Gårdagens skola är inte vettig i dagens samhälle

Har många funderingar efter förra veckans klass-coachande för en 8:e klass. Skulle behövt flera dagar och ha varit ute, men det finns ju inte tid för alla prov och allt som ska göras innan terminsslut.
Varför göra prov som visar att man är kass? Är det lämpligt att manifestera att barn är kassa? Är det vettigt? Dag efter dag…

Nej det är inte vettigt.

Men de som har kämpat och vill ha sin belöning vill ju ha kvittot. Så olika behov, olika mognad, olika förutsättningar. Ändå ska ALLA gå igenom samma material, samma prov, samma underbara kunskap, samma skit, och i takt tidsmässigt. Det är så korkat att jag vet inte vad. Elefanter ska lära sig att klättra i träd och sedan bedömas.
”-Ja, men så har det alltid varit..”
”-Går det bra?”
”-Nej, men nu är det som det är..”

20130610-200321.jpg

Men gör något ordentligt Skolverket! Om ni så tar fram världens bästa material så hjälper inte det eftersom inkompetenta politiker (vardagsmänniskor från 60-talet) bestämmer allt ändå. Uppfinn olika linjer eller färger och se till att elever kan uppnå mål eller nivåer hela tiden. Eller kommunerna, gör något! Ligger inte ohälsan på ert bord? Är det inte smart att verkligen satsa på skolan se till att folk stannar kvar och fungerar? Eller rektorerna! Placera människor efter behov och stöddighet/blyghet och se till att man interagerar ändå! Gå inte emot strömmen – se till att det intressantaste finns i mobilen. Eller lärarna! Se till att ”grannklassen” kommer med uppgifter och utmaningar, se till att mobilen och en cool look (om nu kepsen är ett problem) är det viktigaste. Se till att utmaningar, prov mm är så finurligt pedagogiska att de hjälper eleven med kunskapamålen. Ta över fritiden, spela spel, tjafsa hela tiden, lyssna på vad de säger individuellt, lyssna på grupper, få dem att tänka och tycka, få dem att vilja…

Jag frågar:
”-Finns det några kortsiktiga mål?”
”-Pass.. jag ska kämpa på.” blir svaret.

Och jag inser att det ÄR svaret – de har det jobbigt och de ska bara ta sig igenom. Är det vettigt?

Nej, det är inte vettigt.

Jag hade det också jobbigt i skolan – på mitt sätt. Jag lärde mig på egen hand i egen takt – och lyckades ta mig igenom provhelvetet. Jag hade väl klasskamrater som trodde på skolan, och föräldrar. Och det fanns en idé om att det fanns jobb och karriär efter skolan. Det fanns en föräldrar- och vuxengeneration man lätt kunde se upp till. Men hur är det idag? Finns det förebilder? Nej.

Jan Björklund förnekar sig inte. De nationella proven är här för att stanna, säger han. Jag tror inte det. Och inte heller kan Jan Björklund räkna med att stanna. Snart 8 års politik, resultaten har försämrats, ohälsan ökar och så även arbetslösheten bland unga. Globaliseringen ökar också, Internetanvändningen ökar och alltfler gamla går i pension. Allt medan unga utbildas till hjälplöshet och inkompetens – precis som om de inte behövdes i en framtid. Precis som vi kan skita i dem. Jag önskar fler kunde se verkligheten och få ynnesten att få prata med unga och få skapa drömmar och tankar om framtiden – den enda tid vi har kvar.

Eftersom den nya politiken får lärare att ”gå på knäna” rättar sig nu Jan abjörklubf och vill centralisera rättningen av de nationella proven. Så en dyr reform för att mäta och stämpla de som fått betyg E eller F ska ytterligare bekostas till Manpowers stora glädje. Blir det arbetslösa ungdomar som rättar eller pensionerade lärare eller inhyrda arbetare från Polen tro? Hur vet vi att de som rättar gör ett bra jobb? Vi behöver ha någon/några som inspekterar rättningen och bedömer rättare. Självklart måste dessa kvalitetssäkras på något sätt – vi kanske borde ha nationella provtillfällen så att bedömningsbedömarna verkligen bedömer likvärdigt..

Lägg ner. Proven skapar ohälsa och förstör lärprocessen – det är för mycket både för elever och lärare uppenbarligen.

20130611-223630.jpg

Det är dags att förändra skolan i grunden. Alla behöver lära i dagens samhälle och fasiken, hur svårt kan det va? Om jag lyssnar på Jonas Gardell eller Henrik Schyffert kan sitta och lyssna i två timmar! Om jag ska lyssna på mig själv pallar jag i sju minuter ungefär. Dagens unga och många vuxna faktiskt, är inte gjorda för att sitta och lyssna – allt tråkigare än det roligaste TV-programmet är rena tortyren. Vi är från början gjorda för att vara ute och leka och upptäcka – TV:n är ett j-kla elände. Folk klagar på dator och att man sitter där, men TV är mycket värre – passivisering och indoktrinering. Vi är gjorda för att vara sociala och vara ”på väg” nånstans.
Det är dags för alla att förstå detta. Det är så viktigt annars kommer vi alltid ha personer som både sabbar skolan och samhället.

Ett samhälle – lilla byn – bygger på gemenskap men när vi bygger bort denna händer något – det blir vi och dom och segregation. Inte fasen löser vi nya kulturella och globala problem genom att ta skolan tillbaka till början på 1900-talet. Inte fasen hjälper vi någon som har E eller F att få bättre betyg genom att mäta oftare. Inte fasen får man lust att lära och utveckla sig genom att gå i skolan idag. Inte fasen vet Jan Bjökffluvg eller de andra skolpolitikerna ett dugg om vad behövs idag och i framtiden – många är fullständigt inkapabla att lära – skolifierade som de är av den svenska skolan.

Skolan är inte vettig för NÅN idag och ändå ska det finjusteras och tjäbblas om bedömningar, prov och de heliga kunskapsmålen tills öronen trillar av. Det är inte katekeskunskap vi behöver utan helt andra förmågor… Vi är födda att lära och det ligger människans natur att förändra sin situation – låt oss skapa en ny skola!

Vilket ”resultat” skulle man få av en helt ny skola där det varken finns klassrum, lärare, lektion eller skola? Tänk om lärandet kunde utgå från samhället och samhället kunde utgå från lärandet. Tänk…Kategorier:framtiden, personlig utveckling, Samhällsutveckling, Skolan och lärande, svensk politik

Etiketter:

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

%d bloggare gillar detta: