På allvar – sluta med enfalden Jan Björklund!

SvD – begåvning påverkas av undervisningen
Väldigt konstig rubrik som SvD har satt, men det är inte det jag vill skriva om utan om innehållet och Skolverkets slutsatser och det fullständigt felaktiga resonemang som vissa politiker för, ledda av utbildningsminister Jan Björklund och hans väljare.

Karolina Fredriksson på Skolverket säger:

– Det handlar ju också att kompensera också för elever som inte har lika gynnsamma hemförhållanden. Skolan ska stimulera elevers motivation och vilja att lära och uppmuntra dem att få tillit till sin egen förmåga.

Skolan behöver uppmuntra och främja elevens motivation.

Det är viktigt att skolan väger upp med stöd och uppmuntran för de elever som saknar ett sådant stöd hemifrån.

Undervisningen behöver vara flexibel för att kunna anpassas till den enskilda elevens behov.

Vi vill alla förbättra skolan – och det verkar som att alla är eniga om att elevers motivation är avgörande för att elever i skolan ska kunna lära. Känns det ok?

Då blir frågan HUR man ska motivera och det finns säkert avgörande parametrar som styr valet av strategi. Vilka kan dessa vara?

 1. Ekonomi – hur får vi ut mest för pengarna?
 2. Antalet elever och lärare?
 3. Skolmiljöer – vilka signaler skickar till barnen/lärarna m fl?
 4. Samhället i övrigt – vad händer efter skolan?
 5. Pedagogik och didaktik
 6. ?
 7. Och sedan det där jag vill skriva om – mjuka frågor som värderingar.

Rätt eller fel värderingar?

Vissa tror att man kan motivera människor bäst genom hot, straff och avskedning, skam, våld, förnedring, regler, strukturer, disciplin. Det är en relativt gammal värdering som vi tack och lov lämnat. På andra sidan finns fullständig frihet, bortskämdhet, barncurling (man sopar bort alla hinder framför), lathet, semester, ledighet, kravlöshet och ingen struktur över huvudtaget, flum etc. Genom att polarisera och föra argument utifrån dessa poler tar man beslut i riksdagen baserat på mer ”ordning och reda” (precis som om det inte var det) och vill göra slut på ”flumskolan” (precis som om vi har haft det i 35 år och vad det nu är).

Och osociala medier befäster dumheten

Redan i inledningen av Svt Debatt 7/12 sätts ramarna. Sverige rasar i PISA-ranking och i skolorna är eleverna lämnade för vind och våg utan lärare.. Vad ska vi göra åt ”problemet”? Jan Björklund har lösningen – med det kommer ju ta typ 10 år innan betygen går upp. Hur ser världen ut om 10 år 2022?

20121209-092552.jpg

I Jan Björklunds skola ser det ut som i Sydkorea ungefär. Alla svenskar sitter stilla och lyssnar på läraren framme vid katedern i förundran. De sitter även tyst och stilla eftersom de inte vill prata eftersom det är så fruktansvärt att säga eller göra fel. Superläraren vet nämligen allt och vet även bäst och har auktoritet eftersom läraren t o m har en legitimation och har gått nästan längst av alla i Björklunds skola. Det är ordning och reda i bänkarna helt enkelt och skolproblemet är borta. Vi kan bara gissa att invandrarna och flyktingarna går i en egen skola och där får lära sig svenska först och främst ihop med alla världens kulturer och icke-svensk-talande lärare – ingen ”äkta” svensk vill nämligen jobba där. År 2020 är svenska skolan förstatligad och i Stockholm bestämmer man hur undervisningen ska se ut och bedrivas i Kiruna, Dalarna, i Borgholm och i Eslöv. Det blir svenska värderingar med svensk husmanskost och värderingar från Sveriges 60-tal då västvärlden var bäst i världen.” -Sverige är en industrination och ska så förbli”, säger Jan Björklund på fullt allvar. Jo, det är sant. Och ska kunskapsamhället byggas gäller det att fostra soldater och industriarbetare snabbt och lätt. Samtidigt som man faktiskt på flera andra håll har kommit fram till att vi går mot ett tjänstesamhälle där relationer, idéer, kreativitet, entreprenörskap och framför allt kanske ett globalt miljömedvetet tänkande är viktigast.

Å tanken slår en – vilken underbar och fantastisk resurs invandringen är – tänk om vi kunde skapa lite mha samspel och börja exportera miljöteknik och annat fiffigt till jordens alla fattiga – vill skulle kunna alla språk i världen, ha möjligheter att utveckla här i Sverige och sedan mha relationer skapa affärer i utlandet. Alltifrån vattenrening, solceller till ICT och samförståndstankar, fred, delaktighet, billig medicin, export av fabriker, metoder, kunskap, samverkan genom internationella sociala broar och idéer om en jämlik och rättvis värld.. FN’s förlängda arm, och händer med tummar…

Lär vi oss detta i Björklunds framtida skola: att hjälpas åt?

Vi skull kunna bli bäst i världen men inte genom att konkurrera på konsumtionsmarknaden inte genom att bli bäst på industrier igen – den eran är förbi! Vi skulle kunna vara bäst i världen på värderingar – globala sådana – bäst i världen på att vara planeten jorden i en vision om hållbar utveckling för fred och välstånd för ALLA på jorden.

Men inte alltså, vi ska stänga oss inne, bygga vidare på klassamhället, öka klyftorna och bege oss tillbaka till 60-talet mentalt och bevara Sverige mot framtiden. Och därmed basta. (Och sedan i andra änden lägger man sedan pengar på att hantera kriminalitet, gängbildningar och arbetslöshetens vanmakt år efter år efter år.)

Gratis motivation

Tillbaka till frågan om motivation – det finns en motsats till negativ stress, vanmakt, krav, måsten, plikt, prov, test, examen mm som är en helt annan värld! Som är en rolig värld och som alla barn (och vuxna) ständigt drömmer om. Vi känner till fredagskänslan – tänk om den infann sig på måndag morgon istället? Tänk om det var lika kul i skolan som det är att bygga världar i Minecraft? Tänk om det vore lika kul som att spela fotboll eller spela i ett rockband? Frihet, variation, ”mastery”, spänning, egenmakt, delaktighet, positiv stress, hjälp, stöd, omtanke, kärlek, drömmar och gemensam glädje! Jag skulle värdera att vara glad 100 ggr mer att göra sin plikt och kröka rygg dagligen. Jag vill inget hellre att mina barn är glada i skolan – jag struntar fullständigt i läxor och betyg. Jag hoppas faktiskt att de överlever skolan oavsett hur mycket stöd de får hemma – ska det behöva vara så?

Vad säger Skolverket?

Det är viktigt att skolan väger upp med stöd och uppmuntran för de elever som saknar ett sådant stöd hemifrån.

Inte är det att införa läxhjälp till dem som har det bra hemma i alla fall.

Skolan ska stimulera elevers motivation och vilja att lära och uppmuntra dem att få tillit till sin egen förmåga. Skolan behöver uppmuntra och främja elevens motivation.

Inte är det att införa betyg längre och längre ner i åldrarna i alla fall. Man kan inte tolka det som att det då är betyg som motiverar eftersom betyg inte motiverar alla. Och det kan inte vara katederundervisning som motiverar alla heller. Och de som har problem hemma tänker inte nog inte i banorna ”läxhjälp”… det är skolan som ska stödja – inte Manpower. Man kan inte kräva leg i ena änden och sedan skapa en icke-leg marknad i andra änden. Det är inte logiskt och det går emot vad Skolverket säger.

Vansinnets irrfärder

Och hela politiken går emot vad forskare kring motivation säger. Politiken går emot vad man hittar om framtiden vad gäller trender (t ex onlineförmåga skapar behov för öppenhet, tillfälligheternas arena och en stödjande omgivning (Thomas Power om framtidens sociala media ). Internet är ingen fluga, Jan Björklund – varför är du inte online och lär dig vad vi andra och speciellt ungdomar sysslar med och vad som motiverar oss?
Politiken går rakt emot hur ungdomar idag motiverar sig – den går emot deras vilja! De vill inte ha mer betyg, mer stress, mer prov, mer examen – de är skoltrötta! De är uttråkade, de är understimulerade, de är tvungna att på helt andra ställen mentalt än i skolan – vi var på en restaurang i Frankrike.

Jan Björklund talar i sitt jultal:

”Men vad är då svaret på frågan om människan är god eller ond. Ja svaret är nog både och. Och att det beror på. Det beror på de värderingar som hålls högt i ett samhälle. Det beror på vilka normer om vad som är rätt och fel som överförs från oss vuxna till de unga i varje ny uppväxande generation.

Demokrati och respekt för människovärdet, det är ingenting som vi automatiskt föds med. Det är någonting vi uppfostras till, i hemmet, i skolan och i samhällsklimatet. Varje ny generation måste uppfostras i de här värderingarna. Varje ny generation måste vinnas för demokratin.”

Tänk, Jan Björklund tror han kan fostra svenska ungdomar genom mer betyg och mer kateder. Flyktingar ska fostras i 60-talets värderingar. Muslimer, hinduer, judar ja, alla ska fostras i kristna, ”svenska” värderingar om.. ja, vad? Jag tror alla föds med en inneboende godhet och en tro på mänskligheten. Den som tror att man måste fostras i detta har missat något i barndomen. Det saknas en respekt för andra kulturer och andra värderingar än Jan Björklunds egna – precis det som Jan Björklund försöker värna om. Jag får inte ihop det.

De är andra än eleverna som behöver lyssna

Det är inte elever eller u-länder som ska hålla tyst. Det är dem som tror sig veta hur man hjälper bäst utan att veta överhuvudtaget om var de som behöver hjälp befinner sig mentalt och motivationsmässigt. Jag tror inte Jan Björklund eller politiker i riksdagen som stödjer skolpolitiken vet överhuvudtaget. De har sina åsikter och värderingar fasta och klara sedan många år tillbaka och saknar förmåga att se hur ungdomar har det idag. De lever redan i en förgången tid, det sorgliga är att de sitter vid makten och förstör dem som de försöker ”rädda”. Ungdomar (och även äldre) behöver motivation, spännande vardagar och ett liv med mening – lärande är livet. Jan Björklunds framtida skola är fostran och mental död precis det motsatta som behövs.

Sedan kan jag inte låta bli att kommentera Skolverkets existens – om de så skriver att ”lärare och elever ska vara de gladaste i hela samhället och därmed basta” hjälper inte detta – den visionen måste tas fram underifrån via distribuerat ledarskap, inte överifrån och centralstyrt.

20121209-093240.jpg

På allvar nu: lyssna på forskningen (Dan Pink: What motivates us), lärare och främst elever – de vet nämligen bäst om framtiden, lyssna med hjärtat och förnuftet, tänk mångfald – inte enfald. Tänk med högra hjärnhalvan också (Iain MacGilchrist: The divided brain)! Och förresten – stöd kampen: Nej till betyg i 4:e klass!Kategorier:förändringsledning, Samhällsutveckling, Skolan och lärande, Uncategorized

Etiketter:, , , ,

12 svar

 1. Tack för din blogg i ämnet. har rebloggat den. Jag har länge tänkt i de banor du gör, men inser att inget förändras för än den dagen vi frågar de berörda.

 2. Oj vilket flum, ”bäst på värderingar” som om det vore något enhetligt över hela världen. Dags för dig att att se dig om lite i världen och sen fundera ett varv till. Jag inbillade mig att denna typ av värderingar som du besitter sedan länge var borta men jag hade fel, tur i alla fall att dom är kraftigt på tillbaka gång. Varför tycker du att industrier inte är värt att försvara? Är dina barn lite för fina för att jobba i en sån?

 3. Hej skickar en länk till en skola som jag tycker jobbar på ett bra sätt för elever och med elever. http://gladahudikskolan.se/

Trackbacks

 1. På allvar – sluta med enfalden Jan Björklund! | RosenRasande
 2. På allvar – sluta med enfalden Jan Björklund! | Åsikter och debatt! | Scoop.it

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

%d bloggare gillar detta: