Valborg 2013

Denna uråldriga tradition. Läser ur Wiki: ”Valborg blev helgonförklarad den 1 maj (som sedan firades som Valborgsmässan, Walpurgistag), och genom denna omständighet förbands hennes namn med den germanska hedendomens denna dag hållna vårfester, som av den kristna övertron stämplades såsom häxförsamlingar. Särskilt trodde man att häxorna på Valborgsmässonatten (mellan den 30 april och den 1 maj) red på kvastar eller getabockar till de gamla offerplatserna, i synnerhet till Blocksberg (Brocken, den högsta spetsen av Harz, bekant bland annat genom scenen ”Walpurgisnacht” i Goethes Faust), och där gjorde ofog i djävulens sällskap. För att oskadliggöra spökeriet förde man oväsen (med rop, skott och horn) och tände eldar på höjderna. Sådan blev nämligen den kristna tidens förklaring av dessa till sitt ursprung hedniska vårseder. Valborgskulten, som uppstod efter hennes död år 779, kom i hög grad att handla om skydd mot häxor och onda andar.”

Vi har en lite lugnare tradition. Vi åker till 4H-gården i Björkö, Ljungsbro. Har man barn är det perfekt – elden tänds 18.30 nämligen.
Innan dess hinner man se alla djur. Tjuren, fåren, getterna, grisarna, hästarna, hönsen och tuppen och kaninerna. Och sist men inte minst hästarna och traktorn med flaket som man får åka med på. Och innan dess har man ridit häst och matat får. Och ätit korv, så många man vill.

20130430-204558.jpg

Sedan finns det ju fiskdamm, boll eller pilkast med vinst varje gång och en fantastisk natur med gamla ekar och hus. Finalen högt uppe på gamla kullen (gudarna vet vad som utspelats där genom åren) bjuder på barnsång (som man inte hör) och popcorn, varmkorv och fika och sedan elden då!

I år blåste elden bort, fast det gör inget – våren är ändå inställd. Leo vill klättra i trädet igen – det är bra. Där ramlade han ner för 3-4 år sedan och bröt nyckelbenet. Då blev det akuten och tapperhetsmedalj. I år blev det en extra korv och hemtagande av god, god kaka till sjuka frun.

Våren, när kommer du? Du är välkommen närsom!



Kategorier:Livet, Valborg

Etiketter:

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

%d bloggare gillar detta: