Låt oss sluta med läxor för samhällets bästa

Det är ingen fara. Såja, världen går inte under för att vi slutar med läxor. Inte alls – världen blir snarare ett bättre ställe att leva på.

20130831-074741.jpg

Varför har vi läxor?


För att kunna j-vlas med barnen även på fritiden är mitt svar men ärligt talat tror jag nog inte det egentligen är tanken – men det kan finnas ett dolt motiv. Jag försöker närma mig företeelsen och beteendet med en forskares attityd.
Man ska vara hemma i hemmets lugna vrå, sitta med båda föräldrar och diskutera räkneövningarna och förstå. Och sedan när läxan är slut så kramar alla varandra och ”åhh, vad vi älskar varandra!”? Och syskonen beundrar fliten och applåderar. Eller inte.

Tankar och paus..

Nej, det går inte, forskare eller inte, jag tror på människan inte på system. Handlar det om människotro? Om värderingar? Kultur? Intelligens?
Läxor är av ondo, tvång, plikt, våld, tortyr är av ondo. ”-Jo, men annars hade vi varit apor i trädet..” Ja, fine by me. Jag är hellre en huskatt än att bli tvingad att rabbla och rätta mattetal eller svara på meningslösa frågor kring en meningslös bok eller tvingas lära mig alla grässorter utantill igen. Det handlar om frihet. Jag är fri – och jag vill att mina barn ska förstå att de är fria också. Det är det det handlar om. Och i denna frihet måste vi vuxna vara inne och påverka – inte styra nu då för he..Påverka och visa på potential och möjligheter och inte hela tiden visa på problem efter problem och problem och problem och problem… Och problem också, då.

Kan vi inte fokusera på möjligheter och reflektera över problem istället för tvärtom?

En ny tankemodell. Måste jag förklara vad en tanke är? Och en modell? Och dess sammansättning? En ny tanke. En ny modell. En ny tankemodell. Vi måste sluta tänka på ett visst sätt (för vi kan inte lösa våra nuvarande problem med samma tankemodell som skapade problemen – tack Einstein).

Jag fortsätter ”forskningen”.

Eller är det så att kunskapen ska tryckas in med disciplin – allt är inte roligt i livet utan det måste späs ut med skit om vi så ska hitta på ett lidande och koppla med hårt arbete och framför allt tvång. Tvånget att arbeta och göra sin plikt. Övertid ända tills man stupar. År ut och år in, bäst är att vänja sig tidigt – livet är minsann ingen dans på rosor.

Eller är det bara en idiotisk vana – ingen vet varför, det bara ska vara så liksom skolan, klassrummet, läraren, lektionen och ämnet. Punkt slut – allt annat är nått slags flum där unga lämnas vind för våg helst framför en dator utan ens förväntningar – ha det så kul och lycka till. Det är de alternativen som finns antingen kadaverdisciplin á la militärskolan eller flumskolan. Om vi inte har läxor blir det flum och flummar man kommer hela samhället bestå av flummare som spelar dataspel hela dagarna.

Eller kanske det finns något annat!?

Jag kollar Wiki:

Syftet med läxor är vanligen att repetera och fördjupa kunskaper inhämtade i skolan samt att öva förmågan till självständigt arbete.

Men varför hemma och utanför skoltid?

20130831-073942.jpg

Det är som en fotbollsmatch


Ena ytterligheten är att man bara håller på med teori där läraren pedagogiskt går igenom alla moment från sträckt vrist, till inkast och hur man lägger en 20-meterspassning bäst. Och sedan prov på teorin och bedömningar på svaren och ALLA måste kunna allt enligt målen – i teorin då.

Den andra ytterligheten (om vi släpper på läxan då) blir att alla släpps ut på planen samtidigt med ett gäng opumpade bollar och så får man se vad som händer… Eh, ja.. dåligt exempel, det kommer ju gå jättebra! De kommer själva överens om regler och juste spel och kommer ha roligt under hela processen med praktiken!

Varför kan vi inte hålla på med praktiken nu då i skolan? Nej, inte nån j-vla slöjd och göra smörkniv nu då utan riktiga ”problem” eller riktig kunskap. Vad som helst! Välj vad som helst som är så otroligt viktigt att det är ett kunskapsmål. Jag frågar sonen: vad har ni gjort idag?

-Kommer inte ihåg – det har varit bra.

Ja, han är grabb. Möjligtvis har han redan hittat stäng-av-knappen. Borde ha ett bra exempel här – eller förresten låt elever och lärare ta fram exemplen och sedan kommunicera dessa med varandra nationellt. Eller internationellt.

Men om man fortsätter vägen då – mer läxa?
Kan vi inte hitta på någon nattläxa också? Som ska försvaras in absurdum? Det gäller ta ansvar och även lära sig oro. Det är bra att fundera på saker och ting nyvaken och yrvaken. Det kan ge nya perspektiv och visst är det viktigt att föräldrarna delar barnens oro så att de kan hjälpa i tid. Man kanske kan införa nattstöd och RUT och så för att hjälpa… Nattsömnen och skolan/jobb hör till vardagen och det gäller att lära sig att hantera krav och press i tid. Va!?

20130831-073519.jpg

Utanförskap finns inte


Så fort man är avvikande från normen är man/blir man efter (beroende på ålder mognad, hemförhållanden). Är man efter hamnar man i utanförskap både fysiskt och psykiskt. Och detta befästs och konfirmeras år efter år efter år efter år… Och sedan undrar vi varför vi har kriminella, drogmissbrukare och självmördare. Eller nej, vi undrar inte ens, det är bara naturligt bortfall liksom. Och detta satt i system, så tidigt som möjligt då. Jag älskar vad man gör på förskolor och även på vissa fritids. Sedan vet jag att lärare kämpar förtvivlat – det är inte det. Men även om alla lägger ner all sig energi i detta så ÄR det strukturen och formen som är vansinnig. Formen och inställningen hos vissa att lärande ska vara tråkigt och arbetsamt och framför allt att man verkligen inte tror att barn vill lära. För mig räcker det att se en bebis vilja vända sig, eller försöka sätta sig. Eller ta första stegen. Då blir jag övertygad om att skolan som helhet och som system är fullständigt förlegad och grundar sig på gammal härskarteknik och indoktrinering – samt en synnerligen sofistikerad metod att sålla in och sålla bort individer. Och med läx-RUT befäster man skillnaderna – Boom för läxhjälp oroar Skolverket.

Eller utanförskap finns ju inte hör jag – ALLA har ju skolplikt faktiskt och vi har ju demokrati och vi betalar skatt!

Därför måste vi ha läxor!? Nej, vi behöver inte läxor, om några underbara barn tycker det är kul med extrauppgifter så är väl det jättebra – men sluta med tvånget. Och ta gärna hem jobb, men gör det för att det är kul! Gör det för att du blir glad! Samhället behöver inte ledsna, arga, frustrerade, olyckliga barn eller vuxna som känner att de inte räcker till. Samhället behöver hela barn och människor som är harmoniska, i balans och som är nöjda över vad som presterats och inte ständigt stressade för vad som inte har gjorts. Läxor är en inkörsport till tyngre droger – lägg ner.

För två år (2:an) sedan frågade jag vad som var roligast i skolan och fick till svar rasten, lunchen… och.. matten.. Då har han väl bara 12 års leda kvar nu då – jag undrar vad skolan gör med våra barn EGENTLIGEN. Våga vägra läxor – vi börjar där.Kategorier:debatt, Samhällsutveckling, skolan, Skolan och lärande, svensk politik

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

%d bloggare gillar detta: