Minecraft större än Volvo tack vare lek – det ni!

Sverige är bra på alla möjliga sätt – här har vi lyxen att kunna prova på och bara testa och liksom ”leka” – det var så Mojang och Minecraft blev till.
IMG_7996.PNG

För er som inte vet vad Minecraft är så är det ett slags dataspel motsvarande 3D-lego. På senare år har det kommit en massa gaming-varianter men från början fanns det ”Creative” eller ”survival”-mode. När du körde igång ”spelet” hände ingenting om inte du själv gjorde något. Den första gången jag provade på förstod jag ingenting – ”men vad är detta?”, tänkte jag. Och så grävde jag mig en öppning i berget och sedan grävde jag mig en låååång vindlande gång ner, ner, ner och långt där nere gjorde jag ett rum, en säng och satte upp lite facklor och sedan gick jag och la mig för att sova (gubben alltså). Det här blir bra tänkte jag.

Om jag hade fortsatt kanske sovrummet hade sett ut så här t ex:

IMG_7997.JPG

Folk bygger som galningar i Minecraft, man gör skalenliga modeller av verkliga saker typ Eiffeltorn, Titanic (med all inredning), palats – allt!

Och kom ihåg, allt byggs upp med små klossar, bit för bit. Det krävs målmedvetenhet, envishet, tålamod, fantasi, uthållighet, kreativitet, inspiration etc – och oftast samarbetar man!

En ny typ av företagsledare


Så här skriver en av grundarna:

I’m leaving Mojang
September 15th, 2014
I don’t see myself as a real game developer. I make games because it’s fun, and because I love games and I love to program, but I don’t make games with the intention of them becoming huge hits, and I don’t try to change the world. Minecraft certainly became a huge hit, and people are telling me it’s changed games. I never meant for it to do either. It’s certainly flattering, and to gradually get thrust into some kind of public spotlight is interesting.

I don’t want to be a symbol, responsible for something huge that I don’t understand, that I don’t want to work on, that keeps coming back to me. I’m not an entrepreneur. I’m not a CEO. I’m a nerdy computer programmer who likes to have opinions on Twitter.

As soon as this deal is finalized, I will leave Mojang and go back to doing Ludum Dares and small web experiments. If I ever accidentally make something that seems to gain traction, I’ll probably abandon it immediately.

It’s not about the money. It’s about my sanity.

Jag tror det räcker så. Läs brevet i sin helhet här.

Större än Volvo-affären


Geely köpte Volvo för ca 13 miljarder kr. Microsoft köper Mojang för 18 miljarder kr. Mojangs Minecraft är värt mer än Volvo. Förstår ni?

Och ändå kommer Anders Borg med förmaningar om att det är andragradsekvationer vi ska lägga tid på och nöta in – vet dagens gamla vuxna vad Minecraft är? Nej, jag tror inte det. Förstår man vidden av allt runt omkring? Förstår man att folk lever på att spela in videor när man sitter och skapar i Minecraft? Nej, man har inte en aning. Man har inte en aning om vad som sker på nätet och man har ingen aning om framtidens jobb, drivkrafter eller möjligheter. Man sitter fast i industrialismens tidevarv fortfarande – inför programmering tidigt i skolan, det är dags NU, det var dags för 20 år sedan. Måste vi ut och vandra i öknen i 20 år till för att det gamla helt enkelt ska dö bort? Vi bygger en ny nationell identitet nu – häng med.

Ja, och förut köpte ju Microsoft Skype för typ 55 miljarder kronor. Hela j-kla Volvo såldes alltså för 13 miljarder. Ska man köpa Facebook får man förmodligen punga ut med 300 miljarder – sånt skit liksom där folk bara håller på med trams…Kategorier:framtiden, skolan, spel

2 svar

 1. Detta är coolt att Minecraft och övriga nämnda program slagit så bra att det slår volvo!

  En liten notis bara.
  Var försiktig med att trycka ner matematikundervisningen i dina inlägg (detta är inte det första inlägget du gör det i). Programmering som sådan är ren matematik där programmeraren skippar själva sifferberäkningen, utan överlåter det till en dator som idag gör upp mot 3 miljarder beräkningar per sekund. Detta för att programmet ska vara dynamiskt anpassat efter användarens agerande. Större delen av programmeringen består av diskret matematik (logik, permutationer, kryptering, modellskapande m.m.) och att lösa problem genom att skapa matematiska bevis (bl.a. induktion, rekursion m.m.) som alltid ger samma korrekta utslag eller icke förutsägbara slumptal. Men det består också av formelskapande (variabelhantering och förändring, bl.a. andragradsekvationer), funktionsdefinierande (gruppteori – matematik), artificiell intelligens (sannolikhetsberäkning), grafik (grafer, avancerade vektorer), avancerad elektronik (=matematik), bygga spelplaner(matriser – matematik), verklighetsanpassning (fysik – matematik) m.m. För att ett program ska kännas verkligt krävs även viss känsla för fysikens lagar (matematik). O.s.v.
  Du kan snabbt få matematikens betydelse för programmerare bekräftat genom att på youtube titta på filmer om exempelvis dynamisk programmering, artificiell intelligens, grafteori, kryptering m.m.

  Den matematik du hänvisar till är en matematik som knappt utvecklats under de senaste 100 åren (eftersom det inte längre finns mer att utveckla inom den delen av matematiken). Fysiken utvecklas successivt med nya modeller för de senaste forskade områden, men den stora moderna matematiken ligger inom att försöka lösa programmeringens utmaningar. För att kunna ta sig an denna svårare matematik som programmering innebär krävs förståelse för den grundläggande matematik som detta bygger på. Det är snarare så att andragradsekvationerna är mer intressanta idag än tidigare om vi ska ha många kompetenta programmerare framöver. Möjligen kanske formen de undervisas i kan behöva korrigeras lite, men att neka dess betydelse ger inte fler kreativa programmerare som du berömmer, snarare tvärtom.

  • Jag är matematiker själv. Det jag vill med matematiken i skolan är att inkludera den i varenda ämne istället för att bryta ut den och göra den irrelevant för de flesta. Det jag vänder mig emot nötandet av att lösa olika tal – det är inte problemlösning eller att lära sig tänka. Vi borde använda tiden bättre och föra intressanta resonemang kring nytta med matematik i varenda ämne. Dessutom kan man ju förklara matematikens underbara värld på andra sätt t ex musikmatte, stuntfysik, skateboardmatte, fotbollsmatte – vad som helst!

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

%d bloggare gillar detta: