Ständigt denna fokus på problem

Det är så lätt att fokusera på problem och det omedelbara. Det finns några meningar som ständigt surrar runt i mitt huvud, som en påminnelse – ”step back from the immediate” eller ”raise above the problem definition”. Det är ibland så svårt att se skogen för alla träd. Och det är ibland väldigt svårt att se mening och syfte med det vi håller på med.

Strukturer vi kämpar emot finns inom oss också


Och det kanske är en överbelastning på vänster hjärnhalva som är själva grejen. Att vi helt enkelt är tränade till en viss typ av tänkande. Och sedan när vi ska må bra slår det över helt till höger hjärnhalva, då ”kopplar vi av” och kan prata ledigt och om mat och dryck och semestrar och t o m på småtimmarna filosofera om tingen och olösliga problem. Men sedan på måndag morgon med jobbhatten på är listorna, fokusen, detaljerna och det som ska göras i fokus igen och fokusen och fokusen på detaljerna i en aldrig sinande ström av uppgifter och konkreta åtgärder och problemlösning. Sedan kommer helgen… då fyller vi den återigen med plikter och trädgårdar och städ och renovering och underhåll – frivilligt vänsterhalvsarbete liksom kanske nästan är som vila? Åtminstone får vår vänstra del oss att känna det så.

Rust never sleeps.

Balans – en hjärna i harmoni


Jag är verkligen inte den mediterande typen. Jag vet inte om jag skulle ens palla med 15 min. Jag tycker avslappningsövningar är jobbiga men jag ser ju behovet speciellt hos mina barn. Jag slappnar av under långpromenader eller under innebandyövningar – då får jag vara i nuet. Men jag tror vi behöver en mix hela tiden. För att välja rätt detaljer i helheten i nuet som höger hjärnhalva levererar gäller det att vi hela tiden jobbar med möjligheter också och inte bara fokus på att lösa problem. Vi måste få sätta ord på gränslöshet och tänka bortom nuet mha helhetsbilden!

Såg detta utmärkta föredrag häromdagen om en hjärnforskare som fick stroke och hela vänster hjärnhalva i princip utslagen under en period och den berättelse hon berättar berör mycket. Höger hjärnhalva förstår inte det här med gränser. Se föredraget – 18 minuter av ditt liv som kan förändra dig.

Vi behöver hela tiden zooma ut och se helheten för att därigenom kunna förstå och bli medveten om vad som styr detaljerna. Att reducera problembilden t ex om man vill lösa våld med vapen i skolan då införa metalldetektorer och sedan mäta antalet vapen i skolan för att se om man lyckats eller inte. Då har man inte zoomat ut utan man har botat symptom och förflyttat problemet bara. Orsakerna till våldet i skolan finns fortfarande kvar.

Hur producerar man kriminella bäst?


Tänk, mina skattepengar går till att skapa olyckliga ungdomar som blir kriminella. Sedan betalar jag ytterligare en gång för att reparera skador som uppkommit. Till det får jag även betala för att polisen ska leta upp de kriminella och så kommer det ytterligare kostnader i form av vård, försäkringar, fosterhem, drogrehabilitering mm. För att inte tala om hela domstolsväsendet, arbetsförmedlingar och alla årliga utredningar. Så 8-10 gånger får jag väl betala för att man inte har en helhetssyn och för att man inte ser att man bara har en kassa. Vilka möjligheter har vi idag att skapa en ny ”skola”? Alla!!

20130312-220021.jpg

Om vi tillät oss att titta på hela samhället skulle det vara ganska enkelt att förstå att minskade anslag till skolan ger ökade kostnader för resten av samhället och ökade anslag till skolan ger besparingar i högre grad på längre sikt.Kategorier:förändringsledning, skolan, Skolan och lärande, svensk politik

Etiketter:

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

%d bloggare gillar detta: