigantiska förtroendeklyftor mellan politiken, lärarna och eleverna.

Utifrån ett elevperspektiv sitter jag själv där och gäspar mig igenom 14 år av skolning och önskar att jag själv hade kunnat säga ifrån eller att nån annan hade gjort eller att nån elevorganisation hade gjort eller vem som helst. Vaktmästaren? Psykdoktorn? Föräldrarna? Akuten? Nån borde ju säga ifrån nån gång och säga sanningen!!

Vad skulle ha hänt i klassrummet istället för att eleven skickades ut? Jo, inbjudan om hur man skulle vilja ha det istället. En positiv dialog och förändring av arbetssättet och skapade av kursmaterial istället. En stående klass där man i grupper hjälper varandra med stöd från en coachande lärare. När man sedan kikar på det man ska ha lärt sig gör man något oerhört. Man låter det bero. Man går vidare och kanske tittar på förra årets mål och så och ser om man missat något. Man kan göra förförra årets prov och förbättra resultatet och givetvis med tillgång till Internet och få A då, man kan givetvis förbättra själva proven också. Man kan skapa utmaningar till yngre och uppdrag till äldre och interagera kring ”skiten” – det är så man skapar engagemang och lärande på riktigt.

Man kan se till att samarbeta och hjälpa och stödja varandra. Att flytta gödsel från ett ställe till ett annat är skittråkigt, men måste ibland göras, men om man gör det ihop kan det dock t o m bli roligt…

Så nya krafter vill lätta upp skolan och utnyttja inneboende krafter och verkligen förändra inför framtiden där vi alla är uppkopplade, delaktiga och på hela tiden.

20130515-132005.jpg
Gamla krafter vill sätta stopp för detta, befästa hierkierna och tron på att vissa vet bäst och därmed ska bestämma allt åt alla andra. Gamla krafter vill också förändra och då så att framtiden återställs på något vis. Det var inte bättre förr, nu är nu och framtiden är den enda tid vi har kvar.

Japp, och jo polariserat och konstlat och då här är det ju inte i verkligheten och det finns elevinflytande och vissa tycker det är bra och andra vill avskaffa och prov är bra och dåliga och vissa gillar betyg och andra är bara lata, det där provades 1979 och se var vi är nu och den gamla skolan funkade ju bra för mig och min pryo/prao var minsann alldeles perfekt och, och, och… bla, bla, mummel, babbel. Se filmen.

Djupandning…
Washington post skriver artikel om ”viral video” här. Tack för tips om artikel Fredrik Karlsson. Läs de intressanta kommentarerna också, t ex:

His ”right to learn”???????????????????????? What the hell does that mean? He is asked to study history by analyzing documents. But NOOOOOO he wants to be spoon fed and entertained and ”engaged”. Hey ignorance is blissboy, sit down, read, think, and if you don’t like critical thinking then drop out again and go play video games. STOP WHINING. People like ignoranceisblissboy is why this nation will fall into a decline. If he is a ronpaul supporter it only goes to prove the point. Oh, thats right the Texas bored of ed outlawed critical thinking.

Suck.

Stort pådrag nu – en elev sa ifrån och sa sanningen! Stora nyheter!Kategorier:förändringsledning, framtiden, Samhällsutveckling, skolan, Skolan och lärande, svensk politik

Etiketter:,

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

%d bloggare gillar detta: