Replik till Johan Kant: Flummiga bakåtsträvare hindrar utvecklingen

Johan Kant förklarar hur det ligger till och fortsätter leva i sin drömvärld. Må hända sitter han vid sin kateder och reflekterar över tiden som flytt och vill få oss andra att drömma oss bort också. Men är det konstruktivt? Nej, flummigt, omöjligt att genomföra, omöjligt att reproducera och att hela tiden vara fast i de förgångna hindrar utvecklingen.


Drömmen om tidsmaskinen

Ja, det var säkert bättre förr när jag var 20-25 och allt gick som en dans. Det var säkert enklare i skolan för alla inklusive eleverna. Och det fanns lärare att tillgå. Såna där superlärare som Johan Kant t ex. I sin blogg drömmer han sig bort till sin ungdom och förklarar att det var katederundervisningen som låg bakom elevernas resultat. Hans unika katederundervisning då där han körde hårt med eleverna.

Jag ifrågasätter inte detta, det var säkert jättebra. Men vad har det med dagens situation att göra och framtidens situation? Med en annalkande lärarbrist på 65 000 ska vi då ens fundera på hur det var förr? Ska vi då ens fundera på att om vi bara fixade fram 65 000 hyperkompetenta lärare som Johan Kant så löser det sig? Vad är vitsen med hela? Jättebra, Johan Kant. Vi klonar honom. 

Konstruktiva lösningar inbegriper IKT på ett smart sätt. Det är enda vägen framåt, allt annat är drömmande och verklighetsflykt och rent ut sagt ren dumhet. Såvida inte gentekniken nu då hinner ikapp lite snabbt eller om någon uppfinner en tidsmaskin.

IKT är bara ett medel

Vissa ”äldre i sinnet” som är fast i det förgångna testar och provar tekniken och gör sedan en bedömning om man ska ha den eller inte. Teknikfientliga tror fortfarande att vi står inför ett val. Som om vi kunde vänta, som om vi inte hade råd att hoppa på tåget. Som om det vore en fara på nått vis. Huvudargumentet är alltid ”-Ja, men vi kan ju inte lämna eleverna vind för våg framför en dator.” Nej, ingen har sagt det och otaliga är de ansvariga som har beställt och driftsatt skitlösningar rent ut sagt – det är inte ett teknikproblem utan ett beställarproblem. Det gäller att ställa krav och ha en plan, liksom. Men ska vi undvika IKT för att man gör misstag? Nej. Vi ska lära, utveckla och se till att nyttja medlet så att ”undervisningen” funkar för alla. Grejen är att vi inte har något val, eleverna har inget val. De ser tekniken som en självklarhet, det är en del av livet såsom el, vatten i kranen och vattentoaletter. Det är ingen mening med att diskutera växel- eller likström längre. Det är ingen mening om att gnälla över kraftledningar, vi har byggt vårt samhälle utifrån att vi har el, och bygger det NU utifrån att vi har Internet. Det finns ingen mening med att sluta lära och sluta utveckla teknik och hålla på att tro att vi befinner oss i en Mad Max-värld om 50 år.

Åter till Johan Kant som lever i en annan värld än den jag lever i, uppenbarligen. Olika konspirationsteorier avlöser varandra. Entreprenöriellt lärande och sån ”skit” ger han inte mycket för (”all den skit som sprids, t.ex. IKT eller Entreprenöriellt lärande”). Det var bättre förr. Jo, det var det säkert. Men hjälper det tankesättet dagens unga? Sedan när blev gnäll något som åtgärdade problem? Sedan när blev gnället giltigt som ens argument? Ett ständigt gnäll på det som varit och ett ständigt gnäll på nutiden. Men hur gör vi med framtiden? Var är de konstruktiva förslagen? Vilken är målsättningen? Vilket är syftet med skolan egentligen? Är den till för eleverna eller för sådana som Johan Kant?

Ett förstatligande inbegriper magi?Med ett trollspö kommer verklighetens tillväxt och främst globaliseringen vända om vi förstatligar skolan. Då kommer horder av lärare av Johan Kants kaliber tillbaka till skolan. Man kommer genom olika åtgärder (antar jag) se till att ingen ifrågasätter staten och skolan, och eleverna bockar och bugar. Andäktigt kommer eleverna inse ynnesten att få gå i skolan igen. Det blir Engelska skolan för hela slanten, friskolorna förbjuds (annars får man ju inga elever). Man inför Internet-fria zoner, har vakter som kontrollerar så att inga mobiler eller plattor tas in på skolans område. Man skapar ett enormt utbildningsprogram för att fostra föräldrarna och gör massiva insatser för att marknadsföra skolan som den nya tidens främsta kunskapsleverantör. Och sedan tvångsförflyttar man då lärare till knepiga områden. Väl igång gäller det att se till att eleverna inte har några val. De kan bli relegerade liksom och avstängda men kan inte börja annan skola. Så tufft måste det bli. Och föräldrar gör sig icke besvär eftersom man kan hänvisa till Stockholm bara. 45 minuter telefonkö och sedan ärendehantering. Jag kan verkligen se det hända. 

Kan det gå? Nej, naturligtvis inte. Fast om man struntar i likvärdighetsmål och att alla ska ha rätt till utbildning blir det nog bra. Fixar man inte skolan får man väl skylla sig själv. Då får vi en skola där vissa slås ut tydligt och bra. Det skickar signaler att unga ska passa sig. Då kanske man kan få kineserna att inse att de minsann borde ta det lite lugnare och att det är vi i Västeuropa som faktiskt styr utvecklingen…

Nej, jag vet ärligt talat inte varför man vill förstatliga. Ingen berättar det för mig, och ingen vet HUR vi ska vända globaliseringen och se till att Volvo-jobben kommer tillbaka. Det enda jag hör är gnäll och en längtan till en tid som flytt för länge sedan.

På något magiskt vis ska vi frambringa kompetenta samhällsmedborgare som tyvärr inte kommer få några jobb. De måste skapa dem själva är jag rädd för. Eller wow, förresten. Vilka möjligheter som öppnar sig, men det är ju som sagt bara ”skit” enligt Johan Kant.

Hur Johan Kant och andra har räknat ut hur det hela ska gå till att få till ett hållbart samhälle och samtidigt få fram 65.000 lärare till som är så bra som Johan Kant får ni gärna upplysa mig om – jag tror inte på varken önskedrömmar eller magi. Jag är en realist som verkar för att lösa skolans problem. Det gäller att gilla läget nu, på riktigt.

Många är bakåtsträvarna som jag tror i själva verket bara är rädda för att tänja gränser, våga tänka nytt och framför allt prova, testa och i synnerhet utvärdera. Många är bakåtsträvarna, själv föredrar jag nuet och framtiden – det är den enda tid vi har kvar och den enda tid vi kan påverka.Kategorier:förändringsledning, ledarskap, Samhällsutveckling, skolan, Skolan och lärande

6 svar

 1. Vem är det egentligen som ”gnäller” mest ?? Helleberg eller Kant ?

 2. Tjena Christer!
  Har nu kollat runt på din blogg lite grann och vilket gensvar du får i form av kommentarer, minst sagt skralt! Vad det beror på torde vara ganska självklart, ingen tar dig på allvar och varför?

  Tja, du är inte pedagog/lärare och har vad jag kan förstå aldrig haft ett helhetsansvar för en klass med elever som har vitt skilda uppväxtvillkor – hade du känsla för detta skulle du nog inte raljera över
  Johan Kant .

  Du gör dig lustig på det han kallar för katederundervisning och (antar jag) tror han syftar på Caligula eller den där tavlan där en elev i klassen tittar ut genom fönstret . Nu är det ju så att den kat.und han syftar på handlar om att läsa in stoff tillsammans och sedan diskutera detta med varandra och sedan antagligen jobba med detta enskilt eller i grupp. Efter detta sammanfattar man vad man lärt sig. Detta är mycket förenklat och kortfattat beskrivet. Man lär tillsammans alltså med läraren som ledare. Varför är detta då så bra och fungerande? Jo, det är nämligen som så att svenska elever(speciellt pojkar) är så undermåliga läsare idag att de inte klarar ett forskningsinriktat arbetssätt, men de blir grymma kopierare(och sedan hinner de med 18 vändor på fejjan och insta när de kopierat klart)- sedan kan du prata IKT hur mycket du vill, saknas baskunskaper så har det ingen betydelse!

  Du kan inte sitta och flumma dig bort och tro att alla elever är en spegel av dig själv med dina kunskaper/förutsättningar. Det ser inte ut på det viset. Personligen älskar jag datorer och kör 1-1 med mina femmor- men de har väl avgränsade uppgifter och är väl inövade i molntjänster och hur man delar dokument med varandra och ger feedback(formativ bedömning) till varandra. Även om jag använder datorer i över 50% av min undervisningstid så pysslar jag med katederundervisning- jag ser inte vad felet i detta är!
  M v h Mattias

  • Tack för en lång och vettig kommentar. Det är inte ofta det händer, mestadels sker dialog/multilog på Facebook vilket är synd.

  • Nu till din kommentar. Tack och lov har jag en liten annan verklighetssyn eftersom jag inte kommer just från klassrummets underbara värld annat än att jag suttit där i exakt samma miljö för sisådär 35 år sedan och sedan varit med mina barn till skolan (inget har förändrats). Jag skriver ju att vi borde klona Johan Kant m fl så att vi kan få till någon slags bra katederundervisning, läste du inte det? Problemet jag har med detta är att det inte går. Att vi de facto lever i en annan värld nu så varför vara bitter över en tid som flytt och vägra se framåt? Varför hela tiden hålla på med blame-game och tro att det går att åka tidsmaskin bakåt i tiden, vrida globaliseringen tillbaka och på något sätt utbilda föräldrar att fostra sina barn annorlunda etc? Det är inte ens möjlig väg framåt. Det är meningslöst att lägga energi på. Vi kanske skulle klona såna som dig också som dessutom använder IKT åtminstone 50 %. All heder till dig. Jag skriver om skolans systemfel på http://sharedtracks.wordpress.com – du kan kanske få en förståelse för ifrån var jag kommer där. Och tänk, en global publik, och såååå många likes… 😉 Mvh Christer

  • Christer Hellberg är en av dem som har störst kunskap och erfarenhet av process inriktat lärande och lärande organisationer i skoldebatten. Han tas på allvar. Det kan jag försäkra.

   Fredrik
   (Lärare SO, Teknik och FY)

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

%d bloggare gillar detta: