Lärande utan klassrum (Real-life interaction)

Här är ytterligare en film som belyser exakt vad som är problemet idag med klassrummets katederlärande och som visar hur det kan vara istället. Utomhuspedagogik, real-life interaction, autentiska producenter kalla de vad ni vill, men lärande utgår från egen vilja och eget engagemang och framför allt att ha roligt. Glada barn är det jag som föräldrar vill ha, då löser sig allt annat. Jag vill inte ha prov, betyg och läxor utan samtal, diskussion och visst även grundläggande mål.

Hur ser drömsituationen ut?

Vad är man bra på?

Vad behöver man jobba med?

Svårare än så behöver det inte vara. Se filmen, och lyssna på barnen vad de säger. Tack Urban Hjelm för ditt arbete! 🙂

Mark Deuze: Föreläsningar – katederundervisning – är den minst effektiva typen av lärande.

Här startar en serie filmstudier om hur autentiskt upplevda situationer stimulerar lärandet – att låta elever vara på plats där det händer.

Språkvetaren Anna Malmbjer på Södertörns högskola använder termen ”Real life interaction”. Här följde vår kamera med när vi mötte henne i väntan på en föreläsning om Utomhuspedagogik. I denna film berättar också en student om sin upplevelse av att på plats hos Skatteverket få ett uppdrag att undersöka en fråga på myndighetens agenda. Se och hör honom beskriva sin känsla av Real life interaction.

Att vara ute i den riktiga världen och själv få undersöka en fråga, föder naturligt fram större lust och aktivitet hos studenter och elever. Från att vara mottagande konsumenter blir de producenter. Mediaforskaren Mark Deuze från USA på besök på Söderörns högskola 12 mars 2013 beskriver detta med emfas i filmen. Vid kamerorna Sten Grettve, Micke Alberth och urbanhjelm@gmail.com – också producent.

http://vimeo.com/65559877Kategorier:Samhällsutveckling, Skolan och lärande

Etiketter:,

6 svar

  1. En mycket bra film som gör att jag förstår varför paddlingsturerna, fjällvandringarna och resorna till Afrika med eleverna i mina klasser gav mer än de traditionella lektionerna jag hade förut. Tack för att du la du denna film!

  2. Det är bra tycker jag när skolarbetet blir det bästa, med blickpunktetens och helhetens skola, blir den spegel av det bättre framtida samhället som vi önskar, med förebyggande av mobbing, kriminalitet och våld..

Trackbacks

  1. Psykbryt med Inger Enkvist | christerhellberg
  2. Kommentarer till Thomas de Mings synvändor | christerhellberg
  3. Förbjud alla lektioner « christerhellberg

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

%d bloggare gillar detta: