”Varför?” eller ”hur det gick till?”

Jag lyssnar på många podcasts och de inspirerar till tankar.

Alex och Sigge är en av de bästa och när Sigge (Eklund) resonerar är det som bäst (när Alex resonerar är det roligast… och nyttigast). I ett segment redogör han för varför man istället för att fråga ”varför?” hellre ska fråga ”varför det blev som det blev”. T ex kan vi inte ställa oss frågan ”varför?” om Big Bang eftersom vi då måste anta även att Big Bang hade ett syfte. Men om man istället utreder varför det blev som det blev är det lättare att beskriva saker och t o m lättare att komma framåt.

20140322-075449.jpg

Och jag tänker på Skolvåren och ”Varför skola?” Det blir oerhört komplicerat och en massa läger bildas och det går inte att diskutera överhuvudtaget. Ställer vi oss frågan om varför det blev som det blev hamnar vi i sandlådan med käbbel om vems fel allt är och en massa annat. Det verkar inte funka?

Varför blev skolan som den blev idag 2014?

Och sedan slår det mig, nej just det.. Skolan har ju en mening och ett syfte först och främst. Då går det ju inte. Och det slår mig igen, skolan är så komplex att det inte går att reducera något överhuvudtaget, och det går inte att ställa den magiska frågan. Det finns ingen ”silver bullet” så att säga. Och år efter år så har styrningsmekanismerna misslyckats och eleverna har hela tiden drabbats värst. Och vi håller fortfarande på med reformer som ska ge resultat, men de gör inte det och kommer inte göra heller.

Hur hanterar man komplexa problem eller komplexa organisationer, då? Det finns strategier.

Om vi antar att varje individ är sin egen lyckas smed i stort – t o m eleverna. Och sedan antar vi att grupper faktiskt vill samarbeta på sitt sätt – det finns en viss frihet för varje skolorganisation vad det än gäller. Då finns det en bottom-up-trend idag som bygger på DIY (Do It Yourself) eftersom världen har nått sådan komplexitet att det är stört omöjligt att få alla att dra åt samma håll uppifrån – ska man få något gjort måste man göra det själv. Jag har sett många olika modeller men denna är häftig (tack Inma Vp!!):
Do it yourself Toolkit

Gå in där och sedan klicka på ”Find your tool” och sedan hittar du rätt frågor och rätt metod. Alldeles lysande! Det är en uppsjö av frågor man behöver och kan man göra frågorna ihop via nätet skulle detta vara en alldeles utmärkt samlingsplats som skulle konkretisera tjafset och vänskapandet på Facebook och Twitter t ex.

”Varför”-frågan är viktig dock för att skolan har en mening och ett syfte – det är nog en förutsättning för själva lärandet. Jag gjorde övningen för nått år sedan.

När jag frågar en elev varför den går i skolan och svaret blir: ”-För att jag måste?” inser jag hur djupt problem vi har och möjligheterna försvinner ut som nattmalar i mörkret när man släckt ljuset… Varför..? Hur gick detta till?Kategorier:blogg100, skolan, Skolan och lärande

Etiketter:

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

%d bloggare gillar detta: