En ny valuta för social tillväxt

För att saker och ting ska hända i större skala behövs pengar – men när valutan pengar har gått sönder stannar samhället – då kommer andra valutor in och behov av samverkan/samspel.

På riktigt. Jag tror industrin och den stora samhällsmaskinen är den enda som kan skapa förändring (förutom den stora kraschen då) dvs systemet självt måste reparera sig på ett naturligt och hållbart sätt.

Och hur ska detta gå till? Som det känns nu är vi fortfarande i ”the realm of the final inch”. Samhällets aktörer behöver gå ihop och ge näringslivet (vilket vackert ord) chansen att ”vattna” samhällsfröna så att jordmånen kan förvaltas, tillväxt (både social och ekonomisk) blir naturlig och ett kretslopp kan starta. Vi behöver växa organiskt, inte organisatoriskt. Vilken är den enda näringen nu? Pengar.. Hur skapar vi alternativ NU?

Den globala pladdermaskinen
I många sociala mediefora skapas nu nätverk och klokskap utbyts. Det sker en förändring att man spelar mindre och istället delar viktigare saker såsom bilder kopplade till citat, natursköna miljöer kopplade till kloka tankar om livet och tingen. Man bygger värdegrunder över broar och surrar om hur det är och hur det borde vara. Hur vi egentligen ALLA borde vara och hur samhället borde vara. Det är bra – det skapar förutsättningar för att förtroende över gränser ska skapas. Men, i många grupper och nätverk är man nu överens men man vet inte riktigt något ny riktning som man ska gå mot (de saknas en ledare). Man har i lägret kommit fram till att ”ok, vi bör göra något” men man kan inte sätta igång och transferera tänkandet till handling. Av flera skäl egentligen.

Grundläggande egenskaper
1. Drömmandet och visionerandet görs av vissa delar av den mänskliga hjärnan. Utförandet av en annan del och analyserandet och uträknandet om hur man ska nå visionen görs av en tredje del. Ofta är det så att vi alla har en förkärlek för eller är mer talangfulla på någon av delarna men inte alla på samma gång – är man duktig på klokskap och tänkande minskas förmågan till att ”göra verkstad”. Om man är duktig på verkstad (handling) minskar drivkrafter att tänka framtid (ej här och nu). Detta är grundläggande tankar och en modell för hur vi kan se samhället. Vi har nämligen skapat ett samhälle som idag påminner om den mänskliga hjärnans funktion. Men problemet är att synapserna inte riktigt är ihopkopplade – att man inte hinner utbyta signaler mellan de olika funktionerna i den takt som krävs.

Tiden står still
För oss alla ihop står tiden liksom still varje dag – vi samlar intrycken från alla håll, klokskap, nyskap, initiativ, affärer, nyheter, gammelheter, kultur… Och kulturkrockar. Sedan filtrerar vi och matar tillbaka till systemet.
Men det är som en gigantisk kärleksaffär där några av oss står utanför och ser yttre skeenden som är extremt farliga – vi ser hoten på kort och lång sikt. Vi ser vad som är fel och vill få till en förändring och att förändringen måste ske NU eller helst för 10 år sedan! Men vi får inte chansen att undvika katastrofen, vi får inte möjligheten att visa världen hur det ser ut och vad skulle kunna vara – inte förrän det är försent och katastrofen ett faktum. Kanske är det för att vi står utanför och ser, kanske är det för att vi inte får vara med, kanske är det en fix idé och att vi jagar väderkvarnar, letar efter fakta och händelser som stödjer vår teori. Eller är vi galna och kommer betraktas sådana till vi får rätt och då blir genier.

Den trasiga valutan
2. Den kontinuerliga och allomfattande förtroendekrisen (alla är aliens, banditer eller inkompetenta tills de bevisat motsatsen) gör att hjärnan.. förlåt samhället tar för lång tid på sig att skapa förändring och nya beteenden. Man vågar inte testa och prova i verkligheten eftersom konsekvenserna kan bli katastrofala (man riskerar göra misstag och sedan död genom korsfästelse) och sedan hamnar man själv inom alien/bandit/inkompetent-kategorin.
Det är som om samhället idag saknar syn – det ser inte varken hur eländigt det är (jo, det är klart – politikern sa fel) och inte heller hur underbart det är (jo, det är klart Loreen vann Mellisfestivalen). Att vi har hemlösa eller att barn dör varje dag i sjukdom och svält ser vi inte – eller klarar inte av att se, några andra jobbar ju för fullt redan med detta. Och vi ser inte heller de systemrisker som nu börjar jaga ikapp oss (global ekonomiskt kris, pandemier, global uppvärming etc). Och vi ser definitivt inte de möjligheter vi varje dag missar p g a att vi inte kommunicerar behov eller tillgång (jo, det är klart vi har ju Blocket). Vi klagar på informationbruset och att det är för mycket – samtidigt finns det arbetslösa och företag som söker personal – i realtid. Det finns tusentals som längtar efter att förverkliga något men eftersom ingen ger dem rätta knuffen stannar det vid drömmar. Det finns tusentals som brinner för att göra saker och förverkliga men de hinner inte förvalta och ta vara på idéer och initiativ. Och det finns horder av förvaltare och duktiga bevakare och bevarare som brinner för att bygga på lång sikt.
Men den gemensamma valutan pengar funkar inte – matchningen funkar inte eftersom alla behöver pengar. Den gemensamma tidningen eller ögonen saknas. Man kan inte registrera riktiga intryck, uttryck, avtryck, påtryck.. så att de kan speglas i en gemensam bild. Denna gemensamma lägesbild är en förutsättning för att både kunna analysera, syntetisera och kunna ta beslut på agerande. Det finns ingen tidning att köpa annonser i, det finns ingen tidning att köpa och det finns inga abonnenter eller prenumeranter för en gemensam informationsarea. Vi sitter alla med varsin egen dyr prenumeration på vår egen information men våra egna annonser och det händer ytterst lite.

Att starta
3. Att våga ta steget är svårt. Men om vilsenheten är stor kanske det är just synen, hörseln och kartan som saknas för samhället? Tummen saknas också för den delen. För att starta krävs pengar, för att få tag på pengar krävs mod och att våga. För att våga krävs förtroende som egentligen bara pengar kan ge – just nu. Men om alla har lön och gör en massa varje dag – och om nu samhället är sammankopplat borde man kunna hitta sätt att samverka utan att hindras av pengar eller organisatoriska gränser. Man borde kunna hitta eller uppfinna ett sätt som alla gillar.

För att kunna och våga starta krävs pengar. Pengar får man inte förrän man visat och fått förtroende. Förtroende kan man aldrig få om man inte vågar, om man inte har mod. För att vara modig krävs ofta pengar eller just mod. Mod kan man nog inte få förrän andra har förtroende för en och innan andra ger förtroende måste man visa att man är framgångsrik och pengar. Då vågar man starta.

Hur startades den första tidningen då?

Jo, det var någon som sprang väldigt fort och kände väldigt många och kunde trycka ett blad. Sedan kom folk på att man kunde skicka meddelanden och ställa frågor eller tala om vad man hade för varor hemma som var till salu. Så annonser skapades och två informationsmängder kunde bli tre! Förtroende skapades och relationer kunde byggas sakta men säkert. Fler lägesbilder kunde skapas och fler intressenter kunde hitta varandra och man kunde kommunicera utan att i själva verket varken träffas eller pratas vid. Och när man väl pratades vid fanns det en gemensam lägesbild och en förståelse. Syftet med samtal och dialog var klart och hade förmedlats genom tidningen. Sedan kom TV och passiviserade alla – men det är nog ett helt annat ämne.

Förtroendekris

Vad har vi idag? Osocial media kämpar både med innehåll och med förändring. Och med förtroendet. Att presentera unika artiklar, nyheter, reflektioner och matcha behov & tillgång är inte en förmåga med ensamrätt längre – alla kan bli publicister. Matchning görs på Internet – globalt. Hur man konsumerar osocial media blir en generationsfråga. Gamla är passiva, yngre är aktiva. Gamla kräver lugn och ro, unga kräver action. Gamla media passiviserar, unga media aktiverar. Gamla samlar in och betraktar nya bör bearbeta och visualisera och peka mot framtiden.

Samhällets sociala media

Tro det eller ej, men det finns en framtid där sociala media spelar en stor – det är där du kommer bygga din CV, det är där du kommer bygga ditt nätverk, det är där du kommer umgås med släkt och vänner, det är där du kommer lagra dina bilder och din musik. Det är där du kommer att kunna levla upp och samla/skapa förtroendepoäng, det är där du kommer få saker och ting gjort och andra kommer hjälpa dig för att tjäna poäng och kunna få utföra samhällsuppdrag. Det är där du kommer få hämta ut din lön.

Hur får man igång en informationsvaluta eller en aktionsvaluta? En ”tidning” där aktion, information, vilja, drömmar, matchning, förtroende, och en framtid kan skapas. Man börjar i det lilla..Kategorier:Livet, Samhällsutveckling, Skolan och lärande, Uncategorized

Etiketter:,

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

%d bloggare gillar detta: