Men vad är ledarskap utan initiativförmåga?

Jo, kommunikation är ju viktigt. Och omtanke och mod. Och ledarskap och visst slumpen viktig och förståelse.

Men tänk er Enterprise och Kapten Kirk, som är en superbra ledare och förebild.

20130415-200420.jpg
Vem såg till att han har ett skepp och är ute i rymden och upptäcker saker. Vem hade drömmen att bygga en rymdfarkost och sedan tanken att utforska världen? Jag tror inte det var Kapten Kirk. Initiativförmågan och tron på det man vill är minst lika viktigt. Och en uns galenskap. Hur tänkte Edison egentligen? Eller Marconi? Eller Watt? Såg de framtiden, drömde de om hur det skulle kunna bli eller ville de bara ta fram prylen och bevisa att deras förmåga var guld värd? Hur tänkte Joseph Bazalgette i London när man gång på gång vägrade bygga avloppssystemet han föreslog? Efter ett antal koleraepidemier och en konstant stank fick han tillslut rätt.

Den 3 december 1879 visade Thomas Edison för första gången upp en funktionell glödlampa för en grupp finansiärer som ville utveckla hans uppfinning. Den 31 december samma år visades den för allmänheten. Det tog honom omkring 2 000 försök för att lyckas skapa en fungerande glödlampa. När andra människor påstod att han hade misslyckats svarade han: ”Nej, jag har inte misslyckats. Jag har kommit på tvåtusen sätt att inte göra en glödlampa.”

Men initiativet att starta och sedan hålla igång och igenom ”The dip” (Seth Godin) och kunna tro på det man gör är sånt som förändrar världen. Om ingen tar initiativ till att göra stora saker blir det bara fintrimmningar. Fintrimmningar av häst och vagnen. Bättre foder. Bättre hjul. Mjukare sits.

En ännu bättre bok är ”Poke the box” av Seth Godin – det gäller att prova och testa och inte ge sig. Att vilja löpa linan ut och vara uthållig. Men, samtidigt veta när man ska sluta. Att sluta i tid och lägga energi på något nytt och mer spännande är viktigt också. Att bli duktig på att göra misstag och lära sig av dem helt enkelt. Och sedan sedan jobba målinriktat – med egna mål då – inte nån annans j-vla mål.

20130415-195743.jpg

Entreprenörsskap! Entreprenörsskap var ordet! Det är det viktigaste!Kategorier:ledarskap, Samhällsutveckling

Etiketter:

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

%d bloggare gillar detta: