Ordning och reda – värderingar före kunskap

Från wiki:

According to Morris Massey, values form during three significant periods:

  • imprint period – from birth to 7 years
  • modelling period – from 8 to 13 years
  • socialization period – from 13 to 21 years

Personal values provide an internal reference for what is good, beneficial, important, useful, beautiful, desirable, constructive, etc. Values generate behaviour and help solve common human problems for survival by comparative rankings of value, the results of which provide answers to questions of why people do what they do and in what order they choose to do them.

Knowledge-Hierarchy-1

Om man inte lyckas med att övertyga om att skolan är vettig (högsta nivån i bilden ovan) mellan åldrarna ca 8 till ca 13 är det bara att glömma kunskapsuppdraget. Som det är nu hamnar vi på lägsta nivån ”Data – facts” eftersom kunskapshetsen, kontrollen och styrningen inte lämnar utrymme för något annat i den nationella tim- och minutplanen.

Ordning och reda – värderingar först, kunskap sen


Nu kan vi börja prata om värderingar. Jag tycker man i varje klass (om vi nu måste ha klasser) ska komma överens om värderingar och hitta ett gemensamt icke-dömande förhållningssätt och sedan komma överens om vilka värderingar man tycker är bra genom att ställa frågor, ställa frågor och hela tiden ställa frågor. Under tiden kan man lära sig skriva och läsa ordentligt. Om det tar 1 år eller två år eller tre, eller fem år spelar ingen roll, det ska sitta där och ingen ska komma undan – det måste vara grunden för allt fortsatt upptäckande. Det är något som jag tycker är självklart.

Att bara köra på med kunskapen tror jag inte på för då missar man individen och framtiden. Skolan ska vara neutral och vetenskaplig och förmedla kunskap – visst. Men genom att komma med kunskapsmakten och gynna dem som kan rabbla bäst, räcka upp handen bäst och gynna dem som går i skolan bäst (tack vare inre och yttre förutsättningar) handlar det om precis samma sak som vetenskapen och kunskapen vill motverka. Att sortera människor och då så tidigt som möjligt. Om nu innehållet är det viktigaste och inte människorna borde man inte åtminstone jobba med ett anpassat innehåll? Eller måste vi hamna just i lärarens uppfattning om vilket innehåll är bäst? Då sitter vi där med gammeldans och Kalle Jularbo.

Att få förbli hel genom skolan


Om alla går ut med A så är jag helt med på kunskapsspåret. Om man tycker att det är rimligt att vissa gynnas och andra missgynnas av skolan kan vi ju diskutera detta, men då har vi olika värderingar som inte har med kunskapsdebatten att göra över huvud taget. Att fokusera på kunskapen och glömma de andra uppdragen (demokratiska värdegrunden och demokratiska arbetsformer) är lika korkat som att strunta i kunskapen.

Om man jobbar med värdegrunden att det är viktigt att gå i skola eller ännu bättre viktigt att vilja lära, att det är viktigt att hjälpa varandra, att det är viktigt att visa respekt mot varandra oavsett kulturell bakgrund, att det är viktigt att kunna lyssna på varandra, att låta alla komma till tals, att det är viktigt att vara med och planera HUR och i vilken ordning kunskapen ska upptäckas, att det är viktigt att behandla varandra väl etc hamnar man i rätt sits tror jag.
Kunskapens förkämpar skriver:

Tydliga kunskapskrav, tidiga insatser så att ingen kommer efter…

Redan här faller resonemanget när man inte accepterar att alla är unika och befinner sig i olika mognads- och intressefaser.

…trygga klassrum och studiero är en förutsättning för lärande.

Just det, men om man inte förstår varför man ska gå i skolan, varför kunskapen är relevant, om en enda inte tycker att skolans kunskap är bättre än omvärldens faller allt – om elevernas värderingar skiljer sig mot lärarnas och skolan. Hur ska man kunna få studiero utan en gemensam värdegrund? Jo, just det, det blir genom att höja katedern, mer pekpinne och få tyst på alla genom tvång och hot och allvar. Jösses, och så tidigt som möjligt – de små liven ska knäckas så tidigt som möjligt, de ska indoktrineras att ”sitta still och vara tyst” är normen. Och för att friheten inte ska bli för stor måste man ha läxor så att inte allvaret glöms bort – eleverna ska lära sig ta ansvar, så tidigt som möjligt och ju jobbigare morgnarna är desto bättre – barn ska härdas. Man ska prickas, eller blomblad ska tas ifrån en tills man sitter där utan värde. Att sitta still och lyssna när makten talar är det viktigaste. Först då kan man tillägna sig den Heliga kunskap, först då när man inrangerats under makten kan man få prata.

Nej, tack! NEJ TACK! Jag vill att mina barn ska vara glada och älska att gå till skolan – nästan varje dag! Det värderar jag 100 ggr mer än vilket betyg som helst!

Jag läser Micke Gunnarssons text… Och vad gör man som förälder när läraren klappar en nedsättande på huvet och säger att barnet tål det och att man måste våga ställa krav? Förutom att bli skogstokig, då?!

Vakna – en ny framtid är här!


Sluta med kunskapshetsen, hjälp dem som behöver istället. Det s k ”vuxna” är rädda för är att de ska förlora sin makt och ställning och deras kära kateder/pulpet/altarposition. Det som de är rädda för är förändring och en ny framtid som redan är här. Det som de är rädda för är att just deras värderingar om den Heliga kunskap ska omvärderas – den är ett trossamfund och en kyrka. Om församlingen kollar Internet istället för att lyssna på prästen/magistern hur ska man då veta vilka värderingar som barnen skaffar sig? Om församlingen har keps på sig och tuggar tuggummi i kyrkan, hur ska man då kunna behålla kontrollen och ”rätt” värden? Nej, det går ju inte, men jösses, släpp taget, låt vara, ta på keps också, dela ut tuggummin, stå med hörlurar och prata, överraska, jäklas, överdriv, skoja, var glad…!

Skolan borde vara en biotop

20131023-143332.jpg
Värderar är något man gör hela tiden och om man slutar upp med att göra det hamnar man i tidens bakvatten. Det man bör göra är att ligga i framkant, leda och försöka påverka. Styra går liksom inte, barn av idag behöver inte fostras att bli styrda – de måste på egen hand skapa deras egna jobb i framtiden. Ge dem chansen – håll inte tillbaka dem! Låt dem få utvecklas till sitt fulla potential, låt värdet av att gå i skola gå före kunskapshetsen. Skolan borde inte få vara en kyrkogård för krossade framtidsdrömmar utan en biotop där livet lever varje dag och där var och en får växa till den man är menad att vara. Ordning och reda – värderingar före kunskap.Kategorier:förändringsledning, framtiden, skolan, Skolan och lärande

Etiketter:, ,

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

%d bloggare gillar detta: