Kommunikation i arga lappens Sverige

Ska det vara så svårt att kommunicera? Äldre och icke-anpassade till sociala medier förfasas över att folk sitter med sina smartphones hela dagarna speciellt vid busshållplatser, i bussar och på caféer där man ändå bara sitter/står och glor.

”Vad gör de? Vad är så viktigt? Duger det inte att prata med folk längre?” ”Tänk vad mycket tid de slösar på trams och ingenting, kan inte någon göra något?”

Med det är inte de unga det är fel på utan just precis de som klagar på de unga. De har det i blodet att man ska misstänkliggöra alla innan de har bevisat att de inte är från andra kvarteret eller aliens. Skulle man bara säga ”Hej” i hissen blir man idiotförklarad. Den ENDA och endast ENDA gången man får prata med en okänd är på krogen, annars kan man lika gärna stämpla sig själv med ”idiot” i pannan.

I arga lappens Sverige har vi glömt att kommunicera. Det går liksom inte att ringa på hos någon och klaga på för mycket ludd i torktumlaren eller för hög ljudvolym utan man skriver en arg lapp och sedan springer man därifrån. Detta gäller speciellt äldre och icke-anpassade. http://www.argalappen.se/

Skolpolitiker är precis likadana, hellre ett betyg och resultat på ett prov än en dialog och det goda samtalet. Lärarna kan ju inte prata med eleverna och föräldrarna utan det är bättre att skriva en lapp med en siffra på och ju lägre ner i åldrarna desto bättre. Det blir bara en massa flum annars.

Men det är ju sociala medier som kommer få oss att kommunicera mera. Det är jobbigt att prata med en okänd vid busshållsplatsen, men helt ofarligt att säga ”Hej” till någon okänd man bara vet namnet på som bor 34 mil bort. Det är helt ok att fråga någon på andra sidan jorden om hur vädret är! Det är helt ok att spela Wordfeud eller Yatzy med vem som helst eller när som helst och säga ”skit” när man förlorar. Det är socialt helt ok att bli vän med någon som skrivit något bra på Facebook eller Twitter och sedan tala om detta för personen. Inget av detta går att göra IRL. Så varför gnäller folk över att folk är upptagna med att kommunicera? Är de avundsjuka? Folk som gnäller i trapphus är nog bara rädda och vill inte ha en dialog utan vill bara avreagera sig, och sedan är de rädda. Rädda för dialog. Det blir för nära. Farligt.

Vad skolpolitikerna håller på med är vanligt maktutförande. Se till att hög och låg inte beblandas och se till att en kyla infinner sig. ”Tyst” annars får du en lägre siffra på pappret. ”Lyd och var duktig” annars får du inget diplom. Kommunikation kan ju vara farlig och onödiga frågor och tankar om mening är bara jobbigt (för makten). ”Räck upp handen” annars kan du vara tyst.

Jag vägrar räcka upp handen. Det här är min lapp. Idag tar Fredrik Reinfeldt hårdare tag precis som om det är framtidens melodi – jag sjunger på en annan sång.Kategorier:kommunikation

Etiketter:

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

%d bloggare gillar detta: