Förändringsledning – hört talas om det?

Jag hade tänkt skriva en hel harang om detta men så gick jag in i Wiki – som vanligt blev jag överförtjust.

Förändringsledning handlar om att hjälpa personer att lära – att ta ett kliv till. Att nå en ny bättre position – att komma till ny utsikt!

20140421-213705.jpg

Tillbaka till foten av berget. Ska man ändra/göra något så är kommunikation A och O. Man måste få med sig ”fotfolket” också. Och det man vill förändra måste vara vettigt, sunt, logiskt och begripligt. Och ha en mening. För när mottagarna väl köpt idén ska jobbet göras också. Det är då det skiter sig. Tror man inte på visionen, syftet etc eller inte förstår varför förändringen kommer ifrån från början tappar man i motivation.

Förändring handlar om lärande. Om man inte vill lära eller förändra hjälper inte en enda pekpinne eller tavelsudd, tyvärr.

Att förändra en hel organisation görs inte genom beslut uppifrån. All förändring utgår alltid från det s k fotfolket. Och idag är inte fotfolket lärarna (tyvärr) utan eleverna.

Wiki då:

Förändringsledning är ett strukturerat tillvägagångssätt för att ledsaga individer, grupper och organisationer från nuläget till ett önskvärt framtida läge.

Förändringsledning fokuserar på att åstadkomma positiva beteendeförändringar hos människor genom att få dem att själv vilja förändra sitt beteende. Förespråkare för användning av förändringsledning menar att eftersom beteendeförändringar som sker genom tvång löper stor risk att inte bli beständiga så medför användning av förändringsledning ett mer långsiktigt förändringsperspektiv. Ju större krav på beteendeförändring hos människor i samband med en förändring, desto större vikt att använda sig av förändringsledning för att öka chansen att åstadkomma bestående förändringar.

Jan Björklund håller på med något helt annat – administrationsstyrning eller nått. Styrning är som att gå sist i ledet och knuffa på andra, när det inte funkar är det alla andras fel.
Ledning är att gå först, då skyller man inte på nån – då tar man ansvar. Ledning handlar om att själv vara ett gott exempel.

Kotters 8-stegsmodell – ur ett administrationsstyrningsperspektiv

Jag sätter mig nu i Major Björklunds kläder och kommenterar punkterna.

1. Skapa en känsla av akut behov- Övertyga organisationen om nödvändigheten av att förändras. Belys riskerna med att inte förändras. Förmedla en känsla av att tiden börja rinna ut.

Ja, ok.. Anlita Zaremba och smutskasta skolan så in i he… Bli frälsaren!

2. Bilda en sponsorkoaliton – Bakom varje framgångsrik förändring behövs ett nätverk av sponsorer. Ofta räcker det inte att vara ensam drivkraft bakom en större förändring. Skapa därför en liten kärna på 3-5 personer som tillsammans besitter rätt kompetens, makt och status.

Check – alliansen är goda sponsorer.

3. Utveckla en vision för förändringen – För att kunna nå ut till en stor mängd människor behövs en sammanfattande och tilltalande bild av vad förändringen ska åstadkomma. En välskriven vision skapar engagemang, rättfärdigar förändringen och agerar ledstjärna vid övergripande beslut.

Oj.. Jo, kunskapssamhället är bra. Sverige är ett industriland och ska så förbli.

4. Kommunicera visionen – Kommunicera mycket och ofta. Använd organisationens alla kommunikationskanaler och kommunicera så folk förstår. Enklaste sättet att stjälpa en förändring är att aldrig tala om den.

Skolan är skit, därför genomför vi nu reformer för att stärka lärarnas roll. Att det är alla andras fel än vårt står helt klart.

5. Ge människor möjligheter att realisera förändringen – Ge människor möjlighet att agera genom att eliminera hinder. Det kan t ex vara brist på tid, pengar, kompetens eller stöd. Det kan även handla om motstånd från personer i organisationen.

Ok, vi tar bort IUP och inför betyg.

6. Skapa snabba vinster – Snabba vinster hjälper till att övertyga de som fortfarande tvivlar på förändringen. Dessutom hjälper det till att hålla engagemanget uppe för de som arbetar i förändringen.

Svårt, men skapar vi tillräckligt många reformer visar vi på handlingskraft. Sedan kan vi alltid hänvisa till att det tar tid att vända på skutan.

7. Bibehåll momentum i förändringen – Undvika att ta ut segern i förskott. Följ upp, utvärdera och fortsätt förändra. Fortsätt diskutera och kommunicera förändringen. Risken är annars stor att förändringen inte får fäste och att människor återgår till gamla vanor och beteenden.

Om inte reformerna räcker och ger resultat har vi inte tagit i tillräckligt helt enkelt. Säg bara att det tar tid detta. Atlantångaren vänder 2020 först.

8. Förankra det nya tillståndet – Det nya tillståndet behöver bli en naturlig del av den rådande kulturen. Först då är förändringen garanterad att bli bestående.
Ge lärarna fler morötter och mer i lön. Klart som korvspad.

Förändra Skolsverige


Hallå. Nu är det jag här igen. Ja, man kan ju missbruka det mesta om man vill eller är okunnig. Det är skillnad på förändring och styrning, chefskap och ledning.

Idag 2014 är det personlig utveckling som avgör organisationers och ”elevers” utveckling. Vi är alla elever i framtidens samhälle och vi måste alla vara med och ta ansvar. Förändring är lärande – vad tror du kan förändra dig mest och effektivast?

Och jösses… host, host.. förändringsstyrning är nått HELT annat. Låt oss överge det.

Låt oss överge nationella politikers valkampanjande reformer, låt oss ta bort skolan från politikernas agenda, låt oss befria både lärare och elever. Säg ifrån och våga konfrontera. Det är som om man tror att alla lärare är en skock får som ska styras in i fållor. Och lärarna får i sin tur uppdrag att fålla in eleverna. Det funkar inte idag.

Jag tycker det är rätt märkligt att landets högsta ”ledning” inte inser att måste leda och inte styra. Jag tycker det är rätt märkligt att man tror att man kan förändra genom administration. Jag tycker det är rätt märkligt att man inte har koll på förändringsledning när man vill förändra.

Lärdesign är ett annat bra ord. Borde inte skolan självt vara experter på lärande, utveckling och förändring?Kategorier:blogg100, förändringsledning, kommunikation, lärande organisationer, ledarskap, Samhällsutveckling, Skolan och lärande

Etiketter:

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

%d bloggare gillar detta: