Min Pesha Kusha i text och bild – #afkmalmö #skolvåren 19 okt 2013

Vad innebär det att kunna och att ha kunskap? Jag har en enorm kunskap om mycket som finns på Internet och i verkligheten. Men är det viktigt att kunna allt i huvudet eller finns det en ännu viktigare förmåga att kunna förstå och kunna tänka vettigt? Finns det en förmåga som är viktigare än att ha egen kunskap som går ut på att nyttja den kunskap som andra skapat? Och om ni tror mina tankar här är luftslott och inte vetenskapligt belagda kan ni ju kika in till Wikipedia – där finns alla referenser. Och om ni tycker att jag fuskat eftersom jag använt Internet och kopierat tankar så får ni tycka det – tänk om det är jag som skrivit Wikipedia-notiserna, förresten? Välkommen till framtiden – den är redan här och nu.

Image

Hej! Jag heter Christer Hellberg och ska prata om Ordning och reda och kommer ge mina tankar kring framtidens skola. Men inte sådan ordning och reda som Jan Björklund förespråkar utan en ordning och reda som utgår från kreativitet, fantasi, tro på framtiden, längtan, framtidsdrömmar, upptäckarglädje mm.

 
Image
Jag jobbar en del med Sensemaking och ställer frågan här – kan Sensemaking leda oss framåt? Jag tror det. Men som vanligt, det finns sällan en rak väg från A till B, det finns inte en linjär plan med tydliga steg 1, 2, 3 etc – man måste hela tiden anpassa sig efter verkligheten och omvärdera läget.
 
Image
Innan jag pratar om Sensemaking måste jag bara klargöra detta. Så fort man pratar om kreativitet tror en del att man släpper elever vind för våg framför en dator och sedan är det bra. Så är inte fallet, kreativitet kräver struktur, precis som en fotbollsspelare behöver fotbollsregler.
Image
Denna graf är viktig också. Jag tror på att fokusera på resurser som är oändliga och alldeles gratis. Vilja, fantasi, beslutsamhet, engagemang etc. Jag vill undvika att vara nere till vänster där det är brist på tid, pengar, teknik etc.
 
Image
Denna är lite mer komplex – med koppling till positiv – negativ, dåtid och framtid samt tvång/plikt och frihetsdimensioner. Prova själv var vill du vara? Om vi placerar ut små beteendebubblor här så ser man lättare.
 
Image
Jag  vill vara här uppe till höger: Jag hänger på, jag vill, jag kan, det är lätt, det är värt besväret etc och INTE nere till vänster där man hamnar i Det var bättre förr, Jag visste inte, Aldrig mer, Det är för svårt, Vem bryr sig.. Jag kan inte…jag vill inte.
 
Image
Så i det rosa-skimrande molnet där uppe vill jag jobba. Med andra människor som befinner sig där uppe. De som finns därnere är jag liksom inte intresserad av. Sedan får jag väl erkänna att jag själv faller ner i träsket då och då…
 
Image
Så detta är Sensemaking och sju egenskaper. 1. Det börjar alltid med en själv om man vill åt förändring eller lärande då. Det är inte morsan eller farsan eller läraren eller Zlatan. Man måste själv ha gnistan att vilja lära och förstå.
 
Image
Den andra punkten, Perspektiv och tillbakablickande – egentligen reflektion. Oavsett kultur och historia måste vi hitta rimlighet, acceptans och respekt.. Här ser en av de första kristna kungarna som flydde när det var dags för blot igen… Traditioner, säger jag bara kan vara farliga. [Jag har skrivit om Anund här.]
 
Image
I en skolvärld. Det är bättre att vara nöjd över prestation hela tiden – låt alla få nå de s k kunskapsmålen med ett A. Anpassa ämnen efter mognad och intresse. Har ni inte sett Benjamin Sanders How to give an A, se den!
 
Image
Den tredje är berättandet av berättelser. Förr hade vi lägereldar, kyrkan, torget, krogen och blotfesterna, då. Nu har vi den globala lägerelden… Och oj vad vi delar historier – om högt och lågt, vitt och brett.
 
Image
Sensemaking är 4. Alltid pågående. Vi eller många av oss är alltid uppkopplade på gott och ont. När du sover berättar man historier på andra sidan jordklotet och delar dessa med alla man känner och snart känner alla alla tror jag. Vad innebär detta för mänskligheten?
 
Image
 
Det är en bra ogoogelbar fråga.. Men för skolan då, skolan behöver t ex inte vara en plats med en stämpelklocka. Läxor behövs inte längre – skolan är alltid öppen! Du har inte EN lärare – du har tusentals. Och detta kommer revolutionera lärandet för all framtid.

 
Image
Så ur ditt eget perspektiv, din kultur och historia måste du gräva bland alla berättelser som pågår ständigt och hitta egna ledtrådar och slutord som ger mening till dina egna upplevelser.
 
Image
Det är inte lätt att hitta ledtrådar, men som tur är finns numera sociala medier som verkligen kan skapa en social process. 6. Sensemaking är en social process. Se bara på dessa dagar i Malmö och alla andra aktiviteter som pågår ute i landet! Och jag ska utveckla detta lite mer…
 
Image
Den sociala processen gör att den centrala styrningen blir överflödig – vi kan minska kontrollerandet och det ständiga mätandet. Man kan säga att Sociala media är en testarena för att bygga tillit. Och tilliten kommer i slutändan bli global med oändliga möjligheter.
 
Image
Den sista egenskapen är kanske svårast att förklara. Rimlighet före exakthet – det går inte att veta och förutse framtiden. En annan aspekt – inget är omöjligt i Asien. Och det fasansfulla möjliga sker varje dag idag i Sverige år efter år… Vi måste försöka tänka på en rimlig framtid.
 
Image
Ur Sensemaking har jag hittat eller tagit fram nått slags ramverk för hållbart lärande med fyra principer. 1.Frivillighet – bort med skolplikten. 2. Omtanke – inkludera familj och hela samhället. 3. Nätverka genom teknik och 4. Ständig förbättring och omvärdering av läget. [Dags att revidera https://christerhellberg.wordpress.com/2012/10/02/hallbart-larande-for-den-nya-skolan/]
 
Image
Regler är extremt viktiga – 1. Hjälp varandra, 2. Var tacksamma, 3. Vet att ni är älskade, 4. Prova nya saker, 5. Var glada, 6. Dröm stort, 7. Respektera varandra, 8. Le ofta!
 
Image
Och till er som är rädda för förändring. Tänk ”längst upp till höger” – detta är inte något slut utan bara en början. Tack! Jag finns på facebook, twitter, wordpress, mail etc. Eller i underbara staden Linköping när jag inte är hos släkt och vänner på södra Öland, hör gärna av er. Tack för mig!
 
En Krig och fred-roman nedkokt till drygt 6 minuter. Jag borde göra en Pesha Kuscha av varje bild också, tror jag. Kanske… Det är en oerhört nyttig övning för mig själv om inte annat.

 
 
 
 
 
 
 


Kategorier:förändringsledning, framtiden, Globaliseringen, ledarskap, personlig utveckling, perspektiv, Samhällsutveckling, skolan, Skolan och lärande, svensk politik

Etiketter:, ,

2 svar

Trackbacks

  1. Upplev en bit av #afkMalmö igen – när som helst | #Skolvåren
  2. Vem vill har oordning och oreda? « christerhellberg

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

%d bloggare gillar detta: