Oduglig forskning om faran med Wi-Fi

Så fort man påstår att Wi-Fi är ofarligt blir man bombarderad med vetenskapliga artiklar. Precis som om Wi-Fi-skrämmarna inte tror man kan läsa, precis som om de inte ens har läst artiklarna själva. Här är en genomgång av de vanligaste.

20140310-165740.jpg

Jag tänkte förut att jag inte skulle skriva mer om det här ämnet men så fort såna här Debatt-artiklar tas in av osociala media blir jag motiverad att fortsätta. Nån måste ju säga ifrån.

Trådlös teknik skadar barnen

Den länkade artikeln är alltså ingen faktaartikel eller nyhet utan en debattartikel av oseriös lobbyfirma som kan ligga bakom flera olika sajter som säljer produkter för att motverka den ofarliga Wi-Fi-strålningen: foliehattar, foliekepsar, lakan, smycken, olika prylar för att rätta till balansen liksom. Svindyra produkter t o m. Försiktighetsprincipen bör gälla mot Strålskyddsstiftelsen.

I snabb takt har trådlösa nätverk, trådlösa datorer och läsplattor invaderat skolor och förskolor. Besluten att införa tekniken har gjorts så snabbt att man glömt dess risker, trots att den trådlösa teknikens stora hälsofaror är allt mer klarlagda.
All trådlös teknik som ingår i exempelvis läsplattor, mobiler, bärbara datorer, mobilmaster och trådlösa nätverk sänder ut radiofrekvent elektromagnetisk strålning – mikrovågor – som sedan 2011 bedömts vara ”möjligen cancerframkallande” klass 2B av WHO:s cancerforskningsinstitut IARC.

Observera orden ”invaderat”.. Man har tagit för snabba beslut trots ”stora hälsofaror är allt mer kartlagda”. Inga faror har blivit kartlagda överhuvudtaget. Det är ju det som är så konstigt. Trots att WHO har granskat över 25 000 vetenskapliga artiklar har man inte funnit bevis och man har heller inte kunnat bevisa att det är ofarligt. Mer forskning behövs är den vanligaste slutsatsen. Att den trådlösa tekniken skulle kunna ge cancer och andra ”biverkningar” är fortfarande möjligt. I listan 2B finns en rad olika ”ämnen” och företeelser som t ex inlagda gurkor. De är heller inte bevisade kunna ge cancer etc. Varken gurkorna eller Wi-Fi är ens troliga kunna ge cancer etc, utan möjliga. Det är även möjligt att man får en asteroid i huvudet och att utomjordingar landar på jorden imorgon och att spöken finns och dessa risker får vi leva med.

De s k vetenskapliga rapporterna

Den vanligaste är den om studierna med råttor som påvisar förändringar efter att bestrålats. Det låter ju bekymmersamt.

Immunohistopathologic demonstration of deleterious effects on growing rat testes of radiofrequency waves emitted from conventional Wi-Fi devices

10 råttor undersöktes och slängdes efter undersökning. Inte bara är antalet för lågt för att man statistiskt ska säga nått överhuvudtaget. I just denna undersökning hittade man något i andra upprepade försök hittade man inget. Dessutom står det i resultatet: ”… which may have been due to radiofrequency effects on enzyme activity…”. Fast det kunde ju ha berott på något helt annat. Inget som helst bevis alltså och man har inte kunnat verifiera försök efteråt. Och deras slutsats om att deras studie ”raise questions” är inte heller nått bevis.

Denna är ännu värre – det verkar som det räcker med en studie där man diskuterar lite och sedan är det ett bevis.

Use of laptop computers connected to internet through Wi-Fi decreases human sperm motility and increases sperm DNA fragmentation.

”Levels of dead sperm showed no significant differences between the two groups.”

Och i slutsatsen: ”We speculate that keeping a laptop connected wirelessly to the internet on the lap near the testes may result in decreased male fertility. Further in vitro and in vivo studies are needed to prove this contention.”

En spekulation är ingen bevis heller. Och att be om mer forskning är inte heller det.

Ytterligare ett ”bevis”..

Effect of long-term exposure of 2.4 GHz radiofrequency radiation emitted from Wi-Fi equipment on testes functions

Återigen 16 råttor är för lite överhuvudtaget. Och man hittade ”head defects” men inte ”tail defects” och inga problem med rörlighet och det andra som jag inte ens orkar förstå. Inga bevis överhuvudtaget trots att man ”strålat” dem med en laptop i över ett år.

I denna oseriösa studie gör man först ett felaktigt antagande.

2.45-GHz microwave irradiation adversely affects reproductive function in male mouse, Mus musculus by inducing oxidative and nitrosative stress

Inte en enda artikel eller studie backar upp påståendet: ”Electromagnetic radiations are reported to produce long-term and short-term biological effects, which are of great concern to human health due to increasing use of devices emitting EMR especially microwave (MW) radiation in our daily life. ”

Här spekulerar man i att strålningen påverkar cellernas livscykel. Man pratar om ”oxidative stress” som är en naturlig process hos alla celler:

Oxidativ stress kallas den biokemiska process där antingen reaktiva syreföreningar som organismen själv producerat skadar celler och organ, eller att ämnen som tas in i kroppen gör den skadan (t ex ämnen i cigarettrök). Oxidativ stress förekommer alltså naturligt i alla biologiska organismer som utnyttjar syrgas oavsett graden av komplexitet, som ett oönskat resultat av cellandningen. Oxidativ stress kan ses som okontrollerad generering av fria radikaler och är alltså i de flesta situationer ingenting som är önskvärt.
Det finns dock biologiska situationer i högre organismer där oxidativ stress används för att eliminera patogener, nämligen inflammation orsakad av immunförsvaret.
Bland annat anses åldrande delvis vara orsakat av oxidativ stress. Många sjukdomstillstånd anses vara orsakade av en ökad oxidativ stress, bland annat hjärt- och kärlsjukdomar, hemokromatos, cancer, katarakt, komplikationer vid dialys och flera andra. Ämnen som visat kunna förebygga oxidativ stress kallas för antioxidanter.

Genom att spekulera i att mobilstrålning påverkar mängden antioxidanter ska dessa sedan kunna orsaka cancer. De ”kan” säkert det: ”may lead to infertility via free radical species-mediated pathway”.

En annan studie visar på att ”Wi-Fi exposure may…”:
Effects of wi-fi signals on the p300 component of event-related potentials during an auditory hayling task.

Rapport efter rapport visar att dittan och dattan är möjligt men inte att si eller så är fallet. Detta är alltså inte rapporter som jag valt ut utan som ett EMF-troll valt ut. Förmodligen den person som ligger bakom wifiinschools-sajten.

Jag förtröstar mig på liknande texter som dessa eller t ex wiki.

Tidigare studier har visat att människor som anser sig vara överkänsliga mot el inte kan skilja på aktiva eller inaktiva källor till elektromagnetisk strålning. Istället reagerar de när de tror att elektromagnetisk strålning är närvarande, och inte faktiskt reell närvaro av strålning. Detta resultat uppvisades även här; försökspersoner som ansåg sig vara elöverkänsliga reagerade med starkare obehagskänslor när de trodde mobiltelefonen var aktiv än vad de andra försökspersonerna gjorde.

Det unika bidraget hos denna studie var att deras hjärnor undersöktes med magnetkamera under försökets gång. Elöverkänsliga hade högre aktivitet jämfört med kontroller i områden som är förknippade med hur smärta upplevs, hur sinnesintryck bearbetas och i ett område vars aktivitet förknippas med benägenhet till ångest. Andra studier har visat att elöverkänsliga i större grad än andra grubblar över möjliga hot mot hälsan i deras omgivning, något som kan vara en konsekvens av dessa människors ökade benägenhet till ångest som den aktuella studien pekar på. Hjärnaktivitet överlappade också med den som observerats hos människor som lider av diverse fobier.

Intressant nog rapporterade de elöverkänsliga inget som helst obehag när de exponerades för magnetröntgenmaskinen. Trots att den alstrar ett magnetfält på 3 Tesla, en styrka som är mellan 5 till 10 miljoner gånger starkare än det magnetfält som alstras av en aktiv mobiltelefon intill huvudet!

Så är läget nu – det finns ingen anledning till oro åtminstone inte förrän man kommer med bättre forskning. Att förlita sig på rädslor är sällan nyttigt.Kategorier:blogg100, Internet, Samhällsutveckling, Wi-Fi

Etiketter:

2 svar

  1. Här är du helt rätt ute Christer (att du ens orkar försöka föra ett meningsutbyte imponerar). Jag brukar föreslå någon form den brittiska lösningen på faran med bilar runt förra sekelskiftet: kör bilen fritt och var du vill bara det framför den går en person och viftar med röd vimpel! Ps. Spermierna kan faktiskt må lite taskit tror man, kanske om du sitter med plattan i knät dagen lång men då beror det i såfall på värmen – strålning det också… – från burken som gör att testiklarna ahr svårt att hålla värmen på 35 grader celsius. Men den varningen fick jag också som tonåring om jag hade för tajta jeans

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

%d bloggare gillar detta: