10 bra exempel på estetik som stöttar vetenskapen

1. StorytellingDet finns en kärlek till att upptäcka och finna nytt i varje själ. En längtan. Sedan finns det idioter med piska som försöker döda denna dröm för att.. jobbet som ska göras ju måste göras. Brian Cox är så cool man kan vara. I denna presentation ger han oss en inblick i det fantastiska som vi kallar vetenskap. Genom att sätta text till bild och berätta om en iskall måne får han oss att tro att det finns liv på en annan plats än jorden i vårt solsystem. Genom att berätta och visa på det fantastiska får han mig att drömma i varje fall. Se föredraget – det är bara 15 minuter och jag förstår inte hur han får med så mycket som han gör. Jag vet själv hur det är att stå och berätta allt mellan himmel och jord på 15 min.. Och man hinner inte med någonting. Vetenskap och konst kan öka förståelsen för komplexa skeenden och företeelser så att det blir begripligt. Ibland kan det kanske vara ge ytterligare perspektiv! Brian Cox får representera berättandet (inkl Carl Sagan då).

2. Dans, kan det vara något?
Jo, faktiskt (tack Dan Nordell för tips). Se på denna utmärkta presentation om något helt vanligt tråkigt vetenskapligt:Varje vetenskaplig avhandling ska förklaras och presenteras mha dans – lysande och för mig funkar det alldeles utmärkt!

3. Musik då?
Kan naturfenomen översättas till musik och skulpturer? I denna samling finns några bra exempel på hur visualisering kan hjälpa till att öka förståelse för komplexa skeenden. Jag gillar speciellt den med stormen översatt till 3D och sedan till musik:4. Konceptualisering & syntes
Nästa exempel visualiserar olika typer av komplexa data så att man ser sammanhang och får en överblick om hur komplex verkligheten är. Det ges även exempel på det omvända. Att sätta ihop små fragment till en helhet och sedan se hur det blir. Sången är ett utmärkt exempel tycker jag på hur samhället låter idag i jämförelse med hur det egentligen borde låta om alla hade en större inblick om helheten. Samspelet skulle bli så mycket bättre, men istället får vi en kakafoni.

5. Samspel, samordning och musik
Med en dirigent (ledare) och samordning blir det så mycket vackrare. Detta fantastiska projekt kanske inte är något vetenskapligt i men det visar ändå på något magiskt vad teknik kan göra idag.
Samverkan online kan faktiskt vara bättre än i det riktiga livet. En kör på 2000 människor från hela klotet. Det ni!

6. Design
John Maeda undersöker gränssnittet mellan design, teknik och konst.

Hur kan man på ett roligt sätt förklara hur datorer fungerar utan att stå vid katedern eller läsa tråkbok?

7. Drama
Kan ju inte låta bli att ta med dramatikern Hans Rosling som med en sportkommentators frenesi förklarar och berättar tråkiga statistiska fakta genom visualisering och animeringar!


8. Teckning (bild)
Och så klart – att illustrera med teckningar och animeringar är lysande. Orden kommer till liv och det blir begripligt!
The divided brain

9. Film förklarar matte och biologi
Vackert!

10. ?
Denna får ni lista ut själva. Det som kommenterar rätt svar får en trisslott på posten, den som ger förslag på en video med rätt tema får två! 🙂
Ge mig gärna tips på fler projekt/filmer/artiklar som beskriver hur konst och kultur kan förklara vetenskap!Kategorier:Design, Livet, Samhällsutveckling, Skolan och lärande, Uncategorized

Etiketter:, ,

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

%d bloggare gillar detta: