Avskaffa fysik, kemi, och matte som skolämnen!

Som det nu känns det för mig som om vi försöker hålla en patient vid liv som har hjärndött för länge sen. Patienten finns inte längre, det är dags att stänga av respirator, sörja och börja ta hand om något nytt.

20140311-144047.jpg

Ämnena i skolan känns fullständigt förlegade, och nu är det ju så att jag har läst en hel del av de Heliga ämnen och tyckte bl a matten var fantastiskt rolig. Det var ungefär lika roligt som att lösa korsord – att lösa problem gillade jag. Sedan är jag alltså matematiker så jag har verkligen inte något emot ämnet eller de andra ämnena i sig – ända till 3:e året på högskolan tyckte jag det var roligt, det var väl Abstrakt Algebra som tog knäcken på mig.

T ex sånt här om ringar som begrepp:

På en ring finns tal mellan 1 och 12. Om man använder de fyra räknesätten och om resultaten av räkningarna endast anges med tal mellan 0 och 11, får man en kommutativ ring med etta, i vilken gäller att:

 • 1 + 1 = 2
 • 10 + 1 = 11
 • 11 + 1 = 12 = 0
 • 3 * 3 = 9
 • 3 * 4 = 12 = 0
 • 4 * 4 = 4  (16 – 12 = 4)
 • 5 * 5 = 1  (25 – 12 – 12 = 1)

En ring sägs vara en kommutativ ring om (S,*) är en kommutativ semigrupp, det vill säga om a*b=b*a. En ring sägs vara unitär eller ”ha en etta”, om (S,*) är en monoid, det vill säga om det finns ett neutralt element med avseende på multiplikationen. Ofta underförstås att de betraktade ringarna är unitära, och ibland också att de är kommutativa. Exempel på ringar är:

 • Ringen av heltalZ.
 • Ringen av gaussiska heltal Z[i], det vill säga mängden av tal på formen a+bi där a,b är heltal, och där + och * är de gängse additions- respektive multiplikationoperatorerna.
 • Ringen av polynom {\mathbf C}[x_{1},..,x_{n}] i n variabler. Denna ring är koordinatringen för det n-dimensionella komplexa affina planet.
 • Ringen av nxn-matriser

Samtliga dessa ringar är unitära, och alla utom den sista är kommutativa.

Vill man begripa detta så är ju ringen t ex en klocka då, fast det var det ingen som sa. T o m i förskolan jobbar man alltså med ringar fast på ett mycket vettigare sätt.

Vad vill jag säga med denna harang då? Jo, att skolan överarbetar det mesta in absurdum. Ämnet i sig är rätt odugligt men tillämpningarna är jätteviktiga. Vi måste lära oss tänka och att göra det på olika sätt. Språk t ex är ju bra men men hur lär man sig prata? Genom att rabbla grammatik eller genom att prata? Hur lär man sig musik bäst? Genom att studera noter eller genom att spela?

Språk följer inte alltid en logik, men matte, fysik och kemi är alltid väldigt logiska och det finns alltid en sanning. Det är nån slags sanning som man kan förtrösta sig med i en alltmer komplicerat och osäker värld. Jag förstår rädslan över att överge dessa traditionella ämnen och jag vill ju naturligtvis inte avskaffa dem i sig utan inkludera dem i andra ”större” ämnen. Matte t ex går att få in i det mesta, ska man lära sig hur en linjal och skalor fungerar bör man väl vara i en slöjdsal när man lär sig det. Eller ute i naturen med en karta. Ska man lära sig kemi kan man väl kombinera matte och fysik i hemkunskapen. Ska man lära sig fysik kan man väl använda grafiska program i en dator eller ännu hellre programmera.

Det är ungefär som om vi fortfarande sitter med välskrivning och hur man skriver på skrivmaskin istället för att använda tangentbordet och att lära oss det under tiden vi lär annat.

Framtidens (det var väl 20-30 år sedan framtiden kom till samhället) lärande handlar om att tillämpa och sätta ihop sammanhang. Att inkludera ämnen i större frågor och att kombinera med verkliga exempel där man hela tiden finnes en mening. Riktig kunskap har en mening nämligen, den har en mening för eleven. Att tro att lärare ska stå för meningen är förlegat tänkande dvs lärare kan skapa ramar och intresse och glädje men det är ändå elever som behöver engagemanget och lärandet. Eleverna behöver se mening och helhet hela tiden. Det är läge att lägga ner skolningen och börja med lärande istället – speciellt inom naturvetenskapliga ämnen och speciellt matte.

Idag är det som om skolan fokuserar på att lära ut hur bilar funkar istället för att lära ut hur man kör. Idag lär man ut hur man räknar för hand istället för att ställa rätt frågor, modellera verkligheten och sedan verifiera modellen mot verkligheten.

En video till som visar på hur formulering av problem är viktigares svaren bl a.

Lägg ner de gamla ämnena och gör något annat istället.

Teoretiska studier i all ära, men unga behöver ”action” och behöver göra saker hela tiden med koppling till verkligheten – vill man åt abstrakta tankar är väl de estetiska ämnena snarare att rekommendera?Kategorier:Samhällsutveckling, skolan

Etiketter:,

7 svar

 1. Matematik ska nog få vara kvar som ämne i skolan, Christer. Matematik kan användas överallt det är oerhört viktigt ämne. Du måste ju lära dig från grunden hur matematiken fungerar och sen bygga vidare med mer avancerad matematik hur har du tänkt det ska gå till på ditt sätt? Du kommer ju inte med några konkreta exempel. Du som jag är programmerare, så du borde ju förstå att i programmering används mycket matematik speciellt när du gör avancerade program nu pratar jag inte hemsidor osv. Om jag tolkar dig rätt så ska alla ämne på något sätt flyta ihop? Jag tror inte det kommer att fungera. Ge mig mer konkreta exempel tack.

  • Om du inte sett filmerna kolla på dem. Man väl plocka in matte i varenda ämne istället t ex i programmering? Idag har vi ju maskiner som gör själva räkningen men vi behöver fortfarande matten för att formulera problem och att lära sig tänka.

   • Någon måste ju göra maskinerna som gör räkningen? Någon måste ju tala om för maskinerna vad de ska räkna? Tänk hur ska man lära sig rymdfysik, laserfysik etc utan speciella matematik-, fysikkurser. Jag får inte ihop det.

   • De som har talang lär sig ändå och speciellt på högskolorna. Och som sagt inkludera matten i varje annat ämne istället, så vi får en verklighetsförankring så tidigt som möjligt.

   • Ja mer verklighetsförankring håller jag med om det är alltid bra. Men jag köper inte helt ditt resonemang. Visst mer matte även i andra ämnen är bra men jag tror inte att du får den djupa förståelsen utan specifika ämnen.

   • Ingen orkar den djupa förståelsen längre tyvärr, det har vi program för. Bättre lära sig köra bil än veta hur den fungerar.

  • Jag ska fundera på konkreta exempel.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

%d bloggare gillar detta: