7 skäl varför Politiken bör hållas bort ifrån skolan

När Moderaterna gick ut med att man ville ha betyg i 3:an trodde jag det bara var ett test för att se vart opinionen sa. Anders Borg var med på det utspelet också, i slutrepliken var han inte med. Det tolkade jag som att man backat lite – nu står de där, t o m Annie Lööf (c). Vi vill ha betyg i fyran.

20140324-162243.jpg

1. Administration är inte ledarskap


Sitter man och administrerar något som inte längre fungerar blir det lätt att snegla bakåt. Om det enda verktyget man har i verktygslådan är en hammare, blir alla problem en spik. Administratörer ser inte in i framtiden, de beklagar sig över att det var bättre förr. Administratörer ska inte sitta vid makten när tiderna och omvärlden förändras. Så enkelt är det.

Alliansen struntar fullständigt i både Skolverket och i Alliansens egna beslutade läroplan. Nu är det valfiske, nämligen. Då gäller det att komma med åtgärder som väljarna tror är bra – strunt i vad forskning och lärare och eleverna tycker. Alliansens syfte kan inte vara annat än att fiska okunniga väljare som tror sig veta hur man lär unga veta hut. Ja, förutom det vanliga syftet då att öka klyftor i samhället, bygga murar och se till att arbetsmoralen bland arbetarna är hög och att den tränas in så tidigt som möjligt. Ju fortare man får tag i de stökiga nytänkarna desto effektivare går det att styra dem i framtiden. Ju fortare man får tag på dem som protesterar mot systemet skolan desto mindre problem får man i framtiden. Man vill inte producera folk som tänker i skolan nämligen, utan man vill fostra lydiga elever som jobbar hårt för att förvärva en kunskap som är rätt oduglig för att utveckla samhället men som är effektiv för att administrera det gällande hierarkiska systemet. ”Sverige är ett industriland, och ska så förbli” som Jan Björklund uttryckte det. Ett klockrent citat av chefsadministratören själv.

2. Betyg ökar klyftor


Det här om klyftor och att skapa lydiga arbetare vill man ju inte säga för högt givetvis, utan man tar argumenten MOT betyg och gör dem till FÖR betyg. Man säger sig vilja motverka klyftor och inför åtgärder för att öka desamma. Så förvillar man folket, så härskar man och bedriver PR-politik.

Tobé:

Om vi inte kontinuerligt tar reda på hur det går för barn när de ska lära sig att läsa och räkna, redan när de är små, tillåter vi skillnader att uppstå som riskerar bli till klyftor som är svåra att komma till rätta med senare i utbildningen.

Man vill undvika klyftor genom att införa betyg. Helt otroligt, man undviker inte klyftor genom att märka och stämpla BARN, det är så man skapar klyftorna effektivast! Man manifesterar klyftor genom betyg. Allt detta vet varenda sund lärare med hjärtat på rätta stället, allt detta vet varenda elev och förälder redan. Det räcker att delta en dag i skolan för att räkna ut vilka som inte passar in den statliga planen för hur varje elevs mognadsgrad motsvarar den allomfattande tidsplanen. Alla barn är olika – och inget barn befinner sig i samma utvecklingsfas som något annat barn. Därav skillnader när man ska mäta hela tiden. Men mätningen stör lärandet. Barnen får tidigt lära sig att de är kassa eller bäst. Fullständigt förödande för växande unga.

3. Betyg förstör lärandet

Så här säger Jan Björklund:

– Fördelen med betyg är flera. Det ger tydlig information till föräldrar om hur elever ligger till och ökar också ett resultatfokus i skolarbetet som är viktigt.

Jag vill inte veta hur mina barn ligger till, och skulle jag vilja frågar jag väl läraren eller eleven och tar en dialog. Jag vill inte ha nått resultatfokus i skolarbetet. Det är inget jobb att lära sig räkna, läsa och skriva. Var är lönen i så fall? Kan man man byta jobb, eller? Intressant att Jan Björklund använder ordet ”skolarbete”. Han förstår överhuvudtaget ingenting om vad det handlar om. Lärande utgår inte från jobb och ”gör som du blir tillsagd”, lärande utgår från att väcka intresse för världens möjligheter, inte att döda det så tidigt som möjligt.

4. Betyg skapar ohälsa, stress och skoltrötthet


Skolverket igen:

Elevhälsa börjar i klassrummet
Det som betyder mest för elevernas välbefinnande i skolan, både psykiskt och fysiskt, är de dagliga mötena med skolans vuxna. Därför har skolan en stor utmaning framför sig – att skapa en arbetsmiljö som främjar både hälsa och lärande.

Betyg skapar konkurrenssituationer i skolan där barnen jämför varandra och där barnen skapar hierarkier tidigt. Vissa är bäst och andra är ständigt värdelösa. De värdelösa vägrar acceptera detta och kommer då sabba för de andra och skapa oreda och oordning. Man tappar respekt för vuxna, man tappar respekt för skolan och framför allt man skiter i sin egen framtid. Efter år av provhetsande (det räcker med att göra bra på provet – skit i lärandet) blir man skoltrött och hoppar av.

5. Betyg dödar motivation

Så här säger Skolverket.

Skolan ska stimulera elevers motivation och vilja att lära och uppmuntra dem att få tillit till sin egen förmåga. Skolan behöver uppmuntra och främja elevens motivation.

Så här säger Tobé (m):

Vi ser allvarligt på sjunkande resultat och ojämlika förutsättningar. Det riskerar skapa ett utanförskap som går i arv, ökande löneskillnader och många ungdomar som inte kan hävda sig på arbetsmarknaden. Våra åtgärder syftar till att lyfta elever och den svenska skolan för att klara den moderna arbetsmarknadens krav.

Betyg dödar motivation för lärande och personlig utveckling. Skolifiering skapar skoltrötthet och ökar utslagning. Mer prov och betyg minskar lärarens inflytande och den nödvändiga frihet för att väcka lust att lära, bevara och tända gnistan hos barn som inte ska behöva tvingas in i en fullständigt galen vuxenvärld som leder till utbrändhet, skilsmässor, utslagning, stress och ohälsa!

6. Betyg förstör syftet med lärande


Varför har vi en skola överhuvudtaget? Jag bara undrar? Hur kommer barnen in i detta? Stöd gärna Micke Gunnarssons upprop: Säg JA till barnen, NEJ till Alliansen. Det är nog nu.

Det är dags att omvärdera situationen, det är dags att ta nya tag och komma med något som funkar idag och i framtiden. Det är dags att släppa kontrollen och låta professionen ta framtidsbesluten. Det är dags att sluta med valfläsket, det är dags för alla politiker att hålla sig borta från skolan, för alltid! Ledarskapet är inkompetent, ledarskapet ser inte tillräckligt långt framåt, ledarskapet förstör för professionella som har år av utbildning och år av erfarenhet, år av kunskap. Allt det där räknar ledarskapet bort, allt det där ignorerar ledarskapet, allt det där viftar ledarskapet bort för att de själva ska bli omvalda.

7. Åtta år av okunskap har hindrat skolans utveckling

Gamla skolan är i förfall, i fritt fall och är på väg att förlora sitt eget existensberättigande. Gamla skolan är förlegad och skapar bara problem för unga som behöver mest stöd – över 13 000 unga slås ut av en skola som ska vara baserad på vetenskap och beprövad erfarenhet. Om jag uttrycker mig milt, det är ett väldigt märkligt sätt att bedriva vetenskaplig skola på när 13 000 unga blivande samhällsmedborgare slås ut varje år. Den beprövade erfarenheten funkar inte så bra, va? Allt för att några politiker vill förbättra PISA-resultat (som nu ersätter alla andra styrdokument). Resultat där varken mental eller fysisk hälsa ens är med som en parameter. Där inte samarbete, demokrati, mångkulturalism, delaktighet eller nått annat som skolan faktiskt är världsledande på.

Jag avslutar med Anders Borg som framhärdar:

– Lärarna måste ta in att ska vi förbättra resultaten måste det undervisas mer, det måste ställas tydligare krav och barnen måste göra mer läxor. Svårare än så är det inte.

Varför detaljstyr man inte polisen? Kanske göra om alla vägskyltar så att vi trafikanter kör bättre? Hur läkarna botar sina patienter kanske man borde styra upp också? Kanske ska införa beprövad naturmedicin och homeopati? Och bondepraktikan för SMHI – de har ju noll koll på vädret numera?

Varför detaljstyr inte vi väljare politiken – det är väl så det borde vara nu när man ändå bara håller sig till administration?!

Med fokus på framtiden och lärande behöver man inga betyg. För landets framtid och för barnens skull: politikerna måste bort från skolan, svårare än så är det inte.Kategorier:blogg100, framtiden, ledarskap, Samhällsutveckling, skolan, svensk politik

Etiketter:

2 svar

Trackbacks

  1. Jag blir mörkrädd… | The toughest mom
  2. Surr, pip, pling | Learningbydoing

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

%d bloggare gillar detta: