För allas bästa – håll politiken borta från skolan

Jag läser text-tv om en undersökning och blir förtvivlad.

20130702-200826.jpg

Det var väl själva f..


Nu är det kört igen. Om nu den Björklundska fiaskopolitiken överges i och med att nya politiker kommer till makten kan man ge sig f-n på att det blir lika illa – det kan i varje fall inte bli värre är ju en tröst. Lekmän och rödvinstyckare vid köksbordet kommer återigen bestämma vad som är bäst för Sveriges framtid och man kopierar så klart vinnande koncept från förr och det som tilltalar allmogen. Det enda som är mer korkat just nu är fenomenet att rösta på främlingsrädda rasister och bara tanken på att de skulle styra utvecklingen i ”svenska” skolor gör mig mörkrädd.

Politiken ska ge f-n i skolan. Skolan ska vara fri och granska makten och samhällsordningen. Skolan ska vara framtiden och ligga före i tiden inte efter. Skolan ska se till att politikerna gör sitt jobb – INTE TVÄRTOM!

Jag misstänker att varje parti nu kommer att väljarflörta – det är ju gemene man som vet bäst hur skolan ska utvecklas!? (Fp) och (m) kör med ordning och reda och tyst i bänkarna á la 1928/1028, (s) kör med krismedvetenhet, resultathets och mer av samma skola, (mp) rustar klassrummen så att gamla skolan kan fortsätta mer hälsosamt. (Kd) tror att väljarna med många bokhyllor och få datorer kommer att gilla införandet av långa listor med klassiker som alla ska tvingas läsa – det är ju det som kommer överbrygga alla kulturella skillnader globalt sett!?
Fast Bibeln måste väl ändå vara med på listan?! Det är ju bra med en lista men det är ju bättre om elever får utveckla sitt läsande själva? Och varför servera den heliga kunskap på ett silverfat hela tiden och dessutom styra vad som ska ligga på fatet? Vansinne och maktgalenhet i all välvillighet. Det blir väl Gullivers resor, Vredens druvor, Krig och fred samt Bröderna Karamazov och de senaste 8 Nobelpristagarna och så kommer PISA-resultaten (det globala husförhöret) visa ytterligare en gång att världen blir plattare och plattare och att utveckling och lärande sker bäst i länder som utvecklas materiellt och tillväxtmässigt dvs utv från landsbygd till industristadsbyggnad. Där på randen av de sjunkande resultaten kan vi sitta med briljanta företagare och världsledande företag såsom Spotify, Kazaa, Skype, Pirate Bay, Mojang etc och blicka framåt, men de spelar ingen roll för allmogeväljarna. För politikerna är det läsförståelse och matematik som gäller – hederlig kunskap liksom. Tradition. Folk tror fortfarande att det går att skapa industrijobb och nya Ericsson, nya ASEA, nya Facit..
European startups

Suck. Djupandas lite.

Järnrörspartiet vill slänga ut alla invandrare så att resultaten därmed förbättras..

Drar en ytterligare en djup suck – det är dags att ta bort debatten från politiken.

Pest eller kolera?


(Vpk) har fastnat i vinkelvolten kring privatiseringar av skolan och är liksom inte ens med på banan utan konstaterar bara att resultaten sjunker… och det är privatiseringens och Björklunds fel då. Att det behövs nya former och förändringar i grunden hör liksom inte hit – därför får ni heta Vänsterpartiet kommunisterna. (c) finns det ju hopp för men de är ju körda eftersom de inte lär överrösta varken majoren eller världens ledande ekonom eller universums tystaste statsminister.

Jag vill inte välja mellan idioti och enfald!!

Det parti som vill ha min vision och vad jag tycker partier borde syssla med kan ju kontakta mig via Facebook eller bloggen. Tro mig, mod och sunt förnuft kommer man långt med bland väljarna. Politiken ska stå för visioner inte nån j-vla detaljstyrning kring vad en lärare ska stå bakom när h*n ska frälsa ungdomen..!

Svamledalen


Det blev inte så många mer utspel därifrån (som tur var) – (fp) satsar på lärlingar, inget nytt grepp där heller. Men det gäller ju att koppla skolan till arbetslivet så det är väl bra, men vilka får bli lärlingar? Är det bara yrkesutbildningar som erbjuder detta? Oavsett, den reformen kan ju bli en bra SLUT-punkt.
Lövens (s) satsar miljarder på specialpedagoger som väl då ska knäcka unga entreprenörer i god tid så att de klarar resultaten och passar in i den oföränderliga skolan. Och ett par miljarder till läxhjälp också – vi måste ju få in katekesen också kosta vad det kosta vill! Och resultaten – vi höjer ribban – wow – vi är sossar – vi ska se till att att ALLA barn kan läsa och skriva i 1:an. Resultaten är det viktiga! Hurra!! Vi tar fajten mot Kina och Korea! Nu jämrans……

NEJ TACK! VI VILL INTE HA RESULTAT. VI VILL HA HELA BARN OCH ETT SAMHÄLLE SOM ÄR HUMANT OCH RIMLIGT!

Jobben – ytterligare en käpphäst


Tyvärr, det finns inga politiska åtgärder i hela världen som skulle hjälpa till med ”jobben” i Sverige eftersom alla andra länder kommer ikapp och är så mycket billigare eftersom deras levnadsstandard typ är 10-20 år efter vår. Så varför klafsa runt i detta träsk också år efter år – säg till universiteten att samordna sig med städerna och näringslivet så det blir lite fart! Fråga dem som vet! Börja med skolan, börja med unga entreprenörer, bygg plattformar, skapa möjligheter för invandrare, unga och gamla! Nyttja IKT för skapa dialogen och samförståelse över tid och geografi. Nyttja människors inbyggda drivkraft som bygger på frihet – SLUTA DETALJSTYRA!

Gör gärna IT-lyft och andra lyft men låt framtida talanger och förnuftiga lägga bort planen och börja planera med varje elev i realtid istället.

Att tänka nytt


Ska det vara så svårt att visa ledarskap och tänka nytt? Tänk om hela skolsystemet var en inkubator för hela samhället där man fick testa och prova sig fram. Där man hela tiden fick göra teori och praktik och projekt ihop med samhället i den takt man befann sig själv. Tänk om vi kunde sluta med stämplar och istället började med utmaningar. Utmaningsdriven skola – lärande för ens egen skull. Resurserna idag är oändliga via Internet samtidigt som Skolpengarna försvinner. Tänk en skola där man inte vill annat än att lära sig!
Jag läser s k nyheter varje dag och sedan dyker ”utspel” upp hit i och dit i media och INGEN politiker eller beslutsfattare fattar vad det handlar om. Seriöst – INGEN. Vi måste uppfinna en ny demokrati.

En ny demokrati


Jag citerar Björn Sanderberg:

Att på demokratisk väg nå makten och sedan snabbt begränsa det folkliga inflytandet, exkludera och stänga ute grupper i syftet att skapa en islamitisk stat är ovärdigt, omänskligt och knappast i linje med demokratins grundläggande värde. Valdemokratin har sina begränsningar, när representativiteten visar sitt rätta tryne. Representativitet handlar om förtroende och legitimitet att företräda. Den var förbrukad sedan länge. Så jag tror vi börjar se slutet för den form av representativ demokrati som vi hittills byggt upp folkstyret på.

”Här finns ett väldigt klass system, men det nya är att man visar respekt för varandra.”

http://m.sydsvenskan.se/c.jsp?cid=25572161&rssid=25576781&item=http%3A%2F%2Fwww.sydsvenskan.se%2Fmobilefeed.xml%3Fid%3Dab3ff6561be64061beccfe6e150d91db

Det tog ett år för Hitler att avskaffa demokratin, som var nyckeln för honom att nå makten. Då hade han försökt och misslyckats att med våld nå makten. Med stöd av dekret och undantagslagar i anslutning till Riksdagshus branden förvandlades snabbt det demokratiska Tyskland till ett enpartisystem, med maktmissbruk, förföljelser där snart allt dikterades av staten. I takt med tiden och framgångarna blev man allt djärvare och kreativa i att förverkliga sitt nästan personliga ideal. Det tusenåriga ”Tredje Riket”. Omvärlden såg på, ömsom suckade, ömsom applåderade. Det krävdes ett världskrig för att eliminera skiten. I Egypten reagerade man snabbt när det visade sig att utvecklingen inte gick mot demokrati, frihet, jämställdhet och allas delaktighet.

När den representativa makten fokuserar mera på makt än företrädarskapet, blir det viktigare att säkerställa makten än att representera och inkludera folket. I det läget börjar legitimitetskurvan sin nedåtgående spiral och loppet är kört om man inte redan lyckats avväpna polisen, militären och domstolen som Hitler framgångsrikt lyckades med.

Det laddas en social bomb som smäller för eller senare, i Egypten gick det förvånansvärt snabbt. Hur den hanteras och på bästa sätt desarmeras kan nog variera högst väsentligt från fall till fall – därför att ingen situation är den andra lik. Jag hoppas och tror att man i Egypten gjorde rått , ju längre man väntat desto värre hade slutet blivit, men svaret har ingen, det kan bara framtiden utvisa, men att vänta på en ”demokratisk” lösning var utsiktslöst.
Sydsvenskan
m.sydsvenskan.se

Dönickar vid rodret


Jag tycker det är skrämmande att dagens skola producerar jurister och journalister, politiker och ingenjörer som inte kan tänka utan som är bra på att svara på frågor. Jag tycker det är skrämmande med resultathets och bristen på sunt förnuft. Den förbannade tron på att allt ska gå fortare har INGET att göra med att saker faktiskt ska bli bättre. Att vi ska välja idioter i ytterligare fyra år borde inte ha med hur vi utvecklar samhället eller skolan över lång tid. Journalistskolan borde RIMLIGEN vara fri från politikernas detaljstyrning (så fort man ser en kateder ska man hålla käft).

Jag tycker Egypten lever och att Sverige ligger på dödsbädden. Diagnosen i Sverige är eutanasi – Egyptens diagnos torde vara René.. Renékrati eller nått. Men ska vi börja är det i skolan. Det är där allt börjar – låt oss få BORT politiken från skolan.Kategorier:debatt, ledarskap, Samhällsutveckling, skolan, Skolan och lärande, svensk politik

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

%d bloggare gillar detta: