Den globala lägerelden

Innan TV:n uppfanns vad gjorde man då? Vad pratade man om och vad var viktigt?

20130408-192950.jpg

Vad gjorde du innan TV uppfanns, då? Och om du alltid haft TV, vad gjorde dina föräldrar eller far/morföräldrar, tror du? Var det en enda lång Lars Norén-pjäs eller fanns det annat? När folk idag klagar på sociala medier och att de glor in i sina smartphones hela dagarna är det ungefär som TV-revolutionen fast med en väldigt, väldigt viktig skillnad. Medan TV har varit passiviserande om än otroligt bildande så är Smartphones, sociala medier och Internet aktiverande och lärande! Det kan vara botemedlet mot TV-tittandet t o m. Ja, och sedan finns det plutt-i-plutt-spel också för avkoppling som kanske är en lika stor tidstjuv som vilken melodifestival eller såpa som helst.

Om det nu var Storytelling man höll på med vid lägerelden för hundra tusentals år sedan eller kanske bara struntprat om andra eller om vilka saker man bör lära sig att göra typ hantverk och tips och tricks vet jag inte. Man kanske inte ens satt vid lägerelden.

20130408-194023.jpg
Det kanske bara är en fantasi vi har. Man kanske stöp i halmen av utmattning och hunger varje dag – det gör vi inte idag direkt.

Och nånstans däremellan lägerelden och TV:n fanns nog läsandet och lyssnandet på den enda Heliga bok: Bibeln. Föreställ er husförhör idag. Någon väldigt viktig person typ statsministern kommer in och läxförhör om den tråkigaste boken som någonsin skrivits. Och sedan skammen att inte klara av provet. Betyg på kunskaperna fick man och en gång om året skulle den Heliga kunskap bedömas.

20130408-195955.jpg

Jag tror inte Homo Erectus höll på med läxor, däremot vad man nog bra på att föra över kunskap genom att visa. Det gällde nog att hålla sig väl med dem som kunde hemligheterna om tillvaron – de som hade levt längst, liksom.

När TV kom var den helt kravfri, information och kunskap för nöjes skull. Inte som en plikt och tvång utan man kunde själv välja och lyssna på det man ville. Och TV i sin tur gjorde allt för att behaga, men det gick nog inte att visa en mässande präst eller lärare på bästa sändningstid. Det var som om att mänskligheten hade klarat sig, nu fick vi helt plötsligt roa oss på fritiden och visa det öppet. Men efter arbetstid och på helgen så klart. Då kunde man få vara ledig. Och man kunde sitta hela familjer och fascineras åt samma program och sedan diskutera programmet dagen efter på jobbet. Och befästa relationer.

Har det inte alltid varit så att vi människor är obotligt sociala? Inte kanske att vi vill träffa nya eller bekanta människor hela dagarna men vi vill veta vad de gör och hitta saker som är nytt att prata om? Vi vill hitta det där gemensamma som knyter ihop oss och som förstärker relationer inom ”klanen”. Det fina nu är att vi kan sitta vid lägerelden hela dagarna och utbyta stories, vi kan berätta berättelser ur Bibeln hela dagarna eller se på TV precis när vi vill och sedan dela denna upplevelse med vem som helst på planeten som är uppkopplad. Det är en revolution – låt oss få med alla i denna! Det är framtiden, vi behöver inte vara tysta längre, vi behöver inte knyta näven i fickan utan vi kan säga ifrån och vi kan göra det hela tiden!
Men jag tror att ju mer man kommunicerar desto mindre behov har man att tysta andra, desto mindre anledning har man att vara falsk, oärlig och missunnsam. Desto större anledning har man att vara empatisk och igenkännande. Brist på kommunikation är nog människans största bekymmer samtidigt som den är människans framgångsrecept. Masskommunikation kan aldrig ersätta det goda samtalet men det kan starta oändligt många nya dialoger och relationer. Vi har uppfunnit den globala lägerelden.

20130408-220703.jpg

Vad är det som är så farligt? Jag lovar eld, Bibel och TV är mycket farligare.Kategorier:framtiden, innovation, Internet, kommunikation, Livet, Samhällsutveckling

Etiketter:

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

%d bloggare gillar detta: