Vänder det nu skolfolk? #68/100

Jag inte men jag tycker media börjar skärpa till sig lite. Kanske är det bara jag som vill att det ska våras och bli islossning, men ändå..

Vad är mest avgörande?


Ett par trevliga artiklar som egentligen inte är några riktiga nyheter utan mer som ”himlen är blå ibland” eller ”är man dum far folk illa”. Eller ”tiderna förändras”. Jo, tack, vi vet. Vi vet att de försämrade resultaten i skolan har med globaliseringen att göra. Inte med att vissa elever är lata eller att vissa lärare helt enkelt är lata eller att lärarutbildningars lärare är outbildade… Vi vet det – vi som tänker ett steg till och som oroar oss för framtiden längre fram än nästa val.
Viktigast för ett barns utveckling är inte betygen eller de nationella proven (de försvårar snarare) utan hör och häpna föräldrarna! Familjebakgrunden alltså! Jo, det är ju en faktor, fast jag tror ändå att eleverna själva är den allra mest avgörande faktorn. Om man matas med meningslös kunskap eller med uppgifter, prov och tester hela tiden som inte ger något tröttnar man. Elevens inre motivation alltså. Föräldrar kan ju stimulera den inre motivationen genom att vara förebilder och så – eller kan de effektivt döda all form av motivation.

Betygshetsen då?


Jo, föräldrar vill ju veta en siffra och så eller en bokstav hellre än att veta att barnet mår bra? Barn ska lägga manken till och visst, med förväntningar och krav kan man tvinga fram svetten. Fast det är väl smartare att locka fram den? Att man svettas och har kul på samma gång?
Jag hittar bra artiklar:
Betygshetsen skadar barnens framtidstro

Och man får erbjuda eleverna stresshanteringskurser:
Elever missar hela tonåren

På allvar (m) och (fp), tycker ni att ni har lyckats med skolpolitiken nu när fått ner betygen i 6:an? Och ni vill börja hetsen redan i 3:e eller 4:e klass? Betyg i tredje klass
Och Jan Björklund ser inga hinder i att sätta betyg redan på dagis.

Och sedan kommer så fina och uppenbara sanningar som vi alla vet, men de blir liksom inte sanna förrän det står i tidningen. Vad ska vi ha betygen till? Ja, inte är det till att kunna söka till högre <utbildning med dem eller jobb.

Är det sant att ohälsan ökar och vi lever i ett allt stressigare samhälle? stressande samhälle? Ska det vara så egentligen – vem är det som vill det egentligen från början? Är det det som är välfärd? Var det det vi drömde om och ska vi lära våra barn detta
beteende? Jag tycker inte det.

20130327-200837.jpg

20130327-231345.jpg

20130327-231418.jpg

Men vill vi ha hetsen och ohälsan? Varför lära våra barn detta? Och så tidigt som möjligt? Det är vansinne. Är det rimligt att vuxna går in i väggen? gjorde man det på stenåldern också? Tog man timeout i snäcksamlandet? Var Rasken i själva verket utbränd? Ska vi jobba och slita ihjäl oss och ta med jobb hem (läxor) och aldrig få komma ikapp? Är det lycka det för dig, Tomas Tobé? Jo, kanske. Du vinner, så länge andra hela tiden jobbar hårdare än vad du gör. Men kolla gärna hälsodepartementet om det finns ett sånt – de kanske har synpunkter?

Men jag är glad. Många tecken tyder på att vindarna vänder – jag väljer att se dem!Kategorier:debatt, framtiden, ledarskap, skolan, Skolan och lärande

Etiketter:

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

%d bloggare gillar detta: