Elevernas system

Micke Gunnarsson kommunicerar med elever och.. barn på olika sätt. Här är en underbar konversation.
elevernassystem
Den fick mig att tänka lite och här är resultatet.

Jo, eleven i centrum alltså. Vad behöver en elev idag?

20130326-194734.jpg
Allt utom skolans system typ. Vad kan det vara? Jo, självklart finns det ett socialt hemligt nätverk där man kan skapa grupper, tagga ämnen och skapa ”hangouts”, skicka meddelanden, dela bilder etc. Ungefär som Facebook, Twitter, Google+ och Instagram ihop. Sedan om jag fick designa det hela gäller det att få in samhället också i en öppen del. Inte massa nyheter och skit utan f d elever då. Eller andra vuxna som på något sätt förutsättningslöst står på elevens sida. Inte nån 45-åring gubbjävel som tror att han vet något utan en medmänniska bara med erfarenheter som man kan fråga och be om hjälp – en medmänniska som är fri från vuxenlivet och kan vara empatisk.

20130326-195109.jpg

Om man som icke-elev ska in i systemet behöver man ansöka om detta. Man får uppge hur man kan och vill hjälpa till och sedan blir man testad och bedömd av ett nätverk med elever. Som elev kanske man har blivit utsatt för mobbing, eller varit mobbare själv eller kanske man haft det svårt hemma eller blivit alkoholist eller drogmissbrukare. Man kanske sitter i rullstol eller kommer från Palestina eller Somalia och har lyckats starta ett företag – men man är fri och harmonisk eller för den delen kämpar men vet ändå om andra lyckliga sidan, vet vart man vill och med omtanke vill man hjälpa andra.

20130326-195449.jpg

Man kanske är brottsling och sitter i fängelse eller har hamnat i riksdagen eller nyss skaffat barn. Kanske man har blivit professor eller hoppat av skolan. Huvudsaken är att man vill hjälpa om det så är med relationsbekymmer, frågor om sex, knark eller med läxhjälp eller vilka filmer man se på.
När man lagt in sin profil och blivit inkluderad i elevernas system ska man alltid vara redo att hjälpa och stödja 24/7, 365.25 dagar om året.

Vad innehåller systemet mer då?


Jo, en massa olika listor som eleverna kan skapa själva. Inte bara vilken lärare som är fulast eller snyggast utan även listor på de tråkigaste och roligaste lektionerna och ämnena. Listor på coolaste prylarna eller intressena eller fotbollspelarna eller vilken musik som är bäst eller de snyggaste bilderna på vilken fest som helst. Vad som skapas och modereras är helt upp till eleverna själva. Vill man skapa listor på lärare eller rektorer så gör man det. Vill man skapa listor på ”icke-eleverna” gör man det.
Om man i framtiden vill spara alster och tankar så kan man det och senare välja att migrera ”dagboken”. En gång om året publiceras Skolboken – feedbacken till samhället, till vuxna, till föräldrar och till omvärlden – och den är den mest lästa boken av alla. Släpps i pocket, inbundet och i lärplatteformat och kostar bara 179 kr. Röster från skolan kan köpas på CD och elevernas samhällsreportage säljs till företag och myndigheter för rimliga kostnader.

20130326-200257.jpg
Inkomsterna går till… vilka tror ni?
Om man med hjälp av de stödjande vuxna vill få tips om jobb och livet utanför kan man skaffa sig nätverk tidigt för att kunna få en uppfattning om vilken typ av yrkeskarriär man vill rikta in sig på just i stunden.
Vill man organisera sig och skapa förslagslådor och rapportera fel, dumheter och dåliga miljöer så gör man det m h a det stödjande nätverket. Är man utsatt för trakasserier av andra elever eller lärare kan man alltid få stöd och hjälp.

Lärande på riktigt


Genom att hela tiden utgå ifrån eleven skulle tidigt en förmåga att kunna hjälpa sig själv utvecklas. Hela tiden skulle unga känna delaktighet i ett större sammanhang (Sveriges elever) och samtidigt få kontakt med vuxna (på andra orter anonymt eller öppet). Man skulle även kunna bilda globala nätverk och stödja globaliseringsprocesser och då få hjälp att skaffa seriösa kontakter mm. Det skulle t o m gå att få in olika sponsringsavtal där eleverna själva väljer vilka som får vara med eller inte – med krav på att företagen erbjuder gåvor, rabatter mm.

20130326-201508.jpg
Så går det när man börjar tänka lite i all frihet som framtiden erbjuder.Kategorier:Livet, skolan, Skolan och lärande

Etiketter:, , , ,

2 svar

  1. Haha – and he does it again! Underbart Christer – vad härligt att läsa. Det är så inibänken viktigt att vi släpper tanken fri, och än viktigare att vi säkrar att vi talar MED eleverna/ungdomarna/barnen och inte bara OM!
    Keep up the great work!
    /Helena, initiativtagare skolvåren.se

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

%d bloggare gillar detta: