5 problem som ökad invandring kan lösa

I USA räknar en klok herre upp en rad grundläggande systemfel som föder varandra och han uppmanar Obama att sätta ihop landets smartaste för att kika på dessa företeelser ur ett systemperspektiv: ”conflict, violence, oppression, injustice, corruption, poverty, ignorance, alienation, suffering, and terrorism”. Vi är inte riktigt där än och innan vi fortsätter att spendera ytterligare hundratals miljarder kr på reaktiva åtgärder önskar jag att vi alla tänkte till lite.

Här är 5 problem som Sverige lider av idag, dessa kan vi ganska lätt härleda till att de börjar ”utvecklas” redan i skolan (och sedan jobbas det på reaktivt) men jag vill gå ett steg längre och framför allt tänka lite annorlunda. De är i själva verket 5 möjligheter med koppling till de s k ”problem” som flyktingvågen kommer med.

Här är min lista på systemfel i vårt samhälle, utan någon ordning egentligen inbördes eller vad som orsakar vad:

  1. ”-Det var bättre förr”
  2. Byråkrati
  3. Okunskap
  4. Rädsla för förändringar
  5. Ohälsa

1. ”-Det var bättre förr”

Brist på visioner, ledarskap, framåtanda. Längtan efter att åka tidsmaskin tar aldrig slut.

Lyft.gif

I Sverige saknar vi visioner om framtiden, ett Folkhemmet 3.0 som även inkluderar personer som flytt från krig, svält och förtryck. Vi saknar en politisk ”narrative” en ”story” för hur vi vill ha det i framtiden – och även hur vi ska nå dit kanske.

Vi behöver en ”new deal”, en framåtanda och en vilja att ”erövra nya världar”. Jag skulle vilja ha en framtidsvision vi alla kan skriva under på oavsett partitillhörighet. En vision om det globala Sverige där vi alla kan hitta en fristad, en vän, en förening att skapa gemenskap i. Ett land i fred där alla konflikter reds ut i samförstånd och där man anpassar sig till varandra samtidigt som varje individ kan hitta sin väg framåt till lycka, glädje och uppfyllda drömmar. Sverige – ett land i nuet och i framtiden.

Jag skulle vilja att vi vore modellen för ”fred på jorden” eller ”bäst i världen på integration” där alla kan prata med varandra, där vi löser konflikter genom samtal och samförstånd. En skyddad plats på jorden för alla barn, deras föräldrar och mor- och farföräldrar.

Det är f ö vi svenskar som behöver integreras mest.

Allt färre ska göra alltmer på allt kortare tid och till en mindre kostnad. Med snart 2 miljoner pensionärer (2/9 av befolkningen) får vi en märklig situation där vi inte har arbetskraft nog att ta hand om våra gamla, som tur är får vi nu in ny entreprenörskraft som verkligen kan göra positiv skillnad för många verksamheter.

Vi borde kanske låna lite energi från dem som lämnat sina hem för att starta på nytt? ”-Det ska bli bättre i framtiden, nu kommer det bli bra igen” – denna drivkraft är den bästa och den bär alla som flytt från krig, död och svält med sig. Det kommer bli bättre! Bättre och bättre!

2. Byråkrati & administration

Förkärlek till administration och förvaltning, stor och trög offentlig sektor, exakthet går före rimlighet. Regler är regler.

bureaucracy_quote.jpg

Jag skulle vilja att man ser över alla myndigheter och verks befogenheter och regeringsbrev och att man även tilldöms ett ansvar för helheten. Dvs att varje ”stuprör” ser sig självt i ett större system och sammanhang med en ”hängränna” på alla nivåer.

Vi kan inte hela tiden tänka i samma spår och utifrån samma typ av lösningar som skapade problemen från början – det behövs en systemkänslighet, det behövs entreprenöriellt tänkande, det behövs en upptäckarglädje och en helt ny tankemodell kring samspel, samarbete och inte minst en ökad kommunikation med medborgarna – i realtid! Kort sagt, vi behöver avskaffa de hierarkiska organisationsformerna och övergå till agila nätverkande former. Så arbetar framtidens företag – och deras chefer

Vi behöver hitta fler snabbspår och ta hand om dem som kommer hit på ett mycket effektivare sätt. Vi har världens chans nu att skapa snabbare arbetsformer och rutiner för ökat samspel i vardagen genom att vi tänker på helheten allt i från flyktingmottagning, skola, vuxenutbildning, föreningsliv, företagande, näringsliv och även samtidigt se till att utveckla kulturliv, skapa globala events mm – eller chans förresten: vi är så illa tvungna! Skola/lärande och samhällets funktioner behöver verka i symbios och inte vara enskilda öar av egna verksamheter!

Varenda individ som kommer hit behöver ett snabbspår in i samhället och denna nya förmåga bör även inkludera andra medborgare.

3. Okunskap

Trångsynthet, rasism, misstro mot vetenskap, mänskligheten & det globala samfundet (planeten består av 99,87 % utlänningar).

True-ignorance-is-not-the-absence-of-knowledge-but-the-refusal-to-acquire-it.jpgJag skulle önska att alla som vill ska få erbjudande om betald samhällstjänst på ett flyktingboende för att där hitta nya vänner och nå insikt om vilka det är som kommit hit egentligen – då skulle alla kunna lära mer varje dag istället för att var för sig sitta och vänta på att dagen ska ta slut.

Förutom att unga hamnar i arbetslöshet OCH näringslivet kämpar med kompetensförsörjning och att verksamheter lider av personalbrist har vi alla möjligheter i världen att bilda folk över nätet, i grupper eller enskilt 24 timmar per dygn, 7 dagar i veckan och under alla dagar under året. Vi måste verkligen se till att skapa ett intresse för livslångt lärande – det får aldrig bara vara en utopi.

Vi behöver en folkbildningsskjuts som ser till att nyttja teknik och Internet – vi har alla ett ansvar att se till att alla åtminstone behärskar en liten del av vad den nya tekniken och Internet innebär. Är man över 65 och hamnar på sjukhus eller annan vårdinrättning ska man få en iPad eller liknande i knät direkt och sedan få gå en obligatorisk kurs om hur man e-postar, facetajmar, skypar, surfar, löser sudoku, tippar, spelar bingo eller betalar räkningar via nätet. Äldre behöver hitta äldre som kan avdramatisera svårigheten att lära nytt ”krångligt” och bli digitalt delaktig.

Nyckeln till många av våra framgångar i framtiden ligger i en ”rik” invandring, mångfald och att vi snabb får igång lärandet hos varje individ oavsett ålder eller bakgrund. Denna nya ”förmåga” kan vi sedan nyttja när andra medborgare som hamnat ”utanför” ska inkluderas i samhället.

Det finns metoder att locka och motivera till lärande och att på egen hand eller i grupp, eller spontant eller planerat i en klass få tillgång till kunskap  – låt oss systematisera lärandet i så att den blir en naturlig del i vardagen.

4. Rädsla för förändringar

Förkärlek för traditioner, rädslan över att göra bort sig, att inte få tillåtas göra misstag, brist på galenskap i vardagen, högmod mm.

2576-fear-to-change-is-the-enemy-of-success.png

Jag skulle vilja se förändringar i många olika samhällsinstitutioner. Det tog 10 år innan polisen vågade ens tänka tanken att vara på Internet, ha smartphones med sig i jobbet eller dela status på Facebook. Men sedan när man gör det blir det succé direkt. Det skapas en relation mellan polis och allmänhet och en förståelse för yrket och hur samhället ser ut.

Vi kommer få det sämre på vissa områden (globaliseringen är sådan), bättre och bättre på vissa andra områden (globaliseringen är sådan), det viktiga är att vi jobbar med det VI kan förändra och påverka. Förändringen kommer vad vi än gör, men vi behöver åtminstone försöka leda och se till att förändringarna i större utsträckning blir förbättringar än försämringar!

Det är rätt magstarkt att sitta och oja sig hemma i TV-soffan eller i riksdagens talarstol och tycka att ”vi behöver andrum” när flyktingar från Syrien dör eller räddas nästan varje dag i Medelhavet. Egoism har aldrig varit en effektiv drivkraft för det gemensammas bästa – frihet och mod har det däremot.

Låt oss våga möta alla dessa ”nya” människor i vårt land, de är en del och en drivkraft i vårt nya samhälle som vi behöver bygga upp! De har övervunnit rädslor och kommit till ett nytt land, de vill vara med och bygga det nya Sverige – låt oss ihop se till att det blir världens bästa Sverige igen!

5. Fysisk och psykisk ohälsa

Stress, depression, vanmakt, för dålig kost, ingen kost alls, för mycket kost, för mycket/för lite träning, självmord, psykisk ohälsa, okunskap om neuropsykiatriska funktionsnedsättningar, mobbning, ensamhet, utanförskap mm.

hapiness1.jpg

Jag önskar vi kunde nyttja all den natur som finns i detta land bättre så att fler kunde vara ute och genomföra aktiviteter. Inte bara på landsbygden finns det naturliga mötesplatser utan även i städerna. Att vi har en åldrande befolkning gör det än viktigare att motivera människor att vara ute och träffa andra. Unga bör inte spendera 5-7 timmar sittandes stilla i skolans bänkar utan bör vara ute och röra sig – det går med dagens teknik att skapa uppgifter, motivera med utmaningar, dokumentera och se till att lärande sker ute och i rörelse.

Tänk om någon lämnat en kommentar till den tanke jag placerade med mobilen vid eldstaden bortom Tvärskogsudde? Vad kul det vore om någon gått den tipspromenad jag lade upp förra veckan och lämnat kommentarer? Jag måste nog ut och undersöka.

Jag önskar vi kunde återinföra ett folkrikt ”torg” där människor möts varje dag, vi behöver återskapa ”torget” med teknikens hjälp antingen om det är ute eller inne går det idag att skapa både regelbundna och spontana ”öppna” mötesplatser där det sociala kapitalet kan utvecklas och nyskapas.

Det finns så otroligt mycket att berätta om vår historia och om människor som levat här samtidigt som det personer som kommer hit har levnadsöden som ibland övergår våra förstånd. Någonstans där behöver vi mötas genom virtuella tipspromender, kulturvandringar, cykelutflykter, matrundor på stan mm. Kulturöverföringar behöver ske naturligt i vardagen, i spontana och planerade aktiviteter.

När vi idag konstaterar att ohälsan tränger sig in på asylboenden på olika sätt måste vi agera och se till att detta inte sker – genom att vara förebyggande för dessa personer (ren ekonomisk vinst) och se till att dessa personer kommer till lärande och utbildning och senare arbete bör vi även systematiskt kunna se till att alla andra får denna hjälp, motivation och drivkraft till att skapa ett liv.

När jag funderar ur ett systemtänk finns inga problem egentligen – allt blir möjligheter. Det är läge nu – vi kan använda ”krisen” till att skapa nya processer, arbetsformer och framför allt få lite fart, framåtanda och glädje i att skapa nytt för allas bästa!Kategorier:förändringsledning, Flyktingkrisen, framtiden, innovation, Samhällsutveckling, Skolan och lärande

1 svar

  1. Underbart uttryckt,…jag tror du fått med allt – vi måste bry oss om varandra, vara nyfikna, engagera oss i andra människor och allt nytt spännande som sker omkring oss – allt börjar med barnen, sedan är det bara för oss att hänga på! HUR KAN VI HJÄLPA TILL FÖR ATT FÅ EN BÄTTRE VÄRLD.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

%d bloggare gillar detta: