Vad är ett ledningssystem och vad ska vi ha det till?

Man kan ju inte anta att alla vet vad alla vet. Eller ens att någon vet vad nån annan vet. Ändå tar vi ibland allt det där för givet. Så här igen då lite info om vad jag vet och vad jag funderat på de senaste åren, i kortfattad och sammanfattad form, då.

600-00983926 © Masterfile Model Release: Yes Property Release: Yes Model & Property Release Hands Passing Baton

Jo, kombinationen av det vi alla kan på olika sätt är det som är spännande. Den totala kompetensen i hela landet om ni så vill. Finns det någon fråga eller knivig problemställning som inte nån alls skulle kunna ha tankar och veta om? Tänk om vi kunde ställa frågan ”-Hur skapar vi världens bästa skola?” nationellt och sedan sortera svaren, ta reda på faktorer som styr och enas om ”vad” världens bästa skola skulle vara för det första. Tänk om man kunde göra detta på en enda skola? Det skulle väl gå? Är det någon som är där redan? Någon som är inne i just den processen? De personer som drivs av dessa frågor vill vi i SchoolBoost Network komma i kontakt med.

Ledningssystemets A och O

Bland alla kompetenser ute i landet, så är jag rätt nöjd med att få stå för det tråkiga ingenjörsmässiga, men med en liten krydda innovation då. Jag har funderat lite igen kring vad enskilda skolor och skolor ihop behöver i förändringens tider och det är som vanligt då, samma svar. Tricket är att kunna göra det begripligt bara. Detta är en definition från wiki kring ”ledningssystem”:

 ”Det verkliga ledningssystemet är de personer och den kompetens som människorna i organisationen besitter. Men också de lokaler, den materiel (t.ex. datorer), de beslutsvägar och de val som människor i organisationen gör. Beskrivningen av ledningssystemet i text eller bild, film m.m. beskriver hur organisationen vill att det ska fungera. Men avvikelser från denna önskan sker dagligen och svårigheterna torde öka ju mer komplex organisationen är. En realistisk, enkel och tydlig önskan hur vi vill att det ska fungera, medför att det är troligare att människorna kan leva efter rutinen och uppnå de önskade målen.

En springande punkt för varje företag och organisation är alltså att ha den kompetens som erfordras för verksamheten. För att skaffa och behålla sådan kompetens behöver organisationen arbeta strategiskt med sin kompetensförsörjning.”

Förr i tiden (för 20-30 år sedan), kunde en chef eller ledare ha bra koll på den totala verksamheten – ledningssystemet fanns inbyggd i huvet på viktiga personer. Idag förväntar man sig att detta ska fungera också, trots att allt färre ska göra allt mer for allt mindre kostnad. Det fungerar inte, vi behöver teknikens hjälp och metoder där tekniken underlättar och tydliggör verksamheters utmaningar. Det vet jag.

Analys och syntes

Det jag kom på efter år av analys kring svensk och internationell krishanteringsförmåga är att det inte bara är avvikelser man ska kolla på (problemfokus) utan även se till att nyttja möjligheter som kan uppstå ur ”idealbilden”. Det som kan bli lyftet så att säga. Jag vet inte, men är ni med på vad ledningssystem är egentligen? Vet ni varför sådana finns överhuvudtaget? Alla tekniska funktioner, roller, rutiner, resurser och metodfunktioner och all den kompetens för att upprätthålla och förbättra idealsituationen i en komplex verksamhet. Typ så. Kruxet är att stela gamla system aldrig inräknat mjuka värden såsom välmående och trivsel. Eller delaktighet eller medinflytande eller omtanke, glädje, fantasi, kreativitet, gemenskap etc. Idag är vi där nästan att problemet att behålla personal är större än hur man får tag på ny. Går mjuka värden, som gör att anställda stannar kvar, att mäta? Och i så fall hur utan att störa verksamheten? Det är klart det går f ö, det är ”bara” att tänka till och designa – det blir uppfunnet precis som betyg, kvarsittning, examen, jobbintervjuer, auditions etc uppfanns av en anledning. Inget magiskt eller konstigt, bara nytt kanske.

Nya tidens utmaningar

Och sedan vänder jag blicken mot skolans värld och tänker på kränkningar, mobbing, lärarbrist, betygshets, utslagning, utbrända elever men samtidigt alla de ögonblick av total lycka och glädje, bekräftelse, kompisanda, starka relationer mellan unga och vuxna, första kärleken, den där idrottstävlingen, lugnet inför ett prov man vet att man klarar av etc och den totala avgrundsskillnad mellan hur det är när det är som sämst och hur det är när det är som bäst. Jag tror ingen annan verksamhet kan innehålla samma spann av ren godhet och ren ondska förutom livet självt. Därför är skolan en biotop (plats där liv lever) som inte kan styra, möjligen kan vi påverka den genom att se till att där finns en grogrund. Att där finns näring, tillväxtmöjligheter  och en framtidstro. Översätter man detta till praktiken innebär det att man måste jobba med skolans syfte (varför skola?), mål/vision (hur kan skolan bli den bästa i världen?) samt motivation (hur motiverar vi personal och elever effektivast?).

Det finns ingen universallösning

Svaret på dessa frågor är olika beroende på vilken skola/vilken verklighet man befinner sig i, men man kan räkna ut att många skolor idag skulle kunna nyttja varandras arbete för att på så vis bli effektivare och klokare och då kunna starta lärprocesser över kommun- och organisationsgränser. Likaså det finns inte ett ledningssystem ”to rule them all” (liksom det inte finns det ultimata mail-programmet eller den perfekta webbläsaren) men kan vi se till att systemen kan kommunicera med varandra kan vi även jobba effektivare ihop, på riktigt.

Just där i SchoolBoost Network är vi nu – först behöver vi bli många. Vi är tre just nu i kärngruppen i SBN och vi har inte alla svar, men vi har en strategisk plan, en taktiskt och gemensam genomförandesyn, samt operativa verktyg och metoder för att skapa förbättring på sikt för alla – häng gärna med oss från början, häng med och anta utmaningen att utforska skolsverige för att hitta, skapa, utveckla ”världens bästa skola gjord för varje individ”!

Gilla-sidan på FB: https://www.facebook.com/SchoolBoostNetwork
FB-gruppen: https://www.facebook.com/groups/1707456416141322
SchoolBoost hemsida: www.schoolboost.nu

Jag tror vi behöver köra igång hundratals utmaningar över ett antal år och lämna över stafettpinnar hela tiden. Ensamma klarar vi inte att lyfta skolan, men tillsammans går det.Kategorier:förändringsledning, Ledningssystem, skolan, Skolan och lärande

Etiketter:,

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

%d bloggare gillar detta: