Låt IKT ersätta lärarna

Internet är fantastiskt – igår morse lärde jag mig nått nytt igen, något fundamentalt som stärker mig i min övertygelse. Och från Indien och via ett relativt gammalt föredrag (2007) av Sugata Mitra: how children teach themselves. Jag har sett föredraget förut, men fick inte då det där ”Eureka-moment” som jag fick nu.. Låt mig förklara.

Ja, ja, nej, nej klart vi inte ska avskaffa läraryrket… helt

Jag satte först rubriken till ”Låt IKT ersätta lärarna” för att provocera lite, men för att inte alltför många hjärtan ska skena och blodtryck höjas ändrade jag och lade till ”…när det är möjligt”.
Men sen när jag konstaterar att det är ca 30-40 träffar varje dag på bloggen och det väl finns ett par hundra tusen lärare.. eller!? Och när vi når ett par tusen via olika fb-grupper mm så kan man konstatera att det är oerhört svårt att nå fram till de som ”inte har” Internet…så.. skit samma… häng ogärna budbäraren men om, fundera i varje fall på framtiden – den är din också.

Och jag tror ändå lite på rubriken, jag vill inte vara nån kvällstidningslurendrejare – jag personligen är liksom självlärd och lär mig inte genom örat utan genom att prova själv – då slipper man ju göra bort sig inför andra. Jag har slutat gå kurser.

Igen då, jag vill inte vara någon slags domedagsprofet utan kanske max vara en väckarklocka. Om Facit hade varit lite mer lyhörda och vridit om till elektroniska/digitala miniräknare mm i tid så hade man kanske varit kvar i någon form. Eller om Kodak hade vridit om sin affärsidé och anpassat sig? Se på Apple, från nästan kk till världens största bolag. Hur skulle lärarkåren tänka? Är samma sak på väg att hända med utbildning? Vad kan man göra nu? Skulle Sverige kunna exportera utbildning/kurser till hela världen? Wow… Tack vare alla invandrare kan vi ju ALLA språk i hela världen!

En liten smått… fantastisk tanke.

För se på hur utvecklingen har varit i resten av samhället – hur många branscher och jobb har inte förändrats och t o m försvunnit för att tekniken ”gjort intrång”? Tvätterier, pigor, drängar, butlers, industriarbetare, skomakare, smeder, rallare, sekreterare, repslagare, växeltelefonister, vårdkaseskötare… Ja, listan är nästan oändlig och räcker väl till Förste och Andre eldmakare eller nått förmodligen.

20130301-041927.jpg

Det är tufft med förändring, men låt oss nyttja den. Tänk er om 50% av eleverna klarar mycket av undervisningen 50% av tiden via en skärm och med en digital guidning av Sveriges bästa lärare? Då har vi helt plötsligt minskat antalet elever i klasserna med 50% under 50% av tiden. Då har 50% av eleverna helt plötsligt fått dubbelt så mycket lärartid i alla fall under halva undervisningstiden. Eller tänk om barnen kunde lära varandra – det vore ju en oerhörd kapacitetsökning (100-600%) och dessutom en gigantisk besparing av kommunala medel – och med en ökad kvalitet!

Hur barn lär av varandra

Sugata Mitra har 4 pusselbitar som, tror jag, är rätt allmängiltiga. Han har experimenterat sedan 1999 och dragit vissa slutsatser. Här kommer de sammanfattningsvis och ibland med mina kommentarer – se föredraget annars 15 minuter av ditt liv men åtminstone 6 år av Sugatas som f ö vann TED Prize på 1 miljon dollar eller vad det nu var.

 1. ”Remoteness” påverkar kvalitet på undervisning – det visar sig att de lärare som jobbar i ytterområdena långt ifrån staden och ”välståndet” har lärare som helst skulle vilja jobba i ett attraktivare område/bättre skola. När man tittade på elevernas resultat spelade det mindre roll om man var fattig eller rik. Det fanns ingen korrelation förutom den med lärarnas (och elevernas förmodar jag) motivation. ”Remoteness” kan väl översättas till långt ifrån integrerade eller segregation kanske? Om vi pratar och dem så är ju då ”dem” långt ifrån oss infödda vita män/kvinnor i 40 årsåldern socioekonomiskt.
 2. IKT bör införas först i ”remote areas” – det visar sig att man får ut mest effekt för pengarna om man hjälper de svagaste skolorna. Och detta gör ju redan idag i Sverige på olika håll – jättebra! Sedan finns det alltid teknikmotståndare som hävdar att maskiner och datorer aldrig kan ersätta riktiga lärare och lärarledd undervisning. MEN som Arthur C Clark sa: Om en maskin kan ersätta läraren så borde den få göra det. T ex om vi ändå håller på med repetitionsuppgifter så är väl dessa utmärkta att leverera i spelform genom IKT?
  Så om man skulle ha något enda problem i skolan eller ingen skola alls, eller en dåligt fungerande eller för kassa lärare eller rektorer eller politiker, vilken anledning som helst så är det vettigt att komplettera med IKT. ”Perfekta” skolor kan vi låta vara…
  Det man gjorde 1999 var att sätta in en ganska kraftfull dator i en vägg till ett slumområde och sedan ge den Internet och en touchpad. Projektet kallades Hole-in-the-wall och sedan lät man saker och ting bara bero. Efter 8 timmar hade en 8-åring kille kommit dit och försökt lära ut hur man surfar till en 6-åring, trots att han ens inte kunde engelska.
 3. Lärande är ett självorganiserande system – de utvecklade konceptet och provade i massor med Indiska fattiga områden helt utan instruktioner från vuxna och dessutom på ett främmande språk. Så vad som hände var att barnen (6-13 år) var tvungna att lära sig engelska och givetvis då bara 50-60 grundläggande ord typ exit, save, stop, load.. etc. Man kunde se ett mönster. En person skötte datorn och sedan var det tre bakom som gav instruktioner… och sedan bakom dessa ytterligare 16 som ofta gav fel instruktioner. Och sedan när man mätte kunskaperna visade det sig att alla kunde svara lika bra på alla frågor (eller lika dåligt). Efter 6 månader kunde alla:6mån
 4. Värden byggs upp och kan inte doktrineras ut – barn är vana vid gör inte si gör inte så när de naturligt är undersökande och nyfikna och vill testa och prova allt. Viktigt för projektet var att det inte skulle vara några instruktioner alls – man ville låta saker och ting ske istället för att gå in och styra. Barnen lärde sig genom att göra (learning by doing). Viss utbildning kan ske självsynkroniserat om barn i grupper fritt får interagera. Det är ju så Internet fungerar idag där man t ex bygger upp Wikipedia helt utan instruktion, order, styrdokument eller projekt. Folk bidrar individuellt och ”gruppen” justerar och korrigerar och förbättrar.

Japp, Future of Education is in the Cloud

Förlåt nu mig för den provocerande rubriken men det är liksom inte jag som uppfunnit Internet. IKT kan alltså inte alltid ersätta, men jag tror alltid komplettera. Och låter man barn och lärare få möjlighet att fritt interagera kors och tvärs i landet får man nog till självorganiseringen där också. Bara man tillåter att låta saker och ting hända och skapar förutsättningar för det. Vi behöver ha ett hål i väggen i varje klassrum och i varje lärarrum.

Kika nu även på denna nyare presentation av Sugata:
Ta bort skolan också förresten.

20130301-043343.jpg

En helt underbar presentation! Han förklarar på ett mycket bättre sätt än vad jag gör. Men att ta bort skolan (förfärliga tanke) kan ju innebära att skala upp skolan till HELA samhället iställ- där har ni framtiden, ALLA gamla som unga, halta och lytta, svarta och vita, gröna och blå, borgare och bönder, barn och pensionärer, t o m lärare, rektorer och politiker kommer att behöva ny och gammal kunskap hela tiden i hela livet. Den Viktorianska skolan måste rannsaka sig själv – det är inte bara skrivandet för hand, läsandet av det skrivna och räknandet i huvet som är modellen för det framtida lärandet – GLÖM PISA för sjutton gubbar!!

Och jag kan nog skriva en del 2 – #blogg100 tar aldrig slut. Och skriva om hur jag tycker att det politiska etablissemanget kan leda oss mot det framtida digitala lärandet. Även om vi inte vill ha denna utveckling så kommer den – krafterna är så starka och det går inte jobba emot dem i längden. Tack för att du läst hela inlägget!Kategorier:debatt, Livet, Samhällsutveckling, skolan, Skolan och lärande, spel, svensk politik

Etiketter:

3 svar

Trackbacks

 1. Låt IKT ersätta lärarna | It's IT Skoltips | Scoop.it
 2. Låt IKT ersätta lärarna | IKT och iPad i undervisningen | Scoop.it
 3. Låt IKT ersätta lärarna | Katharinas skolblogg

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

%d bloggare gillar detta: