Tänk tvärtom

Innovation är inte lätt, det gäller att tänka konstigt och vara fri i sinnet. Inget är vad det verkar vara. Det är bra att kunna tänka tvärtom också.
20121124-153423.jpg

Dröm din dröm


Fick nöjet att höra på Jon Liinason från http://www.tillt.se häromdan. Om man ska designa sin drömsemester kan man föreställa sig den värsta – då får man idéer om den perfekta. Det kanske går att göra samma sak med livet och drömmar också? Hur ser din livsmardröm ut (förutom att dö tvärt på fläcken då)?

Hur ser drömskolan ut?


Tänk bort läraren, klassrummet och lektionen. Vad skulle vi kunna uppfinna då för skola? Det kanske blir lite extremt att tänka så men det gör att man kan plocka russin ur kakan liksom. Om barn är skoltrötta ska man väl inte ge dem mer skola? Då får man göra något tvärtom. Om barn upplever meningslöshet så får man jobba med mening! Jag hittade min drömskola, förresten.


Drömsamhället


Är det som i George Orwells 1984? Eller Hitlers Tyskland? Jag fick lite nya tankar häromdagen tack vare denna video.


Vi borde ha övervakningsfokus på goda gärningar också – å efteråt så kommer polisen och ger en dagsbelöning som ett brev på posten. En jury med domare borde bestämma belöningsår upp till livstid för särskilt berömvärda gärningar. Åberömmare och… försvårare. Människor borde kunna gå på filuridiklinjen.

Drömjobbet


Tänk dig sämsta jobbet och värsta jobbdan. Tänk sedan tvärtom. Jag vill ha mer coacher. Varje arbetsplats skulle behöva en pepp-coach. Varje klass i skolan. Någon som hela tiden springer runt och peppar och lyssnar och uppmuntrar – vi hinner inte med detta själva. Vi behöver alla någon/något som får oss att drömma – ett löfte om en bättre tillvaro som ger oss motivation. Man skulle få hjälp med tvätten, massage vid skrivbordet, rätt kost serverad och för att ta hem. Och det senaste i teknik och mängder med projekt och arbetsuppgifter att göra – utformat som ett spel ungefär.
Varje arbetssökande skulle behöva en coach som just precis fått jobb. Varje arbetssökande är en resurs som inte utnyttjas. En coach till varje ung & gammal:
Micke Gunnarsson boostar

Drömplaneten


Tänk tvärtom – det är faktiskt vi svenskar som bör integreras globalt. Vi lever i en bubbla, åker till stormarknaden och ser nöjes-TV medan världen brinner. Vi bor alla på samma planet, faktiskt och vi tror ju på det där med mänskliga rättigheter och rättvisa. Vi kan ju då strunta i vem som ska bo var och vem som ska lära sig vilket språk? Vi bör alla lära oss och visa respekt och hjälpsamhet och tolerans. Hur kommer det sig att en journalist endast får jobb som butiksbiträde?
20121124-144111.jpg

Ingenting är allt


20121124-151358.jpg
Om man bor i en mörk kall håla och vill ha dit turister – vad gör man då? Jo, man bygger ett ishotell med en isbar och med isglas. Och sedan säljer man ljus och värme. Bor man i Sahara bygger man världens största sandslott och sedan skapar man energi m h a solljuset. Borde inte Grekland vara bäst på solkraft, vindkraft och vågkraft? Bor man på en slätt bygger man världens högsta torn så att man kan se slätten.

Hur ser drömframtiden ut?


Spännande. Och hur tog vi oss dit? Vilka var de utlösande faktorerna som löste upp all knutar? Vilka händelser var avgörande? Vilken forskning? Vem klev fram?

Syntes (motsats till analys) är ett annat sätt att få idéer. Ta två till synas helt separata saker och se vad som skulle kunna bli en innovation. Av någon anledning fick jag öl och blåbär i huvet – just nu bara blåbärsöl helt enkelt. Säkert både gott och nyttigt. Blå, blå munnar och vatten…Kategorier:förändringsledning, Livet, Samhällsutveckling, Uncategorized

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

%d bloggare gillar detta: