Ok, då VET vi nu då.

Vad är det som gör att mobbing finns? Nån som vet forskning på det?

20140418-224701.jpg

Jag kollar Wiki så klart.

”Mobbning handlar i många fall om att skaffa sig makt och status.[2] Studier visar att mobbare vanligen har gott självförtroende och begränsad empati (Olweus, 1991). Mobbare trivs med den makt det innebär att kunna kontrollera och trakassera en annan individ. För att uppnå sitt mål behöver mobbarna den tysta massan till hjälp, det vill säga betraktare, som höjer mobbarens status genom att avstå från att ingripa.[3] För att stävja mobbning är det nödvändigt att ingripa mot dem som mobbar. Som ett led i förebyggande arbete är det också önskvärt att få följeslagarna eller betraktarna att reagera och agera, det vill säga sänka toleransen för mobbning”

"Subtila påhopp och falska anklagelser/ryktesspridning är några metoder som mobbare använder sig av."

Jag läser vidare och undrar varför personer mobbar: Det finns olika anledningar: osäkerhet/rädsla, dålig stämning i grupp/klassrum, osynliga regler (normer), otydliga regler, mobbaren mår dåligt själv, grupptryck mm.

Mobbning kan även handla om värdegrund:

Vad beror mobbning på? Det är den vanligaste frågan när det gäller mobbning. Den är inte alldeles enkel och entydig att besvara. Beror mobbningen på mobbaren? Eller rentav på den mobbade? Läraren? Hela skolans atmosfär? Samhället? En sak är säker och det är att mobbning inte beror enbart på en av de nämnda faktorerna. Man kan ändå särskilja faktorer som kan öka barns risk för att bli utsatta för mobbning eller för att börja mobba andra. Man kan också visa på att mobbning är mer sannolik i vissa klasser än i andra. Det finns även skillnader mellan skolor, länder osv. I olika kulturer kan det finnas olika faktorer som ökar risken för att bli utsatt för mobbning. I västvärlden är det mera blyga och försiktiga barn som löper risk för att bli utsatta, medan det i t.ex. Kina anses som uppskattat att ha dessa egenskaper. De värderingar som råder i olika kulturer påverkar alltså för sin del också mobbningsfenomenet.

Finns det en grogrund för mobbning som man försöka undvika? Alltså hur kan man systematiskt undvika mobbning? Mobbning är vanligare vid hierarkiska organisationer än vid platta.

Kognitiva konflikter är nyttiga och bra. Jag läste denna om Jean Piaget ett par stycken för länge. Detta dock:

A type of conflict that centers on the completion of a task. Cognitive conflicts often highlight important problems a company needs to fix.

Detta är väl den bästa sorten – den är jag van vid, sedan kan man ju vara osams också. Skillnaden mellan att vara osams och att mobba:

Mobbning och att vara osams är inte samma sak! Alla hamnar i bråk då och då – det är helt ok och händer alltid mellan kompisar. Mobbning är när en eller flera ger sig på någon som hamnar i underläge. I ett bråk är man med på lika villkor, båda (eller hur många man nu är) är arga och båda är med i bråket. Vanligtvis blir man dessutom vänner igen efter ett tag.

På nätet finns inget ledarskap överhuvudtaget. Jag ser TV3:s utmärkta Trolljägarna när Robert Aschberg oefterhärmligt konfronterar helt vanliga människor med deras eget vansinniga hat mot framför allt tjejer/kvinnor kanske. Man skulle önska det fanns bättre mekanismer som förhindrade nätmobbning.

I vilka miljöer hittar vi ingen mobbning överhuvudtaget?

Mobbning förebyggs framförallt via ett närvarande och aktivt ledarskap.Kategorier:blogg100, skolan

Etiketter:

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

%d bloggare gillar detta: