Tvärtomleken – frihet under övervakning

Jag blir inte klok på vissa uttalanden. Eller förstår jag precis hur det ligger till och blir då samtidigt både rädd och förbannad p g a att uttalandena får passera media och allmänheten utan ens ett höjt ögonbryn. Ja, samtidigt som man motar myror i porten släpper man igenom kameler med miljoner loppor. Nått sånt.

20130813-191438.jpg

Jan Björklund uttalar sig igen om hur han genomför reform på reform och hur han ska få ”ordning” på svensk skola genom tuffare tag – precis som om det vore oordning i tim- och minutplanen och precis som om den vore svensk. Och inte nog med det – de tuffare tagen ska leda till ett mjukare samhälle. Och sedan i artikeln får vi se en sommarleende partiledare som verkar vara rätt nöjd efter 7 års iordningställande av svensk skola.

Sedan när, ordnar vi ett mjukare samhälle genom att öka kraven? Det är precis samma gojs som Moderaterna, förlåt de ”Nya” Moderaterna, kom med. Det nya Arbetarpartiet Moderaterna. Vad är det för nytt? Om man kallar sig Arbetarparti så är det väl själva partiet som ska arbeta inte alla andra? Denna ologiska logik skiner igenom på många ställen genom historien och överallt egentligen och har en sak gemensamt – den dyker upp när man vill dupera folk. När man vill få igenom sitt för egna syften är det bäst att marknadsföra det som motsatsen.

Tankepaus.

20130813-192211.jpg

Jag drar här ett par snabba exempel så att ni verkligen förstår.

  • Om man vill skuldsätta någon för livet genom att låna ut pengar till en hög ränta säljer man det som frihet och lycka.
  • Om man vill skaffa sig världens genom tiderna största krigsmaskineri säljer man detta genom prata om fred på jorden, frihet för alla och lycka – inte krig, fångenskap och olycka alltså.
  • Om man vill kontrollera och övervaka alla för sig egen säkerhet kallar man det för trygghet och garantier för medborgarnas skydd och säkerhet.

Ganska enkelt, det gäller att blanda begreppen lite bara då får man som man vill. Istället för säljare på banken så finns det rådgivare. Istället för frihetskämpe så blir det terrorist.

När jag då hör och läser olika debatter så genomskådar jag det mesta, men även jag blir duperad ibland. Tyvärr. Så vad kan vi vänta oss för budskap från olika aktörer och partier i höst och under 2014? Så att vi sedan känner igen kamelerna? Jag orkar bara med (fp) och mästaren i dupering, just nu. Eller vad säger PR-firman om (sd), tro? ”-Jo, få se nu.. ni vill införa diktatur och få världsherravälde och göra fullständig revolution med vapen och järnrör om det behövs.. hmm.” PR-firman kommer fram till att de ska värna om det lilla svenska samhället. Alla hot utifrån måste avvärjas (bort med invandrarna), stäng alla gränser, få ner allt internationellt utbyte till ett minimum och sälj in tanken av vi måste bevara allt som det är och predika sedan med en nolltolerans mot våld och speciellt rasism.

Vad skulle ett parti som vill bevara manssamhället göra? Jo, ge extra pengar till alla män och kalla det kvinnostöd. Och sedan kvotera in olämpligast. Vad skulle ett parti göra som inte vill förändra miljön? Jo, subventionera bensin och kalla den för grön bensin. Vad skulle en fetmatstillverkare kalla sina feta chips? Jo, Chips delight. Sedan finns det ju…
Är ni med?

Jo, när man inför mer betyg för att ”skapa ordning” och lägre ner i åldrarna tror man sig hjälpa ”de svaga” genom att man uppmärksammar att de ligger efter i planen. Och ju tidigare desto bättre. Man påstår att betygen och proven lugnar ner? Att hetsen blir mindre eftersom då föräldrarna blir lugnare eftersom de får reda på det i tid? Så ju mer prov desto mer hälsa i skolan och desto bättre resultat?

Där har ni en gigantisk kamel som MÅNGA missar och inte ens ser när man pekar på den. Antingen tycker man att vi ska öka utslagningen i skolan och är tillfreds med det eller är man rent ut sagt oinsatt och lever i vanföretällning om hur verkligheten är förskaffad eller så, jag vet inte vad. Jag får inte ihop det.

Genom att införa mer prov och betyg för skoltrötta ska man minska ohälsan hos dem. Genom att använda hårdare nypor ska samhället bli mjukare. Genom att minska antalet tåg på våra räls ska informationen om dem bli bättre och punktligheten öka. Logiskt? Om vi tar bort 50 % av alla övergångsställen kommer olyckor vi övergångsställena följdaktligen minska med 50 %. Om vi minskar människors möjlighet att rapportera in brott kommer antalet brott minska och därmed ökar effektiviteten i de brott som undersöks. Logiskt?

Kan vi minska antalet elever som går i skolan kommer väl resultaten bli bättre? Dvs om vi får fler gymnasieelever att hoppa av gymnasiet kommer ju bara de bra vara kvar och därmed förbättras resultaten. Japp! Om jag lånar mer pengar så får jag mer pengar i plånboken. Logiskt?
Om man tar i lite med hårdare nypor kommer vi få ett mjukare samhälle. Japp!?? Om jag ställer mig i opposition och klagar på makten så sätter jag mig på en hög häst och gör makten till offer?

Om jag struntar i läxorna eller betygen eller proven så bryr jag mig inte om mina barn?

Oj då, gillar egentligen inte att ställa en massa frågor som har tydliga svar, men jag behöver hjälp tror jag. Jag kan ju ha fel, trots allt och om någon kunde upplysa mig vore jag tacksam. Jag förstår inte, eller så förstår jag alldeles utmärkt. Vilket är det?

20130813-111751.jpgKategorier:debatt, framtiden, frihet, Samhällsutveckling, skolan, Skolan och lärande, svensk politik

Etiketter:

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

%d bloggare gillar detta: