Anund Gårdske vem f-n är det?

Jo, vi måste veta våra traditioner och var vi kommer ifrån. Det är ju därför vi måste ha våra skolavslutningar och traditioner kvar! Är det Lucia-tåg så är det, då blir det pepparkaksgubbar och vita särkar även om andras traditioner påbjuder burka. ”Sverige för svenskarne” myntade ju redan Corren
1886 och det gäller att bevara sånt. Eller inte.

Jag tyckte det var så idiotiskt med Lucia-tåg när jag gick i skolan – jag vägrade. Spektakel och tvång och sedan skulle alla titta och ta kort på eländet. Varför?!? Jo, så brukar vi göra. Det är ju roligt! Nej, det tyckte inte jag, men som förälder står jag där med kameran. Suck.

Jag läser om städerskan som stal tåget. Eller just det, som blev beskylld för både det ena och det andra. Som tur var så var hon ju svensk så stöldteorin förpassades ju ganska snabbt. Nu gäller det nog att ”se över rutiner” istället för att peka finger. Ah, varningsklockan ringer!

Jo, ska ju försöka behålla en röd tråd här och fokusera trots att jag är självutnämnd expert på diversifiering, mångfald, innovation och kreativitet. Och syntes. Så Anund, då? Jo, svensk regent 1070-1075 tror man. Typ. Han föregicks av Erik Hedningen som inte alls var som Olof Skötkonung som t o m döpte sig två gånger. Tydligen så regerade Erik ihop med Erik Stenkilsson men det blev bråk för den ena var västgöte och dessutom kristen. Så de tog livet av varandra. Inte så smart tycker jag.

Halsten Stenkilsson var nästa snubbe att fördrivas trots att han fick typ kungastatus vid något tillfälle. Så kom då Anund in i bilden. Kristen och ja, diverse politiska beslut som var nödvändiga gjorde att man sökte någon från Gårdarike!

Anund Gårdske var kung mellan ca 1070 – 1075. Efter fördrivningen av Halsten sökte man sig (uppsvearna) en ny kung. I Gårdarike fann man en ättling till den Hrörek eller Rurik, den förste tsaren, vilken utvandrat dit från Roslagen någon gång på 800-talet och kom att grundlägga Ryssland.

Stefan Löfven pratar om att motverka rasism – det är ju bra. *Clap* Samtidigt ger han väl då ett par procent till, till (sd)? För Sverige vill ju vara svenskt? Och bevaras? Kulturen framför allt måste bevaras? Det är en tradition här i landet.

Och jag är döpt och kristen. Har nog ett bra och sunt förhållande till Jesus anarkisten, men tror inte på kyrkan och skäggige gubben i himlen – jag tror hellre på Moder jord och fristaden kyrkan. Och människors inbyggda godhet.

Anund fördrevs när det blev tal om blot igen (vart nionde år) eftersom Anund vägrade befatta sig med det där gamla skiten.

20130404-224404.jpg

Blot ja, denna fina tradition. Det var tur det kom folk från Mellanöstern och lärde oss annat.

Tor var den mäktigaste av dem och härskade över åska och blixt, vind och regn, solsken och gröda. Han var placerad i mitten med en spira i sin hand, och på hans sidor satt Oden, krigsguden, i full beväpning och Frej, freds- och kärleksguden, försedd med en väldig stående manslem. Alla de hedniska gudarna är tilldelade präster som frambär folkets offer. Om farsoter eller hungersnöd hotar offrar man till Tor, vid krig till Oden och vid bröllop till Frej.
Vart nionde år har man niodagarsblot, en gemensam fest där folk från hela sveariket deltar. Då offrar man nio stycken av varje varelse av manligt kön, även människor, och kropparna hängs upp i en lund nära templet. Ingen får utebli från dessa blot och alla sänder gåvor till helgedomen, såväl kungarna som folket. De som antagit kristendomen måste köpa sig fria från deltagande, något som är grymmare än varje straff.
— Adam av Bremen

Ja, fast vart nionde år var ju egentligen vart åttonde förutom vart 16:e Palmsöndag eller nått. Jag läser vidare:

Troligen hölls sista riksblotet 31 januari – 9 februari år 1084 vid hednatemplet i Uppsala och eventuellt brändes templet sedan ner av kung Inge den äldre 1087. En källa från 1400-talet säger dock att kungen bara renade templet med eld och underförstått att det omgjordes till en kyrka, som senare ersattes av en stenkyrka.

Så kan det gå. Och ni ska även veta att ortnamn som har ändelser -vi eller harg är blotplatser där man bl a annat offrade människor. Så då vet vi vad man gjorde i Medevi, Mjärdevi och Östra Harg förr i tiden i Svitjod.

Högtiderna finns kvar:
Disablot (början av februari)
Segerblot (vårdagjämningen)
Midsommarblot (midsommar)
Skördeblot (augusti-september)
Höstblot (mitten av oktober)
Alvablot (november/allhelgona)
Julblot (december)

Vad är vi rädda för? Jag är rädd att vi fastnar i gamla luciadräkter och traditioner som vi inte ens vet vad de betyder. Jag vill se till framtiden och där finns inte skolavslutning i kyrkan. Det finns varken skola, avslutning eller kyrka om jag fick som jag ville. Låt oss alliera oss med jordens befolkning, lära kontinuerligt och tro på människans förmåga.
Först då kanske vi kan utvecklas och bli framgångsrika igen – vi jordlingar framför allt då.Kategorier:framtiden, Globaliseringen, religion, Samhällsutveckling, skolan

3 svar

Trackbacks

  1. 100 bloggar! | christerhellberg
  2. Lyft nivån – vi kan bättre! | christerhellberg
  3. Min Pesha Kusha i text och bild – #afkmalmö #skolvåren 19 okt 2013 | christerhellberg

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

%d bloggare gillar detta: