Internet skapar lärande organisationer

Ett perspektiv kring lärande organisationer är Internet eller IKT då (Informations- och Kommunikationsteknik) och dess effekter för mänskligheten. Kommunikation är lika central som handel för mänskligheten – och nu börjar vi så smått utbyta information också, eftersom det visar sig att man själv som individ alltid är i informationsunderläge jämfört med den stora massan. Det finns alltid någon som vet minst lika mycket som en själv och om vad som helst. Därför, ju mer man delar information desto mer får man tillbaka och desto klokare blir man – det finns alltid ett nytt perspektiv.

Hur Internet påverkar organisationer

Kunskap

Förr i tiden (innan Internet då) kunde man ungefär sitta uppe i ett torn och ha en rätt bra överblick. Man hade informationsöverläge och de som sprang nere så att säga hade svårt att sätta ihop två och två och se de större processerna. Det behövdes ett ledarskap som såg till att folk sprang åt rätt håll liksom. Efter Internet hamnade vi i en situation där informationsöverläget plötsligt försvann. Och genom att de som sprang därnere plötsligt kunde de själva skaffa sig en uppfattning om vart det barkade, medan Gubben i kunskapstornet nu förlorade överläget och snarare hamnade i underläge.

Relationer

I och med att kunskapsfördelningen sprids blir det allt svårare att hålla fast vid hierarkiska organisationsformer. Det är inte så att chefen vet bäst, det är inte så att politikern vet bäst och det kanske inte är så att föräldern, läkaren eller läraren vet bäst i alla lägen. Genom att människor skapar nätverk kors och tvärs och har tillgång till hur mycket information som helst och om vad som helst hela tiden blir den hierarkiska organisation bara en formell fördelning av stigande lön och ökande makt att kontrollera och styra – något som inte är direkt lätt numera eftersom makt numera allt som oftast bestäms av förtroende.

Interaktion

Ska man prata om samarbete handlar det alltid om förtroende – när större organisationer som är uppdelade i mindre blir det problem eftersom man hela tiden behöver skydda sitt kunskapstorn och sitt eget förtroendekapital inom den egna organisationen. Låt mig ta ett exempel. Förr i tiden var det svårt för t ex kommuner att samarbeta över gränserna. En rektor på en skola pratade sällan med en rektor från en annan kommun. En kommuntjänsteman kanske inte kände behovet av att prata med en annan kommuntjänsteman i grannkommunen. Varför skulle de samarbete? En lärare kanske inte direkt kände ett skriande behov av att be om hjälp eller hjälpa andra, speciellt inte över skolgränser eller kommungränser. En myndighet kanske inte alls ens förstod vitsen med att samarbete med en annan. Men förr i tiden delade man möjligen information mellan högre ledningsnivåer – det var så man fick kunskapsöverläge och ensamrätt på information. Numera med Internet sker interaktionen mellan nivåer, mellan organisationer och över alla sorters gränser (verksamhetsområden, teknik, organisatoriska, geografiska, nationella, kontinentala mm).

Effekter nog så viktiga – och möjligheter!

 • Skolning vs lärande – det är som sagt inte alltid en vuxen eller en chef eller en direktör eller läraren som vet bäst. Förr kunde man nästan vara säker på att läraren visste bäst både kunskapsmässigt och även hur man skulle uppföra sig eftersom den hierakiska kulturen var homogen – det gällde att passa sig. Man kunde skola elever och räkna med att de vackert fogade sig. Numera dock handlar det mesta om lärande – man väljer själv vad man vill lära sig – det finns varken plikt eller ens tvång. Om tvånget kommer in blir man hemma istället, eller kan man ägna skolåren till att sabba för alla andra – skolan är inte anpassad för alla trots skolplikt mm. Det finns en aspekt till – det livslånga lärandet. Det går inte längre att ta sig igenom hela skolan och sedan räkna med att få jobb och vara klar. Man måste eller åtminstone för sitt eget bästa behöver vara nyfiken och lära sig nytt hela tiden. Och detta gäller alla som måste våga använda kontokort, betala räkningar på banken eller rösta…
 • Stängt, utsorterande och kontrollerande vs Öppet, slumpmässigt och stödjande – i grunden handlar det om detta för de nya sociala nätverken vare sig de är på Internet eller inte. Se gärna Thomas Powers föredrag: http://www.youtube.com/watch?v=fVs6Zogzg4g
 • Chefer vs Ledare – detta är två helt olika väsen. Peter Senge är rätt duktig på ledarskap och speciellt lärande i stora organisationer och det finns några bra citat som säger det mesta om det ledarskap som behövs idag och i framtiden. TheLearningOrganisation2
 • Den stora maskinen vs omtanke och hjärta – det handlar inte längre om att få jobbet gjort bara. Det handlar om att skapa en fungerande organism där alla är delaktiga. T o m industrin har anammat lean-modeller för delaktighet och vilja att skapa engagemang, motivation och tankar om helheten. För samhället handlar det om att se bortom paragrafer, rutiner och rigida regler och se att se till människan istället. Utan varje enskild elevs engagemang och vilja i skolan faller skolan som helhet. Tyvärr. Och det hjälper inte ekonomiskt att skicka runt elever till olika skolor eller i näringslivet tjata efter ingenjörer. Skolan klarar inte det uppdraget idag – skolan behöver hjälp och samhället behöver hjälp. Allt färre ska göra allt mer för kortare tid och till en lägre kostnad. Man kommer nå vägs ände.
 • Brist på förtroende, resurser och kunnande vs Överflöd av förtroende, resurser och kunnande – i kontrollerande organisationer jobbar man efter planen. Planen med stort P och där hamnar man alltsom oftast i problem kring brister. Är det inte brist på pengar så är det brist på tid eller teknik. I den andra världen är det ett överflöd dock! Överflöd av vilja, engagemang, fantasi, kreativitet, beslutsamhet mm. Jag tror det handlar om värdegrunder som är i obalans. Om man vill få något gjort i forntiden pekade man med stora handen och sedan fick man styra och domdera för att få det gjort. I en lärande organisation ställer man uppskattande frågor: vad vill vi? Vart ska vi? Hur kommer vi dit? Och framför allt varför? Ställer man frågor skapas en relation och ett ömsesidigt förtroende – det är ett måste för alla typer av komplexa organisationer i framtiden. I lärande organisation säger ingen ”-Det är inte mitt jobb..” där är man engagerad för helheten.

Nehe, det här tar ju aldrig slut. Men en sak till kanske:

20131101-133702.jpg

Istället för fokus på enskilda ämnen och verksamheter ser man nu tack vare Internet (eller var det månfärderna) en helhet och önskan om enhet och mångfald. Istället för att bara fokusera på problem (släcka eldar) reagera kan man numera reflektera över större sammanhang och se möjligheter.

Sammanfattning


Ja, det är svårt att sammanfatta en komplex process, men här är lite fakta och lite tips åtminstone.

 • Gamla paradigm bekämpar alltid de nya
 • Det nya paradigmet vinner alltid
 • Det är smartare att dra nytta av det nya och ligga i framkant än att sträva emot och sedan dras in i förändringen
 • Lärande organisationer är mycket effektivare än kontrollerande.

20131101-152712.jpg

Och här finns en Prezi:
http://prezi.com/mh7qbphozuiu/internet-creates-the-learning-organisation/?utm_campaign=share&utm_medium=copy

Själva effekten av initiativ såsom t ex Vara lyfter skolan, Skollyftet, Skolvåren, Skolvision och det finns säkert fler blir en lärande organisation – fri, öppen, nätverkande, engagerande och visionsdriven! Keep up the good work! Och glöm nu inte att den största resursen av alla är eleven – där finns all framtida kapital – om inte annat för din egen pensions skull.Kategorier:ledarskap, Samhällsutveckling, skolan, Skolan och lärande

Etiketter:

5 svar

Trackbacks

 1. Internet skapar lärande organisationer | #Skolvåren
 2. Internet skapar lärande organisationer | S...
 3. En jämförelse mellan samhället och #skolan | Fredriks blogg
 4. Lärande organisation och Internet | Fredriks blogg
 5. Den utvidgade skolgården och elevers lärande i och utanför #skolan | Fredriks blogg

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

%d bloggare gillar detta: