Skolans falska trösklar borde ersättas med riktiga

När vi byggde huset var det ”väldigt jobbigt” att välja lister mellan klinkers och trägolvet. Välja metall eller trä eller minimalt eller markera, lim eller skruv.. Övergången måste vara snygg, bryta av… Inte kännas som en tröskel. Man ska uppleva att man kliver in i ett nytt rum. Man ska veta var man tar av skorna – blicken framåt.

Riktiga trösklar

Riktiga trösklar i livet kan vara att ta sig från skolan till arbetslivet, att ta beslutet att bli förälder, att starta egen firma, att våga byta jobb, att ta körkort, att bli pensionär etc. Helt enkelt att våga ta beslut som innebär en stor förändring. Eller våga ta sig in i en ny erfarenhet och våga vara tryggt i att man klarar vad som än finns i det nya ”rummet”. Jag tror att man i skolan kan förbättra denna egenskap att våga växa, förändras, lära och prova på så att vi i slutändan får ett bättre samhälle, men att vi inte lyckas med detta idag.

Falska trösklar

Sedan finns det uppfunna hinder och trappsteg som vi slentrianmässigt ska klättra över och som vi tror är nödvändiga eftersom de alltid har funnits där (av någon anledning). Trösklar som inte alls är smidiga utan man måste klättra över och kämpa för att ”besegra”. Ibland är de rena tegelmurar. Hela skolsystemet är uppbyggt som en enda stor trappa där barn ska tvingas klättra upp på olika nivåer för att tillslut hamna överst på pyramiden. Högt däruppe ska det finnas det jobb, ära och belöning. Men det handlar inte om förändring och att hantera nya miljöer och olika utmaningar utan allt utspelar sig i samma rum och i stort sett i samma kontext. När man är klar i skolan är man redo för samhället då? Nej faktiskt inte. Oftast är man antingen för överkvalificerad för sitt jobb eller fullständigt omogen för de jobb som man skulle kunna utföra. Barn och ungdomar för först vänta i skolan i 12-16 år och sedan får de vänta i ytterligare 10-20 år innan de har förmågor att vara adaptiva, delta i förändring, våga skina och förändra sig själva.

Jag kanske bara talar för mig själv nu då men av erfarenhet vet jag att jag inte är unik på någon sätt hur jag än anstränger mig.

De falska trösklarna har inte gett den träning som behövs för att direkt kunna bli en tillgång för samhället utan istället blir man en belastning, ett problem och en kostnad.

Sedan finns det sociala trösklar

Vi gör inte tillräckligt idag för att motverka segregation, främlingsfientlighet och t o m rädsla. Vi borde vara bättre på att minska de sociala trösklarna från båda hållen så att alla vinner i längden. Inte införa omöjliga falska och svåra hinder utan se till att övergångarna går smidigt, att vägen framåt syns, att möjligheterna skymtar i vardagsrummet, att det finns en välkommen-känsla och en inbjudan! Vi måste börja jobba med att få bort alla hinder och föreställningar att Sverige är centrum i universum och att det finns ”vi” och ”dom”. De gränser som finns idag mellan människor skapar bara en massa onödiga problem och kostnader i slutändan. De trösklar och trappsteg vi uppfinner för oss själva och andra är bara resultat av okunskap om våra och andras möjligheter.

Mer kommunikation och interaktion behövs

Jag ska inte säga att jag har en lösning men jag tror inte jag är ute och cyklar på hal is med clownnäsa när jag påstår att vi behöver mer kommunikation i samhället. Och tänk nu inte att ”nej, nej, nej.. min mailkorg är redan full” eller ”jaha, jag är uppbokad ändå till midsommar, lycka till med det.” Det är inte det jag menar. Det kallas för ”filter failure” och är faktiskt ett symptom på brist på kommunikation. Jag menar kommunikation över gränser och kommunikation mellan generationer och kulturer och kommunikation mellan de rum som nämnde som riktiga trösklar i början. Bristen på kommunikation mellan olika faser och bristen på kommunikation kring helheten om hur allt hänger ihop. Bristen på kommunikation kring hur man tar sig från skola till arbetslivet (och ett jobb man trivs med), bristen på kommunikation kring hur man som äldre lär sig att nyttja Internet, bristen på kommunikation kring hur man kan bli en hälsosam varelse, bristen på kommunikation kring hur man blir sin egen lyckas smed, hur man kan förverkliga egna och gemensamma drömmar, hur man som invandrare jan bli framgångsrik ”svensk” osv. Om man inte ser vad tröskeln eller trappan leder till är det lätt att man struntar i utveckling och förändring.

20130313-053850.jpg

Även om tröskeln är hög och det verkar vara hela annorlunda på andra sidan så måste man visa på det positiva som finns på andra sidan och ”sälja” in förändringen annars har man det oftast bättre där man har det.

20130313-054113.jpg

Vad vi borde göra tidigt i åldrarna och i hela skolåldern är att träna dessa övergångar och förändringar genom att utsätta barn och unga för modighetsträning och initiativövningar. Genom att skapa roller och rotera och bli van vid att fatta stora beslut (i träning) utan att det får negativa beslut för resten av livet kan man minska trösklarna och se till att tegelmurar inte ens uppkommer socialt och verksamhetsmässigt. Det kan innebära att man med ledning och coachning får besluta om vilken mat man ska ha i skolan i vecka 47, eller ringa och boka bussresa till stan, eller ringa och bjuda in företag till skolan, eller anordna en föräldraträff eller kontakta och bjuda I’m någon kändis eller vara med och bestämma hur skolgården ska förändras eller hur skolans nybygge ska utformas eller få sitta med i kommunstyrelsen eller få köra tåg eller vad som helst som INTE innebär att sitta still och lyssna. I det tillståndet är det svårt att lära och svårt att utvecklas och svårt att se mål och mening.

20130313-055737.jpg
Trösklar bör vara platta, snygga och… onödiga. Skiften i samhället bör vara lätta att genomföra om krafterna är som de är och vet du själv att du måste förändra dig varför inte göra det lätt och smidigt? Och nu?Kategorier:framtiden, ledarskap, personlig utveckling, Samhällsutveckling, skolan, Skolan och lärande, svensk politik

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

%d bloggare gillar detta: